Kleuren mengen met geel

Kleuren mengen met geel

Kleuren mengen met geel…Levenslustige mensen houden van de kleur geel. Wanneer je de kleur geel waarneemt kan dat direct een vrolijk gevoel geven. Geel doet denken aan de zon en voorjaar! Geel staat voor optimisme, activiteit en energie. Levenslustige mensen houden van de kleur geel. Geel is er honderden schakeringen. Van licht-geel tot okergeel en alles wat daar tussen zit. Vooral in het voorjaar willen we gele kleuren zien. Denk maar eens aan narcissen en gele krokussen. Boterbloemen in een weiland zijn ook geel en doen denken aan een warme lange zomer. Kortom, geel hoort bij het leven!

Primaire kleur

Geel is evenals rood en blauw een primaire kleur. Het is dus een basiskleur die je moet aanschaffen wanneer je begint met schilderen. Het beste is, om voor primair-geel te kiezen. Dit is een zo zuiver mogelijk geel.

Zoals ik in voorgaande blogs over rood en blauw mengen heb geschreven is het slim om Cyaan blauw en Magenta aan te schaffen. Magenta doet zo op het eerste gezicht niet echt denken aan rood. Meer aan paarsig/roze. Met magenta kunnen echter veel meer kleuren worden verkregen dan met het gewone rood. Wil je het echte rood? Meng dan magenta met het primaire geel. En whalla!! Je krijgt de rode kleur die je nodig hebt. Werk je écht veel met helder-rood? Schaf je dan als extra naast je basiskleuren een tube rode verf aan. Dit is gemakkelijker dan steeds maar weer te mengen met magenta en geel.

Mengen

Geel mengen met magenta

Ga je primair/geel met magenta mengen dan kun je alle kleuren krijgen die tussen geel en magenta in liggen. Hoe meer magenta bij geel…hoe roder de kleur wordt. Daartussen ligt geel/oranje, oranje, oranje/rood en rood.

 

Geel mengen met cyaan-blauw

Meng je primair-geel met cyaan-blauw dan krijg je een blauw/groene kleur. Hoe meer geel je toevoegt hoe groener je kleur wordt. Uiteindelijk heb je een geelgroene tint.

Tip

Is je gele verf op, de winkels dicht maar heb je tóch een klein beetje geel nodig? Dan kun je proberen om oranje met wit te mengen plus een likje groene verf.

 

Leuk filmpje over het mengen van de primaire kleuren!

 

 

 

 

5 thoughts on “Kleuren mengen met geel

  • Greet zegt:

   Hallo,
   Sorry voor de late reaktie maar was even weg met vakantie. Ik zou gewoon geel wat gaan mengen met bruin. Langzaam wat bruine verf aan geel toevoegen en steeds even kijken of het de kleur is die je wil.
   Succes!

 1. Marianne zegt:

  Hallo Greet,
  Ik heb al eens eerder een goede tip van je gekregen. Ik heb nu een vraag over witte druiven schilderen met olieverf. Welke kleuren kan ik daarvoor het beste gebruiken? Ik kom er helaas niet uit.
  Ik ben benieuwd.
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Vriendelijke groet,
  Marianne

  • Greet zegt:

   Hai,

   Ik zou wat gaan mengen met geel, wit en groen. Ik heb hele mooie voorbeelden gezien op Pinterest. Kijk daar eens. Gewoon zoeken onder druiven schilderen. Helaas kan ik niet via dit antwoord een plaatje sturen. Ik hoop dat het lukt!
   Succes met de druiven!
   Lieve groet Greet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *