De Spalter (brede kwast)

Een brede kwast of spalter, is een unieke kwastsoort die kan worden gebruikt voor het opbrengen van achtergronden en grote vlakken. Een ideale kwast voor het creëren van een groot schilderij. Ook voor het vernissen van een schilderij en het inbrengen van pigmenten bij een tekening met grafiet of houtskool, is de brede kwast een doelmatig hulpmiddel. Elke kunstenaar zou deze kwastsoort bij zijn schildersgereedschap moeten hebben.

Spalters zijn verkrijgbaar in verschillende haarsoorten. Het ligt aan de soort haar, hoe de kwaliteit is en hoe hoog de prijs.

Varkenshaar

De meest gebruikte spalter is de kwast die gemaakt is van varkenshaar. Haren die langs de ruggenwervel van het varken groeien zijn van de hoogste kwaliteit. Het harde haar is veerkrachtig en sterk. Een brede kwast van dit soort haren is duurzaam en veerkrachtig. Het zijn de beste kwasten die er zijn. Nadeel is, dat ze weinig water opnemen. Wil je echter snel egale en verlopende kleurvlakken op je doek aanbrengen dan zijn de varkensharen spalters de beste keus. Prima voor acryl en olieverf.

Wolfshaar 

De wolfs haren kwast wordt tegenwoordig niet meer gemaakt van wolfshaar, maar van eekhoorn- of marterhaar. Dit haar is zacht en neemt veel water op. Met deze spalter kan natter worden gewerkt. Zeer geschikt voor aquarelleren. Er kunnen zachte en egale kleurovergangen worden bereikt met deze spalter en lange streken worden gemaakt.

Marterhaar is flexibel en dun. Het haar van de roodmarter is het meest bekend en het meest veerkrachtig. De wintervacht van dit diertje levert de beste haren. De koudste delen van Siberië is het gebied waar de marters worden gehouden. Een kwast die gemaakt is van de Kolinsky marter haar gaat een leven lang mee. Een marterharen kwast wordt bij voorkeur gebruikt door mensen die aquarelleren en gebruik maken van Gouacheverf.

Synthetische brede kwast

De synthetische kwast is goedkoop en kan voor een groot aantal doeleinden worden gebruikt. Met de brede kwast of spalter is het prettig om, halverwege je houtskool of grafietekening, het pigment in je papier te vegen. Wanneer je de lichte gedeeltes weer uitgumt krijg je een fantastisch effect.

Dit is mijn spalter…een goedkope, synthetische soort. Het zwart van het grafiet en de houtskool zit tussen de haren. Ik teken graag met grafiet en gebruik deze al jaren. Af en toe maak ik hem met een sopje van shampoo schoon..

 

Diverse afmetingen

De spalter is een platte kwast en onmisbaar voor iedere kunstenaar. Je kunt de kwast, behalve voor acryl en olieverf, ook gebruiken voor krijtverf (authentiek, streperig effect), krijtverfwash, grey- en whitewash maar ook voor boenwas. Een functioneel product wat in geen enkel atelier mag ontbreken en verkijgbaar is in vele afmetingen.

Wil je géén streperig effect maar juist een gladde, strakke look, kies dan voor een platte kwast van synthetisch materiaal.

Geitenhaar

Ideaal om mee te aquareleren is de geitenharen spalter. Een kwast die in bamboe is gezet. Een zachte kwast die veel vocht kan opnemen. Deze verwasspalter zou eigenlijk elke kunstenaar die aquarellen maakt moeten hebben.

Synthetisch of dierlijk?

Voor elke dierlijke haarsoort is een synthetische variant verkrijgbaar. Wil je op een zo diervriendelijke manier je schilderij maken, kies dan voor de synthetische spalter. Bedenk in ieder geval dat een penseel met stevig haar geschikt is voor dikke verf. Je krijgt meer textuur op je doek dan wanneer je met een penseel werkt wat zacht is. Zacht haren penselen geven een gladder aanzien.

Grof werken

Kies je voor het werken met grovere structuren, dan kan beter voor een penseel of kwast met stevige haren worden gekozen. Je kunt er ook gemakkelijk een klodder verf mee verplaatsen. Varkenshaar en een aantal synthetische kwastmerken hebben een stevig kaliber haar.

Werk je graag met dunnere en medium dikke verf, dan zijn kwasten met flexibel haar een prima optie. Zachte penselen zuigen gemakkelijk verf op en je hoeft niet steeds in je verf te dopen. Marter-en eekhoornhaar zijn flexibel en zacht en uitermate geschikt voor zachte verfstreken.

De marter
De eekhoorn

Combinatie synthetisch en dierlijk haar

Er zijn ook synthetische kwasten die een combinatie hebben van polyester- en marterhaar. Deze samenvoeging, geeft een geweldig gebruik voor zowel acryl, aquarel als olieverf.

Opzet schilderij

Ben je van plan om een wat groter werk te creëren, dan is de opzet met de spalter een aanrader. De Da Vinci Spalter heeft zachte haren en geeft een streeploos resultaat. Daarom ook fantastisch om je werk af te vernissen. Prima te gebruiken om een aquarelschilderij te realiseren.

Da Vinci spalter
Da Vinci extra lange steel

Da Vinci spalter 7055 heeft een extra een lange steel. Je kunt dan meer afstand van je werk nemen.

Wil meer weten over bijvoorbeeld het waaierpenseel? Kijk dan op mijn blogjes

https://zelfkunstmaken.nl/waaierpenselen/

https://zelfkunstmaken.nl/kattentong-penseel/

https://zelfkunstmaken.nl/sleperpenseel/

https://zelfkunstmaken.nl/oosterse-penselen/

https://zelfkunstmaken.nl/aquarelpenselen/

https://zelfkunstmaken.nl/rond-penseel/

https://zelfkunstmaken.nl/platte-flat-penselen/

 

Professionele reiniging van je penselen en kwasten vindt je door op onderstaande link te klikken.

https://zelfkunstmaken.nl/kwasten-en-penselen-schoonmaken/

 

Hieronder een leuk filmpje van Toon Nagtegaal. Hij legt de dingen altijd zo lekker simpel uit. Kijk maar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *