Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om je kwasten en penselen schoon te maken?

Werken met schoon materiaal is één van de eerste vereisten die het prettig omgaan met verf nodig heeft. Kwasten en penselen zijn een onderwerp waar de kunstenaar altijd mee te maken heeft. Je kwasten laten liggen, niet schoonmaken zorgt er voor dat het materiaal snel kapot gaat en je het op den duur moet weggooien.

Wat is het verschil tussen een kwast en penseel?

Voor een penseel wordt meestal marterhaar gebruikt. Een penseel is zacht en soepel. Een kwast is gemaakt van varkenshaar en veel stugger. Penselen worden gebruikt om olieverf of acrylverf op het doek aan te brengen. Een kwast voor meestal door de huisschilder gebruikt.

Hoe maak je een penseel schoon waar olieverf mee is geschilderd?

Terpentine kan gebruikt worden om een olieverfpenseel mee te reinigen.

Wat is penselenzeep?

Wanneer je op professionele wijze je kwasten wil reinigen, gebruik dan een speciale penselenzeep. Iedere kwast en penseel krijg je met deze zeepsoort schoon. De zepen zijn gebaseerd op olie. Door de vettige werking, behouden de haartjes van de kwast hun soepelheid. Penselenzeep is ook geschikt om je verfhanden mee te reinigen.

Moet je na elke schildersessie je kwasten reinigen?

Ben je van plan om een aantal dagen achter elkaar te schilderen? Dan hoef je je kwasten niet al te grondig te reinigen. Wikkel de kwastharen in aluminiumfolie en plak vast met een stukje tape. Vervolgens bewaar je ze in een luchtdichte plastic zak en leg je deze op een droge plek. Op deze manier kunnen de kwasten 2 dagen bewaren zonder dat ze uitdrogen.