Dot painting

Dot Painting is een schildertechniek welke lijkt op Pointillisme. De blog die ik hiervoor heb geschreven laat weten wat pointillisme precies inhoud.

Dot painting is een superleuke bezigheid die steeds meer in populariteit toeneemt. De Australische Aboriginals zijn degene die deze traditionele teken- en schildertechniek al duizenden jaren geleden op rotsen en boomschors hebben laten zien. De tekeningen die zij maken worden gebruikt om een verhaal te vertellen. Elk gedrag, voedsel of droom wordt door middel van een Dot painting kenbaar gemaakt. Aboriginals leven vanuit een spiritueel oogpunt.

Een takje van een boom of een simpel stokje wordt gebruikt om verf op de ondergrond aan te brengen. Dit wordt door middel van stippen gedaan. Eerst wordt een ruwe schets gezet van het verhaal wat verteld wil worden. Daarna worden de kleuren verf met een gebruiksvoorwerp aangebracht. Verschillende symbolen vertellen wat iets is of betekent. Een cirkel duidt bijvoorbeeld op een overnachtingsplaats en met de letter U wordt de mens aangegeven.

Degene die het schilderij of afbeelding heeft gemaakt is de enige die het verhaal kan vertellen.

Tegenwoordig is dot painting een commerciële bezigheid geworden. Dot painting afbeeldingen worden gemaakt om snel verkocht te worden.

Zelf een dot painting maken

Dotpainting is echt niet moeilijk maar wel een secuur werkje. Het kost ook superveel tijd om een schilderij te maken met deze techniek. Maar de resultaten zijn fantastisch!

Een dot painting is een rustgevende en relaxte manier om een mooi kunstwerk te maken. Talent is eigenlijk niet nodig. Wel belangrijk is om de juiste spullen te hebben. Met goede materialen en een beetje geduld kunnen de mooiste afbeeldingen worden gerealiseerd.

Verfdikte

Het belangrijkste bij het dotten is de verfdikte. Je kunt gebruik maken van elke soort acrylverf. Ben je een beginner en weet je nog niet echt of je deze schildertechniek leuk vindt, gebruik dan wat goedkopere verf. De Action verkoopt allerlei kleuren en is niet duur. Deze verf is wel wat dunner en bevat minder pigment dan de duurdere soorten. Gebruik je bijvoorbeeld  een betere verfsoort zoals Amsterdam acrylverf, dan zie je dat de kleuren veel dieper zijn en een beter resultaat geven. Maar oké, om te beginnen is verf van de Action ook goed.

Mooie, bolle dots!

Wil je mooie ronde dots creëeren dan zul je bij het gebruik van acrylverf bijna altijd moeten verdunnen. Een medium soort is het allerbeste. Met water wordt de verf vaak wat lichter van tint. Wanneer je acrylverf gebruikt van Amsterdam dan is pouring medium Liquitex de beste keus. Met dit medium behoud je een mooie glans en de juiste kleur. De pouring medium van de Action is veel dunner en veroorzaakt nog wel is luchtbellen.

 

De dikte

De dikte die je nodig hebt moet ongeveer hetzelfde zijn als yoghurt. Wanneer je verf te dun is krijg je wat plattere dots. Het medium of water wat je toevoegt aan je verf, moet druppelsgewijs worden bijgemengd.

Iedere soort verf heeft een andere dikte dus een bepaalde hoeveelheid is niet echt aan te geven. Roer rustig met een roerstaafje of lepeltje en zorg dat er geen luchtbelletjes te voorschijn komen.

Verf verdikken

Wanneer, om wat voor reden dan ook, je verf te dun is zou je deze kunnen verdikken door Extra heave medium van het merk Amsterdam te gebruiken. Met dit medium kan acrylverf extra vol en pasteus worden gemaakt. Wel wordt de verf met dit medium een beetje transparanter. Zorg in ieder geval dat de verf niet dikker wordt dan yoghurtdikte.

Dotting tools

Om de mooie druppelvormen te maken heb je het juiste gereedschap nodig. Dottingtools helpen je prima om tot een goed resultaat te komen. Bekijk mijn blog over dotting tools en doe er je voordeel mee.

Ben je een beginnend dotting paint kunstenaar, gebruik dan eerst de gereedschapjes die je hoogswaarschijnlijk al in huis hebt. Haaknaalden, grote tapasprikkers, verfpenseeltjes, wattenstaafjes en breinaalden zijn prima om mee te beginnen. Het is beter om deze gebruiksvoorwerpen gereed te maken voor het gebruik als dotting tool. Dit doe je door de punt te dopen in verf. Laat de overtollige verf er af lopen en laat opdrogen. Dit nog een keertje herhalen tot je een mooistevig uiteinde hebt om ronde dots te maken.

Gebruik je een penseeltje knip dat het puntje af. Zo krijg je een mooie ronding.

Verschillende soorten dots

Door variaties in je dots aan te brengen krijg je een speels effect in je kunstwerk. Zo kun je een druppelvormige dot maken of een aflopende dot. Probeer eerst is een beetje voor jezelf te oefenen voordat je in het echt aan de slag gaat.

Bekijk onderstaand filmpje maar eens om een idee te krijgen hoe je met je dotting tool een mooie dot-painting kunt realiseren.

 

Mijn vorige blog ging over pointillisme. Deze schildertechniek werd o.a. door Vincent van Gogh gebezigd. Wil je hier meer over weten klik dan op de link!

https://zelfkunstmaken.nl/pointillisme-wat-is-dat/

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *