Pointillisme, wat is dat?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord…maar mogelijk toch wel gezien, zonder dat je wist hoe deze schildertechniek heette. Pointillisme is een aparte schildertechniek die vooral einde negentiende eeuw veel werd gebruikt. Vincent van Gogh was zo’n kunstenaar die er een aantal malen gebruik van heeft gemaakt. Het is eigenlijk niets meer en niets minder dan stipjes zetten op het doek. Deze stipjes worden met ongemengde verf aangebracht.

Doel pointillisme

Het doel van deze manier van schilderen was vooral om licht te accentueren. Pointillisme is een schildertechniek die nauw verwant is met divisionisme. Divionisme gaat meer uit van kleine streepjes zetten. Kijk maar is goed naar dit schilderij van van Gogh. Stipjes en streepjes worden beiden gebruikt.

 

Primaire kleuren

Veel schilderijen die pointillisme laten zien, wordt vaak gecombineerd met korte verftoetsjes, meer een streepje dus. Elke stip of streep moet zuiver van kleur zijn zonder toevoegingen. Vooral primaire kleuren werden ongemengd gebruikt.

Doordat de stipjes steeds worden afgewisseld van kleur en deze vlak naast elkaar te plaatsen, lijkt het alsof de kleuren met elkaar zijn gemengd. Het effect zie je eigenlijk pas wanneer je van een afstandje naar het schilderij kijkt. Omdat het om ongemengde kleuren gaat ziet het geheel er veel intenser uit. Door de pointillistische schildermethode ontstaan veel kleurnuances wat een prachtig effect geeft.

Nieuwe manier van schilderen

Eind negentiende eeuw was dit een nieuwe manier van schilderen. Het was een nieuwe invalshoek voor kunstenaars. Pointillisme is een tijdrovend karwei en een schilderij wordt eigenlijk op systematische manier gecreëerd. Ook komt er wat theoretische kennis bij kijken. Je moet je verdiepen in de kleuren.

Pointillisme heeft een grote invloed gehad op kunst maken. Het is tegenwoordig nog steeds aanwezig in ons leven. Denk maar eens aan digitale fotografie. Dit werkt volgens het zelfde principe. De afbeeldingen zijn uit kleine kleurpuntjes (pixels) opgebouwd. Deze vormen hun eigen motief.

Een pointillisme schilderij zelf maken

Wanneer je zelf van plan bent om een pointillisme schilderij te maken, is het belangrijk om de juiste kleuren te kiezen. Hierboven zie je een afbeelding die geheel is gemaakt door zwarte stipjes te zetten..De soort verf die je gebruikt is cruciaal. Zo kun je met aquarelverf nooit een pollinistisch schilderij maken.

Verf die prima is om mee te werken zijn acrylverf (maar niet op waterbasis), olieverf, tempera of gouache. Ook de penseel die je gebruikt is doorslaggevend. De kleurstippen zijn vrij klein. Zo wek je de kleurovergangen op de juiste wijze. Gebruik ronde penselen en reinig elke keer goed het penseel om kleurvermengen te voorkomen.

Een pointillisme schilderij is erg arbeidsintensief. Begin dus met een wat kleiner werk. Je kunt gebruik maken van een kleine canvas. Ook karton is een goed alternatief.

Vincent van Gogh maakt een groot aantal schilderijen met deze techniek. Er zijn echter nog meer kunstenaars die in het verleden gebruik maakten van deze manier van schilderen. Lees op deze website meer over Nederlandse pointillisten.

Hieronder een leuk uitlegfilmpje pointillisme

2 thoughts on “Pointillisme, wat is dat?

  1. Netty zegt:

    Hallo greet ik heb van jou werken genoten heel veelzijdig net als ik want ook ik teken schilder, haak , brei heb ook een grote kraanvogel gemaakt een bambi geschilderd op steen enz en schilder nu in duitsland net over de grens in venlo waar ik woon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *