Tips om een schilderij op te hangen, zonder te boren

Er zijn natuurlijk vele mogelijkheden om een schilderij op te hangen. Toch verreweg de meest populaire manier van dit moment is een schilderij ophangen, zonder dat je een boormachine nodig hebt. Heb je een mooi schilderij gemaakt en wil je deze ophangen zonder te boren, dan zijn de volgende tips misschien goed gebruiken.
Niet boren
Wanneer je een schilderij of poster aan de muur gaat hangen en je gebruikt een boormachine, dan heb je schroeven, pluggen en natuurlijk een boormachine nodig. Best wel veel gedoe! Het is ook nogal definitief zo’n gat in de muur. Wil je het schilderij verhangen, dan blijf je altijd met een gat + plug zitten. Dichten en afwerken is nodig om de muur weer een aantrekkelijk uiterlijk te geven. Ophangen zonder te boren is dan een betere optie.
Er zijn verschillende methodes om iets op te hangen. Denk hierbij aan lijmen, kitten, spijkeren, nieten of werken met plakband. De ondergrond en het op te hangen attribuut, bepalen de manier van bevestigen aan de muur. Het is natuurlijk niet aan de orde, om een zwaar schilderij op te hangen met plakband of iets dergelijks. Bij een zwaar schilderij, heb je een meer doeltreffende manier nodig. Het schilderij moet ook daadwerkelijk blijven hangen.
 Lijmen
Voor een klein schilderijtje of lichtgewicht schilderstuk, kan eventueel lijm worden gebruikt. Zorg er wel voor dat de ondergrond mooi vlak is. Ook de poreusheid van de muur speelt een rol. Onbehandeld hout is bijvoorbeeld nogal poreus. Hechting van lijm zal dan veel minder zijn. Alles trekt dan in de poreuze ondergrond.
Een muur die is behangen kan bepalend zijn. Heb je een zwaar voorwerp op te hangen, dan heb je kans dat een wat zwaarder schilderij of bijvoorbeeld een spiegel met behang en al naar beneden komt. Ophangen door middel van lijm is dus beter om op een gladde, onbehandelde muur te gebruiken.
Hoe ga je te werk met lijm
 • Kijk dus in ieder geval goed welke ondergrond wordt gebruikt om je schilderijtje op te hangen.
 • Zorg dat de muur helemaal vetvrij is en maak goed schoon.
 • Let op het gewicht van het op te hangen voorwerp.
 • Lijmsoorten geven aan welk gewicht/draagkracht bij de desbetreffende lijm hoort
 • Weeg dus altijd even je schilderij voordat je lijm aanschaft

Ophangsysteem

Een zeer betrouwbaar en functioneel middel is het gebruik van een ophangsysteem. Een voorbeeld van een ophangsysteem is een Click rail ophangrail.

Een perfecte manier om display’s, schilderijen of kliklijsten aan op te hangen. De montage is super makkelijk.

Er worden drie ophangclips aan de wand gemonteerd. De rail wordt op deze clips bevestigd en voorzien van transparante ophangdraden. Deze worden aan de zijkanten van de rail geschoven. Haakjes worden op de draden bevestigd en hier kunnen de afbeeldingen aan worden opgehangen. Je kunt de gewenste hoogte zelf bepalen. Kan eventueel met koppelstukken worden verlengd.

Direct op de muur schilderen

Ben je een ervaren kunstenaar en weet je precies wat voor schilderwerk je wil maken? Schilder het dan direct op de muur. Het is fantastisch om een mooi schilderwerk in je woonkamer op je muur te hebben. En het voordeel is dat je niet hoeft te boren om een schilderij op te hangen 🙂

Behalve bovenstaande manier van schilderijen ophangen zonder te boren, zijn er nog meer mogelijkheden zoals;

Tape

Er zijn twee soorten tape in de handel. Nano tape bijvoorbeeld is een herbruikbaar soort tape. Plakt aan beide zijde en heeft een dikte van 2 mm. De breedte is 3 cm. Dit tape is in verschillende sterktes verkrijgbaar. Nano tape is te gebruiken voor zwaardere objecten.

Er bestaat ook dubbelzijdige tape. Het draagvermogen is verschillend. Goed te gebruiken om foto’s. posters en lichtgewicht afbeeldingen aan de wand te plakken. Laat sporen na op behang.

 Montage kit

Met kit kunnen zwaardere voorwerpen aan de muur worden bevestigd. Verwijderen is dan echter niet meer zo gemakkelijk. Met wat montagekitdotten zit het object snel vast aan de muur.

Klevende spijkers en schroeven

Spijkers die je op de muur plakt zijn verkrijgbaar in verschillende draagkrachten. Het is een handig hulpmiddel omdat je de hoogte gewoon kunt verstellen Schroeven met kleefkracht kunnen worden aangeschaft met een draagkracht van 10 kilo per schroef. Kan zonder dat er schade aan de muur komt weer worden verwijderd.

Zelfklevende haakjes

Een oude beproefde gewoonte die nog steeds in omloop is. De haakjes zijn voorzien van kleeffolie. Trek het papiertje er af en je kunt de haakjes aan de ondergrond bevestigen.

Spijkers

Bij het gebruik van spijkers hoef je niet te boren. Een spijker kan worden gebruikt in een houten ondergrond maar ook baksteen en beton kan worden voorzien van deze ophangmethode. Ben je van plan spijkers te gaan gebruiken, schaf dan stalen- of betonspijkers aan. Schilderijen ophangen zonder te boren kunnen d.m.v. deze methode goed worden gebruikt.

Bovenstaande producten zijn prima in staat om kleine maar ook grotere schilderwerken aan de muur te hangen. Hieronder vindt je nog een aantal manieren die kunnen helpen om wat kleinere objecten aan de muur te bevestigen.

 

 • Haakjes met zuignap (In de badkamer werkt dit perfect)
 • Punaises (Lukt het beste op een zachte ondergrond)
 • Spelden (kan alleen op een behangondergrond)
 • Klittenband 
 • Zelfklevend magneetband (stalen voorwerpen ophangen)
 • Nieten (houten ondergrond)
 • Touw en knijpers (supergoed om kaarten, tekeningen of notities op te hangen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *