Conté krijt

 

Conté krijt is een prettig medium. Maar niet iedereen is er van gecharmeerd. De meeste mensen vinden het te hard en de echte conté heeft maar een beperkt aantal kleuren.  Ik vind het leuk om er af en toe een tekening mee te maken. Het is een stukje harder dan soft-pastelkrijt maar zacht genoeg om in het papier te wrijven. De oorspronkelijke kleuren zij roodachtig tot bruin en zwart. De hardheid van dit medium ligt zo ongeveer tussen kleurpotlood en pastelkrijt.

Wanneer je met soft-pastelkrijt aan de gang gaat worden je handen ernstig vuil. Dit is veel minder het geval met conté. Contékrijt wordt over het algemeen gebruikt om studies te doen.

Er bestaan ook contépotloden. Deze hebben dezelfde hardheid als de krijtjes maar zijn gevat in hout.

Vosje in conté

Wanneer je zwarte vlakken gaat aanbrengen is het zwart van conté een prima middel. Conté geeft een ongelooflijk diep zwart zonder dat er licht wordt weerkaatst. Ook snelle impressieschetsen worden gemaakt met contépotlood.

 

Originele kleuren

Deze hardere krijtsoort wordt meestal verkocht in staafjes. Zwart, wit, sepia en rood zijn doorgaans de échte contékleuren. Er worden ook contékrijtjes verkocht in andere kleuren zoals groen en blauw. Dit zijn echter niet de originele kleuren. De heer N.J. Conté heeft in de 17e eeuw dit krijt op de markt gebracht.

Conté de Paris

Tegenwoordig wordt CONTÉ gebruikt als merk en worden allerlei kleuren op de markt gezien. De originele kleuren zijn dus altijd de roodachtige tinten. Deze zijn samen verkrijgbaar in een doosje. Conté de Paris is een gerenommeerd merk welke de originele kleuren te koop aanbied. Zit in een klein blikje en kost een paar euro. Misschien kun je het een keer aanschaffen om eens uit te proberen.

Roodkrijt

Contékrijt wordt ook wel roodkrijt genoemd. Met dit krijt kunnen prachtige resultaten worden behaald. Met contékrijt kunnen stabiele lijnen worden gecreëerd.

Schaduwen en vlekken

Contékrijt geeft een dekkend geheel op papier. Met een katoenen doek of zachte papieren doekjes wrijven kan een mooi effect worden verkregen. Door wrijving laten de fijne deltjes een grote verscheidenheid aan schaduwen en nuances zien.

 

Leonardo Da Vinci

Deze creatieve kunstenaar was een succesvol architect, ingenieur, beeldhouwer en schilder. De Mona Lisa was een bekend werk van hem. Contékrijt gebruikte hij o.a. om de “Knielende Figuur” op bruin papier te tekenen. Lees hier meer over in mijn blog https://zelfkunstmaken.nl/knielende-figuur-van-leonardo-da-vinci/

Er zijn nog een aantal blogjes die ik heb geschreven over contékrijt namelijk;

https://zelfkunstmaken.nl/kasteel-in-vier-kleuren-met-conte-krijt/

https://zelfkunstmaken.nl/tips-bij-het-gebruik-van-conte/

https://zelfkunstmaken.nl/kat-tekenen-een-poes-in-conte/

https://zelfkunstmaken.nl/conte-krijt/

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *