Conté krijt

Conté krijt

Conté krijt is een prettig medium. Maar niet iedereen is er van gecharmeerd. De meeste mensen vinden het te hard. Het echte conté heeft maar een beperkt aantal kleuren.  Ik vind het leuk om er af en toe een tekening mee te maken. Het is een stukje harder dan soft-pastelkrijt maar zacht genoeg om in het papier te wrijven. De oorspronkelijke kleuren zij roodachtig tot bruin en zwart. De hardheid van dit medium ligt zo ongeveer tussen kleurpotlood en pastelkrijt.

Wanneer je met soft-pastelkrijt aan de gang gaat worden je handen ernstig vuil. Dit is veel minder het geval met conté. Contékrijt wordt over het algemeen gebruikt om studies te doen.

Contépotloden

Er bestaan ook contépotloden. Deze hebben dezelfde hardheid als de krijtjes maar zijn gevat in hout.

Vosje in conté

Wanneer je zwarte vlakken gaat aanbrengen is het zwart van conté een prima middel. Conté geeft een ongelooflijk diep zwart. Er licht wordt geen weerkaatst. Snelle impressieschetsen kunnen ook worden gemaakt met contépotlood of krijt.

 

Originele kleuren

Deze hardere krijtsoort wordt meestal verkocht in staafjes. Zwart, wit, sepia en rood zijn doorgaans de échte contékleuren. Er worden ook contékrijtjes verkocht in andere kleuren zoals groen en blauw. Dit zijn echter niet de originele kleuren. De heer N.J. Conté heeft in de 17e eeuw dit krijt op de markt gebracht.

Conté de Paris

Het merk Conté de Paris heeft allerlei kleuren op de markt gebracht. De originele kleuren zijn nog altijd de roodachtige tinten. Deze zijn samen verkrijgbaar in een doosje. Dit gerenommeerd merk biedt nog altijd de originele kleuren te koop aan. Zit in een klein blikje en kost een paar euro. Misschien kun je het een keer aanschaffen om eens uit te proberen.

Roodkrijt

Contékrijt wordt ook wel roodkrijt genoemd. Met dit krijt kunnen prachtige resultaten worden behaald. Met contékrijt kunnen stabiele lijnen worden gecreëerd.

Schaduwen en vlekken

Contékrijt geeft een dekkend geheel op papier. Een mooi effect krijgt men door met een katoenen doek over het contékrijt te wrijven. Door wrijving laten de fijne deeltjes een grote verscheidenheid aan schaduwen en nuances zien.

 

Leonardo Da Vinci

Deze creatieve kunstenaar was een succesvol architect, ingenieur, beeldhouwer en schilder. De Mona Lisa was een bekend werk van hem. Contékrijt gebruikte hij o.a. om de “Knielende Figuur” op bruin papier te tekenen. Lees hier meer over in mijn blog https://zelfkunstmaken.nl/knielende-figuur-van-leonardo-da-vinci/

Met dank aan Lineke Lijn!

Wil je een schilderij of tekening aanschaffen van Lineke Lijn? Kijk dan op deze website!
Er zijn een aantal blogjes die ik heb geschreven over contékrijt;

https://zelfkunstmaken.nl/kasteel-in-vier-kleuren-met-conte-krijt/

https://zelfkunstmaken.nl/tips-bij-het-gebruik-van-conte/

https://zelfkunstmaken.nl/kat-tekenen-een-poes-in-conte/

https://zelfkunstmaken.nl/conte-krijt/

 

Veelgestelde vragen

Niet iedereen vindt contékrijt fijn om mee te werken..waar ligt dat aan?

Dit ligt aan de hardheid. Contékrijt is harder dan softpastelkrijt. De hardheid ligt zo ongeveer tussen kleurpotlood en pastelkrijt.

Wat zijn de originele contékrijtkleuren?

De originele kleuren zijn roodachtige bruine tinten.

Waar wordt contékrijt vaak voor gebruikt?

Kunstenaars gebruiken deze krijtsoort vaak voor studies.

Bestaan er ook contépotloden?

Ja contépotloden zijn ook verkrijgbaar.

Kun je met conté mooie effecten bereiken?

Contékrijt geeft een dekkend geheel op papier. Een mooi effect krijgt men door met een katoenen doek over het contékrijt te wrijven. Door wrijving laten de fijne deeltjes een grote verscheidenheid aan schaduwen en nuances zien.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *