Zelf gemakkelijk een naakt tekenen of schilderen

 

 

Een blote mevrouw of meneer tekenen of schilderen is nog niet zo gemakkelijk. Wel een keertje leuk om te doen. Helaas heb ik nooit een levend model op doek of papier mogen zetten, maar altijd vanaf een plaatje gewerkt. Om een naakt te tekenen of schilderen is het belangrijk dat je zo ongeveer weet wat de verhoudingen zijn van een volwassen lichaam. Hier kun je snel achter komen door de plaatjes op bijvoorbeeld Pinterest te bestuderen.

Allereerst een filmpje hoe je het beste een model kunt tekenen

Deze plaatjes laten de verhoudingen zien. Zo zie je dat het hoofd ongeveer 8 x uit het lichaam kan..

 

 

Simpele tekening die je helemaal naar eigen inbreng kunt aanvullen met verf, kleurpotlood of soft-pastelkrijt

Workshop volgen

Het allermooist om een naakt redelijk op doek of papier te krijgen is het volgen van een cursus of workshop modeltekenen. Een levend model is toch mooier om te bestuderen dan een plaatje. Het hoeft echt geen vrouw of man te zijn waar alles aan klopt. Het is juist mooi om een vrouw te tekenen die bijvoorbeeld de 50 is gepasseerd. Dat is een ander lichaam dan van een twintigjarige. Ben je van plan om ooit nog eens een modeltekencursus te gaan volgen? Kijk dan op deze website!

Een workshop naaktmodel tekenen kan een gezellige en creatieve middag of avond zijn. Samen met vriendinnen of vrienden leren over de schoonheid van het menselijk lichaam. Anatomie, perspectief en lijnen komen aan bod.

Nog een aantal workshops of cursussen die je kunt bezoeken zijn o.a.:

Amsterdam Bachelorette

Artpub.nl

De paarse keizerin

Zelf een naaktmodel tekenen

Wanneer je een naaktmodel wil gaan tekenen kom je best nog wel wat tegen. Ik heb zelf een aantal malen een model vanaf een plaatje mogen realiseren. Dit was echter de achterzijde van een vrouw, wat natuurlijk gemakkelijker is dan de voorzijde. De huidskleur is heel goed gelukt. Lees meer over huidskleuren op de volgende blog’s. En wanneer je een gezicht wil tekenen is de blog gezicht/portret tekenen wellicht interessant!

Huidskleur met acrylverf

Huidskleur met kleurpotlood

Dit naakt op de rug gezien, is gemaakt naar een tekening van Diego Rivera. Een Mexicaans kunstenaar die leefde van 1886 tot 1957. Hij maakte het model met houtskool en pastelkrijt in 1926. Ik heb ook krijt en houtskool gebruikt om deze tekening te maken. Een van mijn schoondochters wilde graag een tekening gemaakt door mij aan de wand. Zij koos voor deze afbeelding.

 

Aquarelverf. Mee geschilderd met een workshop van Corrie Leushuis van de tekenclub.nl.

 

Dit schilderij heb ik in 2009 gemaakt. Natuurlijk zonder de zwarte rand over de borsten. Deze rand breng ik aan omdat men dit blog kan beschouwen als aanstootgevend. Wanneer ik blur zal het minder opvallend zijn.

Mannelijk naakt

Een mannelijk naakt tekenen of schilderen is toch even wat anders dan een vrouw. De verhoudingen liggen anders, er zijn geen borsten die je moet realiseren, maar wel spieren.

Door gebruik te maken van hulplijntjes is het makkelijker een ontbloot bovenlichaam op papier te krijgen.

 

Buikspieren/torso man tekenen
De denker!

De basis van elke hobby schilder is het naaktschilderen. Bekijk onderstaand filmpje en schilder vrolijk mee.

 

Beroemde schilderkunst

Zolang kunstenaars bezig zijn met schilderen, zijn er altijd schilders geweest die naakten hebben gecreëerd. Een aantal beroemde schilders met hun schilderij of tekening zie je hier onder.

Rembrand van Rijn

Zittend naakt

Pablo Picasso

Print van een schilderij van Pablo Picasso

Peter Paul Rubens

Rubens schilderde mollige, ronde vormen

 

Beginnersfouten modeltekenen

Robin Rozendal laat regelmatig filmpjes zien op you-tube die gaan over het tekenen van een model. De top 5 beginnersfouten worden in dit filmpje prima uitgelegd. De beginnersfouten bij het tekenen van een model zijn o.a.:

  1. Het vaak te groot tekenen van het hoofd. Je ziet het eigenlijk pas wanneer je tekening af is..
  2. Een vrouw heeft rondere vormen dan de man. De man heeft bijvoorbeeld amper heupen. Het lichaam is rechter.
  3. Armen worden vaak hangend naast het lichaam getekend terwijl ze uit het lichaam komen.
  4. De omgeving wordt vaak vergeten. Het model hangt als het ware in de lucht. Een stoel o.i.d. tekenen zegt al iets meer en geeft een betere uitstraling aan het werk.
  5. Beginners “vergeten” vaak de handen en voeten. Dat komt omdat deze lichaamsdelen moeilijk zijn om te tekenen. Een reden om deze vaak te oefenen.

Bekijk voor de uitleg van deze fouten naar bovenstaand filmpje..

Online workshop…

Op de valreep heb ik gisteren (16 januari 2024) meegedaan met een schilderturorial naakt schilderen met Corrie Leushuis. De workshop was met aquarel. Hieronder de foto’s. De eerste foto’s zijn wat minder omdat ik deze snel moest maken terwijl het schilderen bezig was.

De laatste laat het eindproduct zien. Het aquarelmodel moest met een zwart lijntje worden omlijnd. Hier heb ik een zwarte fijnschrijver voor gebruikt.

Geheel gratis 3 tutorials mensfiguren tekenen

Doe nu gratis mee >> https://tekenclub.nl/mensfiguren-urban-sketch-challenge/

 

Met dank aan:

www.detekenleraar.nl

Luc van Driesschen (minischilderles)

Robin Rozendal (uitleg beginnersfouten)

De tekenclub.nl

Veelgestelde vragen

Waarom is een modeltekenen best wel lastig?

Het is lastig om de juiste verhoudingen te tekenen of schilderen. Om goed een model te tekenen is een studie van een mens in de juiste verhoudingen verstandig. Veel oefenen!

Is het gebruik van hulplijnen aan te raden?

Ja, een paar hulplijnen kunnen helpen om het lichaam goed op papier te krijgen.

Wat is het allerbeste om goed een naaktmodel te leren tekenen?

Het beste is om een workshop modeltekenen te bezoeken. Ook is inzage in de juiste boeken een goed begin om te leren model te tekenen.

Wat is het verschil tussen een mannelijk en een vrouwelijk naakt?

Vrouwen hebben meestal rondere vormen. Een man oogt rechter, vooral de heuplijn is rechter. Zelfs wanneer je een man of vrouw op de rug ziet is het snel duidelijk wie de vrouw is.

Kan iedereen leren om een naakt te schilderen?

Ja, dit kan! Wanneer je een beetje feeling hebt met tekenen en schilderen is oefenen het beste wat je kunt doen. Bezoek een cursus of workshop en laat je goed voorlichten. Leer van je fouten! Hoe meer je oefent hoe meer ervaring je krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *