Ogen tekenen

Ogen….ze zijn eigenlijk het eerste waar je in kijkt wanneer je iemand voor het eerst ontmoet. Ogen zijn er in allerlei kleuren. De meest voorkomende kleur ogen is de kleur bruin. Daarna de blauwgekleurde ogen en de groene ogen sluiten de rij. De bruine ogen hebben veel pigment, blauwe ogen het minst en de groene zitten er tussen in. Ogen tekenen is één van de aspecten die je toch zeker onder de knie moet hebben wanneer je gaat portrettekenen.

Pigment

Er zijn mensen die geen of heel weinig pigment hebben. Dit heet albinisme. De ogen van deze mensen zijn roodgekleurd. Door het weinige pigment kun je de  bloedvaatjes duidelijk zien lopen zodat het rood naar voren komt.

Een oog bevindt zich bij iedereen in de orbita. Dit is de oogkasholte. Om het oog heen bevinden zich de oogspieren, ooglidspieren, het botweefsel en het vetweefsel. Beelden komen binnen in het netvlies en worden via de oogzenuw doorgegeven aan de hersenen.

Ogen tekenen

Het tekenen van ogen is een hele uitdaging. Zo kan een oog recht van voren worden getekend maar ook van opzij en van boven naar beneden kijkend. Ik houd mij nu even aan een oog wat van voren is getekend. Dus je kijkt recht in het oog.

In stappen tekenen

De gemakkelijkste manier om een oog te tekenen is het maken van een simpel rondje. Gebruik hier een eidopje voor. Dus geen ovaal maar een echt rondje. Je tekent in dit rondje nog een rondje. Ik gebruikte hier een 2 euromuntje voor. Dit is de iris. Daarna teken je de pupil in dit rondje.

Je kunt de iris alvast wat inkleuren met wat potloodstreepjes. Zorg er voor dat je een stukje wit open houd. Ook in de zwarte pupil kun je een wit stukje openlaten of later met een gummetje bewerken.

Vervolgens teken je een gebogen lijntje. Begin links en zorg voor een ooghoekje.  Op de rand van de cirkel laat je de lijn een beetje afbuigen. Je mag iets over de iris tekenen. Hetzelfde geld voor de onderste lijn. Deze mag nét op/onder de iris lopen.

Je mag nu de hulplijntjes boven en onder weggummen en het bovenste ooglid tekenen. Vervaag dit een beetje met een doezelaar of gebruik je vinger.

Teken daarna het onderste ooglid.

Iris kleuren

Nu kun je de iris een beetje gaan inkleuren. Ik kies hier een blauwe tint voor. Laat een stukje wit aan de buitenzijde van de iris/pupil wit. Dit is de lichtinval. Het wit van het oog kun je wat wit maken en een beetje met potlood doezelen.

Ja, en dan is het de bedoeling om de wimpers boven en onder te tekenen. Klaar is het oog!

Wimpers

Wimpers teken je door de rand op het oog iets donker te maken. Met je potlood teken je de wimpers stuk voor stuk een beetje gebogen naar boven. Je eindigt iets voorbij de iris. De wimpers aan de onderzijde zijn een stuk kleiner. Probeer ze een beetje gebogen te tekenen.

Wenkbrauwen

Natuurlijk horen ook wenkbrauwen bij het oog. Zonder wenkbrauwen zie je een blote billen gezicht. Mijn tekeningetjes hierboven laten geen wenkbauw zien. Ik heb echt de nadruk op het oog gelegd. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van wenkbrauwen die je zo kunt gebruiken..

Plek waar de wenkbrauwen zijn gesitueerd

 

Wenkbrauwvormen

Pinterest

Het is echt leuk om het ogen tekenen te oefenen. Kijk eens op pinterest en je vindt de meest prachtige ogen. Ogen die naar boven kijken, huilende ogen en boze ogen, alles is mogelijk. Ogen geven uitdrukking aan een gezicht. Je ziet aan ogen of iemand blij en gelukkig is of juist verdrietig of boos.

Omhoog, opzij en naar onder kijken

We kunnen met onze ogen alle kanten opkijken. Het tekenen van een oog wat omhoog kijkt is natuurlijk heel anders dan wanneer je een oog naar beneden laat kijken.

Prachtig voorbeeld van een oog wat naar boven kijkt. Wanneer je goed kijkt zou je het zo na kunnen tekenen..

Iris

De iris kun je met een aantal kleuren invullen. Dit kan echter ook met potlood

Realistisch

De tekeningetje die je hierboven ziet, zijn allemaal realistisch. Het is belangrijk om gebruik te maken van licht en donker. Op deze website kun je ook lezen hoe je een portret kunt tekenen. Het intuïtief portretschilderen is ook interessant om te doen. Kijk voor meer informatie op het blog intuïtief portretschilderen.

 

 

Veelgestelde vragen

Wat is de meest voorkomende kleur ogen?

De meest voorkomende kleur is bruin, daarna volgt blauw. Groene ogen zien we het minst.

Wat is belangrijk bij het tekenen van een oog?

Het is belangrijk om een stukje wit in de iris en/of pupil te laten zien. Dit geeft echt licht in het oog en maakt het levendig.

Welk hulpstukje is belangrijk bij het tekenen van een oog?

Een doezelaar kan worden gebruikt om schaduw te creëren. Heb je deze niet, dan kun je het proberen met je vingers.

Op welke manier kun je nog meer een oog tekenen?

Een oog kan worden getekend wanneer het je recht aankijkt. Maar ook ogen die opzij, omhoog of omlaag kijken kunnen worden getekend.

Met welk materiaal kunnen ogen worden afgebeeld?

Ogen kunnen worden getekend met potlood, geschilderd met acrylverf en verder eigenlijk met alle mogelijke materialen die in de kunst worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *