Met acrylverf, makkelijk schilderen voor de beginner

Ik heb al heel wat blogs geschreven over schilderen. Maar eigenlijk nooit echt aandacht geschonken aan de beginnend acrylschilder. Als eerste is acrylverf uitermate geschikt voor iemand die net begint met schilderen. Olieverf is toch meer voor de gevorderden en aquarelverf is ook echt voor mensen met wat meer ervaring. Acrylverf kan voor iedereen, maar zeker voor een beginnend kunstenaar! Met acrylverf, makkelijk schilderen voor de beginner is een blog welke bepaalde inzichten geeft, die je als beginnend acrylschilder misschien goed kunt gebruiken.

Wat heb je nodig als beginner

Acrylverf is gemakkelijk in gebruik, niet duur en veelzijdig. Maak je een fout? Je kunt dit gemakkelijk bijwerken door er weer over heen te schilderen. Dat is met olieverf toch heel anders.

Wanneer je begint met schilderen heb je natuurlijk kwasten nodig, acrylverf in de primaire kleuren plus zwart en wit. De primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. Lees alles over deze kleuren op mijn blog primaire kleuren mengen met acrylverf. Een schildersdoek of stuk karton en een oud hemd om over je kleding aan te trekken zijn natuurlijk ook nodig.

Wanneer je kwasten en penselen moet aanschaffen is om te beginnen de kwasten van de Action prima. Met de aanschaf van de verf zou ik toch kiezen voor meer kwaliteit. Acrylverf van het merk Amsterdam is helemaal goed.

Het gebruik van een schildersmes, sponsje en spatel zijn ook prima. Schilder- of paletmesjes zijn er in plastic en voor weinig te koop bij Temu. Voor nog geen 2 euro heb je ze in huis. Heb je nog wat oude borden? Gebruik deze dan om je verf op te mengen. Ik heb zelf nog wat oude fondueborden. Daar zitten een paar vakjes in en zijn goed te gebruiken. Maar ook gewone papieren bordjes voldoen prima.

Waterbasis

Acrylverf is een waterdragende verf. Het hoofdbestanddeel is water. De voordelen van water is dat de kleuren niet snel vergelen of verkleuren.

Wat ga je schilderen?

Begin niet te moeilijk…Het kan alleen al mooi zijn om een eenvoudige bloem te schilderen of een mooie zonsondergang. Een zonsondergang in een aantal stappen kun je gratis en voor niks maken wanneer je op deze link klikt. Marc Spagnuolo laat zien hoe je op simpele wijze een prachtige zonsondergang kunt schilderen.

 

Abstract schilderen als beginner kan natuurlijk ook en is natuurlijk helemaal prettig. Je kunt je helemaal laten gaan zonder dat je een specifiek object in gedachte hebt. Abstract schilderen is voor de beginner heel erg geschikt. Je krijgt, door dit te doen, al snel materiaal en techniek onder de duim. En wat het belangrijkste is, je kunt je creativiteit ontdekken en uitproberen.

De opbouw

Het belangrijkste om mee te beginnen is natuurlijk de achtergrond. Denk hier goed over na. Heb je bijvoorbeeld bedacht om een mooie bloem te schilderen met een aantal kleuren, kies dan als achtergrond een kleur die ook in je bloem zit. Je kunt de achtergrond ook schilderen door te gaan mengen op je doek. Gebruik voor de achtergrond een wat grotere kwast of ga gebruik maken van je sponsje. De achtergrond bewerken met een spons geeft verassende resultaten.

Achtergrond
Dit is hem uiteindelijk geworden…2 moderne vogels

Voorbeelden

Wanneer je werkt vanaf een voorbeeld, ga dan experimenteren met verschillende achtergronden en kleuren. Het is belangrijk dat je van te voren je voorbeeld hebt bestudeerd en misschien wel even hebt getekend. Het is echt een aanrader om eerst is wat abstracte schilderwerken te maken. Daarna kun je misschien is gaan bedenken of je realistisch schilderen leuk vind. Daar heb je misschien wat inspiratie voor nodig.

Inspiratie zoeken

Wanneer je al wat meer abstracte schilderijen hebt gecreëerd, wordt het tijd om te bedenken wat je nou écht leuk vind. Heb je het helemaal gevonden in het abstracte schilderen of wil je juist wat meer realistisch gaan werken..You-tube biedt heel veel mogelijkheden om inspiratie op te doen. Maar ook objecten uit je omgeving kunnen je enthousiast maken. Ga eens kijken in je vakantiefoto’s. Misschien vindt je daar wel het juiste zeegezicht. En wat een uitdaging zou het zijn om je huisdier op het doek te krijgen. Ook pinterest biedt enorm veel mogelijkheden. Kijk ook eens op “Inspiratie tips tekenen en schilderen” Misschien ook handig om te lezen is “Afbeelding gebruiken om te schilderen”

Iedereen kan het!

Schilderen kun je net als tekenen gewoon leren. Het is afwisselend en geeft je ontspanning. Ga lekker aan de gang en bedenk dat het belangrijk is om dingen uit te proberen en niet direct te denken dat je van Gogh bent. Met veel vallen en opstaan zal het echt gaan lukken. Veel oefenen en het schilderen zal je steeds makkelijker af gaan. Zelf kleuren mengen is een onderdeel van het schilderen. Wanneer je begint met schilderen heb je waarschijnlijk de primaire kleuren plus zwart en witte verf aangeschaft. In principe kun je met deze kleuren alle kleuren mengen die je maar wil. Wil je meer weten over het mengen van primaire kleuren klik dan op deze link!

Eerst het grovere werk en dan steeds fijner gaan werken

Wanneer de achtergrond klaar en droog is kun je aan de gang met het object wat je wil schilderen. Wanneer je deze van een foto wil overnemen is het, vooral voor de beginner, belangrijk dit goed op een groter doek te zetten. Ik heb een blog geschreven hoe je een afbeelding kunt overnemen op je canvasdoek. Zelfs de kleinste foto kun je op een groot doek overzetten. Om dit te leren is het een aanrader om de tekst “Hoe gebruik je een raster” te lezen.

Wanneer je begint met schilderen van het object begin je met de grotere kwasten en/of penselen. Details en highlights doe je met kleine penseeltjes en dit gebeurt pas op het laatst.

Diepte in je schilderij

Wanneer je warm/koud contrast gebruikt of licht/donker dan zul je zien dat warme en lichte kleuren naar voren komen ten opzichte van de donkere kleuren. Hieronder zie je een filmpje die laat zien hoe je diepte kunt realiseren.

Tips!

  • Schilderen kan verslavend zijn. Begin je er eenmaal aan dan kun je niet meer stoppen. Toch is het belangrijk om af en toe een pauze te nemen en je werk van een afstandje te bekijken. Loop even naar een andere ruimte en kijk na een kwartiertje weer naar je schilderij. Je ontdekt dan dingen die je anders had kunnen doen of je bent juist erg tevreden!
  • Wanneer je klaar bent of je stopt met schilderen kun je het doek laten drogen. Leg het schilderij op een plek waar voldoende luchtcirculatie is. De volgende dag kun je gewoon weer verder..
  • Ben je helemaal tevreden met je schilderij? Dan is het tijd om het te vernissen. Doe dit nooit meteen maar wacht een paar weken. Een spuitbus die je voor dit werk kunt aanschaffen is natuurlijk superhandig. Er komt een mooi egaal laagje over het geschilderde doek. Je hebt dan ook geen kwast nodig. Voor een beginnend acrylschilder is dit de gemakkelijkste manier. Gebruik om te vernissen nooit haarlak. Ik hoorde in mijn omgeving dat mensen hun schilderwerk hiermee afspuiten. Niet doen! Het schilderwerk kan gaan verkleuren of wordt geel.

Meisje op het strand

In 2017 heb ik een meisje op het strand geschilderd. Natuurlijk had ik toen al wat ervaring, maar ik wil toch even laten zien hoe ik dit heb gedaan. Ik heb niet eerst een achtergrond gemaakt zoals ik hiervoor heb uitgelegd, maar direct een houtskooltekening op het doek geplaatst. Daarna geschilderd en de achtergrond (strand) meegeschilderd. Ik was erg trots op dit schilderij. Het hangt bij mijn zwager en schoonzusje aan de muur!

houtskooltekening

Veelgestelde vragen

Welke verf schaf je aan als beginnend acrylschilder?

Schaf om te beginnen de drie primaire kleuren aan. Rood (magenta) Geel en Blauw (cyaan-blauw). Daarnaast is het handig om zwart (lampenzwart) en wit (zinkwit) aan te schaffen. Met deze kleuren kom je al een heel eind.

Wat voor penselen en kwasten schaf je aan wanneer je als beginner met acrylverf gaat schilderen?

Koop niet direct de duurste penselen, maar ga eerst is voor de synthetische penselen van de Action bijvoorbeeld. Bevalt het schilderen en wil je hier verder mee? Dan kun je de wat duurdere merken aanschaffen. Penselen.nl is een prima website die alle soorten en maten penselen in het assortiment heeft.

Waar begin je mee wanneer je een schilderij gaat maken?

Je begint met de achtergrond. Dit kun je doen met een grote kwast, maar het gebruik van een spons is ook prima. Sponsen op je doek geeft een apart effect. Op die manier hoef je eigenlijk geen verf te mengen voor je achtergrond. Mengen op het doek is ook mogelijk.

Waar haal je inspiratie vandaan om een schilderij te maken?

Inspiratie kun je krijgen door in je eigen foto's te kijken, pinterest te bezoeken, websites te bezoeken waar je gratis foto's kunt downloaden en goed om je heen te kijken.

Wat is een raster?

Als beginner is het gemakkelijker om met een raster te werken. De uitleg kun je vinden in mijn blog "Hoe gebruik je een raster".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *