Kattenvachten gemakkelijk schilderen en tekenen

Of je nu een vacht realiseert die langharig is, het Perzische ras, of van een simpele huis, tuin en keukenkat, de vacht is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van een kat. Een Europese korthaar heeft een korte, meestal wat dikkere vacht, terwijl een Perzische kat lange, zachte haren heeft. Kattenvachten gemakkelijk schilderen en tekenen is superleuk om te doen!

Het is natuurlijk belangrijk hoe je precies een kat tekent. Er zijn verschillende websites die je online kunt bezoeken en waar je alles kunt vinden over katten tekenen. Houdingen, kattenogen, een rennende kat of eentje die zit te soezen in de zon. Alles is mogelijk om een kat te tekenen of te schilderen.Ga eens naar de website Paintingexpert.nl  Deze website laat een scala aan mogelijkheden zien hoe je een kat kunt afbeelden. Doe er je voordeel mee!

Of wil je juist op een geheel andere manier een kat op papier zetten. Dan is het handig om mijn blog “Kat tekenen op de Zentangle manier” te bezoeken.

Tekenen

Wanneer ik een dier ga tekenen vind ik het tekenen met grafietpotlood het allerleukst. Hieronder zie je een aantal afbeeldingen van katten die ik met een gewoon grafietpotlood heb getekend.

Het uitgebreid tekenen van een vacht, of het nu een kat of een hond is, is best nog wel een klusje. Je moet goed kijken hoe de haargroei is, dus in welke richting het groeit. Dus goed bestuderen hoe e.e.a. in elkaar zit. Kattenvachten gemakkelijk schilderen en tekenen is best wel wanneer je je onderwerp, in dit geval de vacht van een kat, te doen.

Bovenstaande poes heb ik getekend met potlood onder leiding van de tekenclub.nl. En onderstaande kat was van mijn zoon. Een Main Coon poes die Beertje heette. Prachtig haar wat ik dan ook met veel liefde op papier heb gezet.

Beertje

 

Deze tekening maakte ik met grijs pastelkrijt
Deze langharige poes heb ik helemaal met pastelkrijt gemaakt

Stap voor stap gemakkelijk een poes tekenen

Nu laat ik nog even zien hoe je stap voor stap een simpele poes kunt tekenen. Doe dit vooral met een gewoon grafietpotlood. Je kunt dan gemakkelijk gummen wanneer het niet direct lukt.

Hulplijntjes

Om een kat op de juiste manier op papier te krijgen is het gebruik van hulplijnen prettig om mee te werken. Hieronder zie je een tekening die ik van onze (helaas overleden kater Sprokkel) maakte.

Heb je uiteindelijk de poes op papier staan, dan ga je aan de gang met de vacht.

Kattenvachten schilderen en tekenen

Hieronder vindt je een superleuk filmpje van Linty. Zij gebruikt kleurpotlood. Wanneer je dit wil vervangen voor grafietpotlood, dan is dit prima natuurlijk!

 

Europese korthaar

Met een kleine hoeveelheid streepjes kun je laten zien dat dit een Europese korthaar is…

 

De twee bovenstaande voorbeelden laten zien hoe precies je kunt tekenen met pastelpotlood of kleurpotlood

Schilderen

Het schilderen van een poes is weer anders dan dat je er een met grafietpotlood tekent. Het is trouwens wel fijn wanneer je de te schilderen kat eerst is op papier gaat tekenen. Het is dan makkelijker om deze op een doek over te brengen. Hij zit dan als het ware in je hoofd.

Een aantal tips om een realistisch resultaat te bereiken is het aanbrengen van kleine kleurverschillen. Begin in ieder geval met verdunde verf. Dit geldt natuurlijk voor het acrylschilderen. Maar ook wanneer je een kattenvacht gaat creëren met kleurpotlood of pastelkrijt, je begint altijd zo lichtjes en dun mogelijk. En altijd in de richting van de haargroei tekenen of schilderen. Wanneer je de verdunde verf hebt laten drogen, ga je met een klein kwastje de  details aanbrengen. Donker op licht of licht op donker is de beste manier. Gewoon lekker haartjes gaan aanbrengen. En…je hoeft echt niet elk haartje te schilderen om een mooie vacht te realiseren. Kijk maar eens hieronder naar kater Sprokkel. Hier heb ik echt niet haartje voor haartje geschilderd.

 

Onze kater Sprokkel, geschilderd met acrylverf
Ook bij deze poes zie je dat hij een prachtige vacht heeft en toch niet haartje voor haartje is geschilderd (pinterest)

Een kat schilderen heb ik niet vaak gedaan. In een ver verleden wel is geprobeerd. Katten doe ik het liefst met potlood, kleurpotlood of pastelkrijt/potlood.

Dit is Binky in pastelkrijt

 

Binky in potlood

 

Nog een Binky, deze is in houtskool

Zwarte vachten

Je ziet ze nog wel is…Zwarte katten die vlak voor jou de weg oversteken. Dat brengt ongeluk zei mijn moeder altijd.. Dat is natuurlijk een fabeltje. Maar het tekenen van zo’n vacht is niet altijd gemakkelijk. Ik heb zelf een zwarte kater. Hij heet Droppie en is inmiddels 13 jaar. Een lieve, aanhankelijke kat die absoluut geen ongeluk brengt.

Droppie afgebeeld op grijs karton met pastelkrijt

 

Hieronder laat Linty zien hoe je op een fantastische manier een zwarte kat met kleurpotlood maakt.

 


Bronnen: Atelier Linty

Katten tekenen

Wil je meer weten over het katten tekenen. Bekijk dan de onderstaande blogjes die ik maakte over het tekenen.

https://zelfkunstmaken.nl/kat-tekenen-op-de-zentangle-manier/

https://zelfkunstmaken.nl/grappige-katten-schilderen/

https://zelfkunstmaken.nl/poes-schilderen-of-tekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/hondenvacht-schilderen/

Pinterest

Op Pinterest heb ik een bord wat kattenbelletjes heet. Leuk om inspiratie op te doen!

Veelgestelde vragen

Met welk medium kun je het beste beginnen wanneer je een poes wil gaan tekenen?

Potlood is veruit het gemakkelijkste om mee te gaan tekenen. Vooral wanneer je een onderwerp nog niet zo goed kent zul je wel is moeten gummen. Dit gaat het beste met een wat zachter potlood. 5B of 6B is prima!

Is het de bedoeling dat je ieder haartje gaat tekenen?

Wanneer je heel realistisch te werk gaat is dit erg mooi natuurlijk. Het is echter niet nodig om elk haartje minitieus op papier te zetten. Mijn voorbeelden laten zien dat je ook met een paar streekjes een vacht kunt realiseren.

Is een kattenvacht hetzelfde als een hondenvacht?

Nee, een hondenvacht is vaak wat stugger. Kattenharen zijn zachter. Vooral de langharige exemplaren hebben een superzachte vacht.

Wie behoort tot de top katten tekenen?

Dat is natuurlijk Francien van Franciens katten. Zij laat op een fantastische manier zien hoe een kat er uit ziet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *