Hondenvacht schilderen

Vachten

 

Een vacht van een hond of kat schilderen is best even een klus, maar hoeft niet echt moeilijk te zijn. Om een mooie zachte vacht te creëren zal je deze eerst is goed moeten bestuderen. Je zult dan bemerken dat het haar nóóit in een richting groeit. Bij een hond groeit bijvoorbeeld het haar vanaf de neus naar boven. Aan de zijkanten van de neus groeit het haar weer naar beneden richting de hondenbek. Het is dus belangrijk om een hondenkop goed te bestuderen en te zien welke richting het haar groeit. De foto van de hond hier onder  goed zien hoe het haar loopt.

 

 

 

Wanneer je een hond gaat schilderen, hoef je echt niet elk haartje precies zo te doen als op de foto staat. Laat jezelf een beetje gaan, maar houd je wel zoveel mogelijk aan de foto. Let op donker en licht in de vacht. Hieronder zie je drie verschillende manieren hoe je een vacht kunt afbeelden.

 

Héél precies en prachtig gedaan!
Een wat lossere manier van vachten schilderen!

 

 

 

 

 

 

Grof geschilderde hondenvacht.

 

Iedereen schildert weer anders

Zoals je ziet kan een vacht op verschillende manieren worden geschilderd. Ben je echter van plan om het zo realistisch mogelijk te doen, dan is de hondenfoto die héél precies is nageschilderd echt jou ding.

Ga je een hond naschilderen van een afbeelding, kijk dan wat de meest overheersende kleur (tint) is. Begin hier mee. Van hieruit kun je een vacht gaan uitwerken met lichtere en meer donkere toonwaardes. Vooral met olieverf, deze blijft lang nat, is dit de gemakkelijkste manier om een vacht helemaal op te bouwen.

 

Lang haar, kort haar, pluizig haar of een bad hair day

Bij mensen, maar ook bij honden zit het haar niet altijd even fraai. Ook een hond heeft wel eens een dag dat zijn haar niet wil. Gewoon schilderen zoals het is. Honden hebben lange haren maar ook hele kleine haartjes op hun kop en heel veel  rassen ook over het gehele lijf. Respect voor de kunstschilders die zo’n dier precies naschilderen.

 

 

 

]

Penselen

 

Eigenlijk kun je met alle soorten penselen en kwasten vachten en haren schilderen. Je moet zelf even kijken wat voor jou het gunstigste is. Hieronder beschrijf ik de vormen van penselen die je eventueel kunt gebruiken bij het schilderen van een vacht.

 

Met een rond en overal even dik penseel, kan  gelijkmatig een lijn worden getrokken. Met deze penselen kunnen ook accenten worden geplaatst.

Een rond penseel, dik van onder en eindigend in een punt kan met de diktes van lijnen worden gevarieerd. Fijne details aanbrengen is prima met dit penseel te doen.

 

De kattentong

Een plat afgerond penseel eindigend in een punt (kattentong) is veelzijdig en heel geschikt om te gebruiken tijdens een vacht schilderen

 

Waaierpenseel

Waaierpenselen zijn bedoeld om verf heel zacht uit te vegen (te dassen). Zo bereik je zachte kleurovergangen. Gebruik je dit penseel paralel, dan kun je zachte lijntjes maken. Dus dunne, fijne vachtharen.

 

Sleeppenseel

Slepers zijn  dunne penselen om vloeiende, lange lijnen te schilderen.

De schilderstok

Werken met een schilderstok

Vindt je het lastig om mooie, dunne lijntjes te maken gebruik dan een schilderstok. Door de stok over je werk te leggen heb je meer grip. Zonder trillen lijntjes en haartjes maken.

 

Hieronder een leuk filmpje over hoe je zelf een kwastje kunt maken om dierenharen mee te schilderen.

 

Mijn eigen hondjes

In de loop der jaren heb ik zelf ook wel honden geschilderd, getekend en met pastelkrijt gemaakt. Hieronder een aantal. De een beter dan de ander, maar altijd met veel plezier gemaakt!

 

Bram
Muggel
Saartje
Hondje pastelkrijt
Different
Jamy

 

 

 

 

 

Centho

 

Sinds 2021 hebben wij weer een Duitse Herder. We zijn beiden met pensioen en daarom deze hond als pup gekocht. Hij heet Storm. Een lieve hond die wel een strenge hand nodig heet. Onze 4e Duitser, maar nog nooit zo’n exemplaar gehad. Hieronder een aantal tekeningen van ons hondenkind…

Potloodtekening. Storm is hier 10 weken ongeveer..
aquarel
Pastelpotlood en pastelkrijt.

Onlangs (2023) Storm met pastelpotlood en krijt gerealiseerd. Pastelpotloden zijn gemakkelijk om losse haren te tekenen. Toch kan het ook met krijt. Ik heb deze afbeelding van Storm op zwart karton gemaakt. Hij is hier 2 jaar.

 

 

 

 

 

 

 

Hier nog een prachtig filmpje hoe een hondenportret wordt gerealiseerd.

 

Rechtsboven zie je mijn pinterestpagina

Klik op het bord VACHTEN TEKENEN EN SCHILDEREN  en doe inspiratie op!

2 thoughts on “Hondenvacht schilderen

 1. Avatar
  Sasja zegt:

  Ik wil 2 hondjes schilderen maar welke kleur ik ook pak het lijkt er niet op. Help
  Goudgele vacht met wit.
  Kan geen foto toevoegen
  Maar spierwit schilderen vindt ik lelijk.
  En die goudgele bruine kleur lukt me ook niet.

  • Greet
   Greet zegt:

   Ja sorry maar ik vind dat erg moeilijk om daar een goed antwoord op te geven. Ik denk dat je toch een beetje de kleuren moet gaan gebruiken die je denkt dat je moet gebruiken. Ga een beetje mengen. En natuurlijk is zo’n hondje niet spierwit. Je moet gewoon goed kijken en dan zie je schaduwen die misschien wel grijzig zijn. Kijken is het allerbelangrijkste. En natuurlijk de foto. Deze moet goed duidelijk zijn!

   Succes he

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *