Hondenvacht schilderen

Vachten

Een hondenvacht schilderen is best even een klus, maar hoeft niet echt moeilijk te zijn. Om een mooie zachte vacht te creëren zal je deze eerst is goed moeten bestuderen. Je zult dan bemerken dat het haar nóóit in een richting groeit. Bij een hond groeit bijvoorbeeld het haar vanaf de neus naar boven. Aan de zijkanten van de neus groeit het haar weer naar beneden richting de hondenbek. Het is dus belangrijk om een hondenkop goed te bestuderen en te zien welke richting het haar groeit. De foto van de hond hier onder  goed zien hoe het haar loopt.

Je kunt op verschillende manieren een hondenvacht schilderen. Dit kan abstract, figuratief of realistisch. Net wat jij mooi vindt!

De vacht schilderen kan lastig zijn. Wil je het zo echt mogelijk, of wil je het liever wat meer aan de verbeelding overlaten? Alles is goed, doe wat jij het fijnste vindt. Ik geef hierbij enkele tips waarmee je kunt experimenteren.

Wanneer je een hond op een abstracte manier gaat schilderen, dan hoef je natuurlijk niet elk haartje precies te schilderen. Laat jezelf een beetje gaan maar laat het er wel zo ongeveer als een hond uitzien.

Ik vind deze hond er uitzien als hond maar toch ook wel abstract. sallymuir.co.uk

Realistisch

Bij het realistisch schilderen zul je goed op het donker en licht in de vacht moeten letten. Hieronder zie je drie verschillende manieren hoe je een vacht realistisch kunt afbeelden.

Héél precies en prachtig gedaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een wat lossere manier van vachten schilderen!
Zo kan het ook..

Tips van Ilse Spijkers Art

Onderstaande tips kwam ik tegen op internet. De tekst mocht gedeeld worden dus dat doe ik dan ook. Leuk om te lezen en te doen natuurlijk. Doe er in ieder geval je voordeel mee!

Het belangrijkste is om goed te kijken naar je voorbeeld en altijd met de richting van de haren mee te schilderen. Zo krijg je diepte en vorm in je werk. Wil je realistische werken? Zet dan eerst een basiskleur op, die bijna overeenkomt met de vacht. Daarna ga je met een penseel kleine kleurverschillen aanbrengen. De volgende stap is om met een kleinere kwast de haren te gaan schilderen. Hierbij gebruik je zowel lichtere als donkere verf. De lichte verf gebruik je op de donkere delen en de donkere verf op de lichtere delen. Dit vergt wat oefening en nogmaals altijd goed blijven kijken naar je voorbeeld. Een duidelijke foto is dan ook erg belangrijk.
Wil je wat vlotter werken en niet elk haartje aan willen geven? Dan kan dit ook. Je gaat weer aan de slag met een ondergrond die dicht bij de kleur van de vacht komt. Je gaat nu meteen op het doek licht en donker mengen. Als je dit voor de eerste keer doet zal dit moeilijk zijn. Maar geloof me je wordt er elke keer beter in. Als deze basis erop staat ga je weer goed kijken naar je voorbeeld. Nu zie je allerlei kleuren in de vacht, deze ga je aanbrengen op je schilderij. Meng op je doek of op je palet. En ook hier let je weer erg goed op hoe de haren lopen. Schilder mee in de richting van de haren.
Als je dit onder de knie hebt kun je alle dieren schilderen. Het principe is hetzelfde.
Wat ook nog een belangrijk punt is dat je iets weet van de anatomie van het dier. Hoe lopen de botten en de spieren. Door dit te weten kun je veel makkelijker schilderen en krijg je meer vorm in je dier. En vergeet niet om voldoende licht en donker aan te geven voor meer diepte.
Met dank aan Ilse Spijkers Art
Lang haar, kort haar, pluizig haar of een bad hair day

Bij mensen, maar ook bij honden zit het haar niet altijd even fraai. Ook een hond heeft wel eens een dag dat zijn haar niet wil. Gewoon schilderen zoals het is. Honden hebben lange haren maar ook hele kleine haartjes op hun kop en heel veel  rassen ook over het gehele lijf. Respect voor de kunstschilders die zo’n dier precies naschilderen.

Penselen

Eigenlijk kun je met alle soorten penselen en kwasten vachten en haren schilderen. Je moet zelf even kijken wat voor jou het gunstigste is. Hieronder beschrijf ik de vormen van penselen die je eventueel kunt gebruiken bij het schilderen van een vacht.

Met een rond en overal even dik penseel, kan  gelijkmatig een lijn worden getrokken. Met deze penselen kunnen ook accenten worden geplaatst.

Een rond penseel, dik van onder en eindigend in een punt kan met de diktes van lijnen worden gevarieerd. Fijne details aanbrengen is prima met dit penseel te doen.

 

De kattentong

Een plat afgerond penseel eindigend in een punt (kattentong) is veelzijdig en heel geschikt om te gebruiken tijdens een vacht schilderen

 

Waaierpenseel

Waaierpenselen zijn bedoeld om verf heel zacht uit te vegen (te dassen). Zo bereik je zachte kleurovergangen. Gebruik je dit penseel paralel, dan kun je zachte lijntjes maken. Dus dunne, fijne vachtharen.

 

Sleeppenseel

Slepers zijn  dunne penselen om vloeiende, lange lijnen te schilderen.

De schilderstok

Werken met een schilderstok

Vindt je het lastig om mooie, dunne lijntjes te maken gebruik dan een schilderstok. Door de stok over je werk te leggen heb je meer grip. Zonder trillen lijntjes en haartjes maken.

 

Hieronder een leuk filmpje over hoe je zelf een kwastje kunt maken om dierenharen mee te schilderen.

 

Mijn eigen hondjes

In de loop der jaren heb ik zelf ook wel honden geschilderd, getekend en met pastelkrijt gemaakt. Hieronder een aantal. De een beter dan de ander, maar altijd met veel plezier gemaakt!

 

Muggel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saartje

Bram
Different
Centho

Storm

Sinds 2021 hebben wij weer een Duitse Herder. We zijn beiden met pensioen en daarom deze hond als pup gekocht. Hij heet Storm. Een lieve hond die wel een strenge hand nodig heet. Onze 4e Duitser, maar nog nooit zo’n exemplaar gehad. Hieronder een aantal tekeningen van ons hondenkind…

 

Potloodtekening. Storm is hier 10 weken ongeveer..
Pastelpotlood en pastelkrijt.

Onlangs (2023) Storm met pastelpotlood en krijt gerealiseerd. Pastelpotloden zijn gemakkelijk om losse haren te tekenen. Toch kan het ook met krijt. Ik heb deze afbeelding van Storm op zwart karton gemaakt. Hij is hier 2 jaar.

 

Hier nog een prachtig filmpje hoe een hondenportret wordt gerealiseerd.

 

Rechtsboven zie je mijn pinterestpagina

Klik op het bord VACHTEN TEKENEN EN SCHILDEREN  en doe inspiratie op!

2 thoughts on “Hondenvacht schilderen

 1. Sasja zegt:

  Ik wil 2 hondjes schilderen maar welke kleur ik ook pak het lijkt er niet op. Help
  Goudgele vacht met wit.
  Kan geen foto toevoegen
  Maar spierwit schilderen vindt ik lelijk.
  En die goudgele bruine kleur lukt me ook niet.

  • Greet zegt:

   Ja sorry maar ik vind dat erg moeilijk om daar een goed antwoord op te geven. Ik denk dat je toch een beetje de kleuren moet gaan gebruiken die je denkt dat je moet gebruiken. Ga een beetje mengen. En natuurlijk is zo’n hondje niet spierwit. Je moet gewoon goed kijken en dan zie je schaduwen die misschien wel grijzig zijn. Kijken is het allerbelangrijkste. En natuurlijk de foto. Deze moet goed duidelijk zijn!

   Succes he

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *