Kattentong penseel

De kattentong is een penseel welke plat is en afgeronde hoeken laat zien. Gebruik je een gewoon plat penseel, dan krijg je een hele andere penseelstreken dan met het kattentongpenseel. Bij het botanisch of landschap schilderen wordt veel gebruik gemaakt van de kattentong. Bloemblaadjes die een ronde vorm hebben, kunnen perfect met de kattentong worden gerealiseerd. Een kattentongpenseel wordt ook veel gebruikt door kunstenaars die portretten schilderen. Dit penseel geeft direct ronde, organische vormen zoals gezichten en lichamen.

Een kattentong is eigenlijk een combinatie van een rond en een plat penseel. Bijzonder veelzijdig en te gebruiken voor rechte en vloeiende lijnen maar ook het vullen van vlakken en lijntjes die gevarieerd zijn.

Kolinsky roodmarter

De kattentong van DaVinci is uitermate geschikt om te gebruiken voor olieverf. Dun en gelijkmatig opbrengen is met dit penseel een koud kunstje. De penselen van marterhaar moeten wel heel zorgvuldig worden gereinigd.

Schilderen met lange steel

Aquarelschilderen doe je over het algemeen met de korte steel. De lange steel kattentong kan worden gebruikt voor acryl- en olieverf. Dit is echter geen wet van Meden en Perzen. Kan zonder bezwaar gewoon door elkaar worden gebruikt. Let er wel op dat het gebruik van een écht aquarelpenseel niet echte geschikt is voor olie of acryl. Olie- en acrylverf zijn lastig uit dit penseel te verwijderen.

Met een lange steel schilderen geeft een beter overzicht op je werk, je kunt echter niet zo nauwkeurig werken met de lange steel.

 

Reinigen penselen olieverf

Door het goed reinigen van een marterharen penseel, zorg je er voor dat je penseel lang meegaat. Terpentine is de aangewezen vloeistof om olieverfpenselen mee te reinigen. Veeg eerst de verf goed uit de haren van het penseel (het liefste met een oude doek) voordat je met terpentine aan de gang gaat. Druk de verf voorzichtig naar de punt van de kwast. Daarna uitspoelen met terpentine. Om de verf helemaal te verwijderen, gebruik je zachte zeep. Groene zeep, Da Vinci zeep of babyshampoo is prima. Maak een holletje van je hand en deponeer er wat zeep in. Wrijf nu met de haren van het penseel door de zeep. Daarna uitspoelen en eventueel nogmaals herhalen. Vooral perfect voor olieverfpenselen. De haartjes worden weer wat vetter.

Da Vinci zeep is een speciale zeep om penselen op basis van zuiver plantaardige oliën te reinigen. Vooral kwasten gemaakt van natuurlijk haar zijn gebaad bij deze zeep. Reinigt en verzorgt. Ook te gebruiken voor synthetische penselen. Verkrijgbaar bij https://www.penselen.nl/product-categorie/diversen/reinigingsmiddelen/

Tips

Laat nooit je kwast in de terpentine staan. De punt zal vervormen.

Is het euvel al geschied, probeer dan het volgende. Maak de haren van de kwast nat en smeer in met zeep. Probeer zo goed mogelijk in model te brengen. Rol de kwast stevig in papier en zet vast met een wasknijper. Laat de kwast op deze manier drogen.

Het bewaren van penselen 

Er zijn tegenwoordig heel veel leuke kokers en etui’s te koop. Daar kun je je penselen prima in bewaren mits ze helemaal opgedroogd zijn. Het is nog beter om ze in een lege pot op zijn kop te zetten en te drogen aan de lucht.

Wil je meer weten over bepaalde penselen? Kijk dan ook eens op mijn blogjes

https://zelfkunstmaken.nl/waaierpenselen/

https://zelfkunstmaken.nl/de-brede-kwast-of-spalter/

https://zelfkunstmaken.nl/sleperpenseel/

https://zelfkunstmaken.nl/oosterse-penselen/

https://zelfkunstmaken.nl/aquarelpenselen/

https://zelfkunstmaken.nl/rond-penseel/

https://zelfkunstmaken.nl/platte-flat-penselen/

 

Optimaal schoonmaken van je kwasten en penselen? Lees mijn blog over schoonmaken door op de onderstaande link te klikken.

https://zelfkunstmaken.nl/kwasten-en-penselen-schoonmaken/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *