Oosterse penselen

Een Oosters penseel kan Japans of Chinees zijn. Voor beginners die met inkt aan de gang gaan, moet een Oosters penseel bepaalde eigenschappen bezitten. Het penseel moet vooral over een grote vochtopname beschikken. Er moet op je papier ononderbroken kunnen worden gewerkt met het maken van figuren en strepen. Het is niet echt gemakkelijk om het juiste penseel te vinden. Voor Sumi-e heb je echter altijd het juiste penseel nodig.

Wit geitenhaar

Goed absorberend vermogen. Geschikt om speciale effecten mee te krijgen. Voor wassingen, vrije stijl en het natte werk. Schapen en geitenhaar wordt door elkaar gebruikt om penselen van te maken. Het kan best zijn dat je geitenharen penseel is gemaakt van schapenwol.

Wolfshaar

Wanneer je een wolfsharen penseel in handen krijgt, wil dat niet zeggen dat deze van de haren van een wolf zijn gemaakt. De Siberische wezel wordt ook aangeduid als de “Chinese Gele Wolf”. De Siberische wezel is een martersoort en komt voor in China, Taiwan en Japan. Kolinsky marterhaar komt in het Westen voor. Dit wordt gezien als het beste marterhaar. Het haar is glad en veerkrachtig en voor grote en kleine penselen is het zeer geschikt.

De beginner

Wanneer je de keus hebt, is het wolfsharenpenseel de beste optie. Een wollen penseel (geiten- of schapenhaar) is voor de beginner erg lastig omdat het veel zachter is. Ga zorgvuldig met je penseel om, dan heb je er jaren plezier van.

 

Wat is sumi-e

Sumi is een Japanse term en betekent zwarte inkt. De letter e staat voor schilderij. Sumi-e is een prachtige kunstvorm. De onderwerpen worden geschilderd met zwarte inkt in een groot aantal kleurschakeringen. Van het diepste zwart tot de lichtste zwarte tint die je maar kunt bedenken.

Elk overbodig detail wordt bij het Sumi schilderen weggelaten. Kenmerken als spontaniteit en eenvoud hebben als doel, dat de kijker rechtstreeks wordt aangesproken op zijn gevoeligheid.

Sumi-e schilderen is niet zomaar even een schilderijtje maken, maar is een volledige manier van kunstschilderen. Het hele lichaam wordt erbij betrokken. Iemand die net is begonnen met deze vorm van kunst maken zal in het begin een onnatuurlijk en koud werk leveren. Pas na een aantal keren zal de schoonheid van Sumi-e worden gezien.

Iedereen kan het leren

Ieder persoon zou in principe deze vorm van schilderen kunnen leren. Het hebben van de juiste leermeester is natuurlijk een pré. Ervaring met mediteren is niet nodig wanneer de juiste ondersteuning wordt geboden.

Penseel voor Sumi-e

DaVinci heeft een Frans aquarel verwaspenseel van zuiver Russisch eekhoornhaar. Ook verkrijgbaar onder de naam Petit gris. Dit penseel is verkrijgbaar in een aantal maten en heeft een extreem hoog opneembaar water en verfopname. Er kan met dit penseel lang worden doorgeschilderd. Kan voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Natuurlijk voor Sumi-e schilderen maar ook voor lavis, grote vlakken in aquarel en inkt, verwassingen, zijde schilderen, letters en kalligrafie. Veelzijdig penseel.

Verlengstuk lichaam

Ben je van plan om Oriëntaals te gaan schilderen, dan is het handig om te weten welk penseel het beste is. Bij het uitoefenen van Sumi-e schilderen wordt het penseel gezien als het verlengstuk van je lichaam. Eigenlijk moet je het zo zien: Je schildert van uit je hart, met je ziel. De rust vanuit jezelf en niet het nadenken hoe de techniek ook alweer was. Het penseel wordt in het Verre Oosten gezien als een stukje van je ziel. Zeg ook nooit “kwast” tegen een Oriëntaals penseel. Dat zou kunnen worden opgevat als een belediging…

Waar kun je Sumi-e penselen kopen?

Er zijn een aantal winkels in Amsterdam waar je life penselen voor Sumi-e kunt aanschaffen. Zo is er ’t Japanse Winkeltje, TA-HWA en Ming Ya. Ook zijn er de grotere online-webshops waar prima Sumi-penselen kunnen worden gekocht.Kijk o.a. is bij:

  • “De Kwast”   Den-Bosch
  • “Martin Brinkhuis”  Hengelo
  • “Gersteaeker” Groningen

Boeken over het Sumi-e schilderen vindt je op Bol.com.

Bovenstaande blog is een beknopt verslag van Sumi-e en penselen. Wil je meer weten van Oosterse penselen klil dan op mijn bron.

https://zwarte-inkt.nl/penselen-voor-sumi-e/

 

Nog meer over penselen vindt je op onderstaande blogs;

rond-penseel/

aquarelpenselen/

waaierpenselen/

https://zelfkunstmaken.nl/kattentong-penseel/

https://zelfkunstmaken.nl/de-brede-kwast-of-spalter/

https://zelfkunstmaken.nl/sleperpenseel/

https://zelfkunstmaken.nl/platte-flat-penselen/

 

Voor een optimale reiniging van je penselen klik je op onderstaande link.

https://zelfkunstmaken.nl/kwasten-en-penselen-schoonmaken/

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *