Het gebruik van een verfpalet

Om je verfkleuren goed op een rijtje te hebben, is een verfpalet een handig hulpmiddel. De verf kan gemakkelijk worden gemengd en je hebt zicht op de hoeveelheid verf.  Het is echter helemaal niet nodig, om direct een duur, houten verfpalet te kopen. Een plastic bordje of glasplaatje voldoen net zo goed.

glasplaatje
plastic bordje

 

 

Er zijn tegenwoordig van die afscheurpaletboekjes in de handel, die je na gebruik direct weg gooit. Ik plak zo’n afscheurblad met een klein plakbandje op een triplex plankje voor de stevigheid van het geheel.  Na gebruik gooi ik het papier weg en mijn plankje blijft schoon.

afscheurpalet

 

 

 

plastic palet
plastic paletje in de vorm van een bloem

 

 

Houten verfpalet

 

Tijdens je schilder-carrière wil je misschien toch meer professioneler gaan werken. Dan is de aanschaf van een origineel, houten verfpalet prettig. Er zit een gat aan één zijde, waar je je duim door kunt steken. Op deze manier kan de verf staande  gemengd worden.

Zelf een houten verfpalet maken

Ben je een handige klusser, dan is het maken van een verfpalet echt niet moeilijk. Op het internet zoek je de juiste paletvorm. Kopieer dit op papier en knip uit. Mahoniehout is een fijne soort om te gebruiken. Zorg, dat je een plankje mahonie in je bezit krijgt en leg je papieren palet vorm op dit plankje. Met een potlood teken je de vorm en het ronde gat voor je duim. Een figuur- of decoupeerzaag moet zorgen voor een perfect uitgezaagd palet. Deze ga je vervolgens schuren, om alles goed glad te krijgen en scherpe randjes te verwijderen. Behandel daarna het palet een aantal keren met lijnolie, anders trekt de verf direct te veel in het hout. Herhaal dit een paar keer. Je zult jaren plezier hebben van dit houten verfpalet.

 

 

Verfpalet aanschaffen

 

Een wat kleiner palet heeft een doorsnee-afmeting van 30 cm. Dit is fijn wanneer je kleine schilderijtjes maakt. Ben je meer van de grotere werken, schaf dan een groter palet aan.

Let op de kleur van je palet. Een lichte kleur verfpalet lijkt  verf donkerder dan dat deze in werkelijkheid is. Een donker palet zal de verf lichter lijken

“Pas” het palet even op je hand, voordat je het koopt. Een verfpalet moet comfortabel aanvoelen.

 

Verfpalet schoonmaken

Je houten palet, maak je na afloop schoon met een paletmes.  Daarna met water en zeep. Ben je echter nog niet klaar met je schilderij, dan kun je de overgebleven verf gemakkelijk bewaren. Door de verf met een waternevel te besproeien en af te dekken met foliepapier, houdt je de verf fris. Wegzetten in de koelkast en je acrylverf blijft zo nog een poosje bruikbaar.

 

 

 

2 thoughts on “Het gebruik van een verfpalet

    • Greet zegt:

      Hai, Leuk dat je mijn site boeiend vind! Ik werk niet met een nieuwsbrief of zo. Ik raad je aan mijn site in je favorieten te zetten en regelmatig te kijken of ik wat nieuws heb geplaatst. Het kan zijn dat ik een keer per maand iets plaats, maar ook soms heel lang niet. De wintermaanden is voor mij bij uitstek een periode om regelmatig te schrijven.
      Vriendelijke groet Greet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *