Acrylverf
Wanneer je van plan bent om te gaan schilderen is de keus voor acrylverf snel gemaakt. Deze water oplosbare verf droogt snel op zodat je direct weer een volgende laag kunt aanbrengen. Hoe meer lagen acrylverf over elkaar geschilderd worden hoe mooier het resultaat gaat worden. Er komt als het ware meer diepte in. Olieverf is, wanneer je voor het eerst gaat schilderen niet de eerste keus die ik zou maken. Acrylverf daarentegen is;
- Sneldrogend dus direct overschilderbaar (snel werken)
- Met een paar kleuren ( de primaire ) kun je al heel veel
- In principe op elke ondergrond te gebruiken, o.a. op hout, papier, aardewerk en doek.
- Keus uit potten, tubes, spuitbus of stift.
- Zowel voor de beginnende als de professionele kunstschilder.
- Het aanbrengen van lichte op donkere kleuren is goed mogelijk
- De verf is ongevoelig voor droogte, licht, vocht en temperatuur
- Lange levensduur
Acrylverf die van goede kwaliteit is bevat veel pigment en kan snel en gemakkelijk met elkaar worden gemengd. Verf met veel pigment is duurder dan bijvoorbeeld de goedkope acrylverf van de Action. Ziet er leuk uit in de winkel maar zal nadat je het hebt aangebracht op een doek snel verkleuren. Ook is de goedkope acrylverf niet goed te mengen.
Amsterdam Acrylverf van Talens
Wanneer je kiest voor een betaalbare kwaliteits acrylverf, is Amsterdam acrylverf van Talens een goede keus om mee te beginnen. Wanneer je de primaire kleuren rood, geel en blauw aanschaft evenals zwart en wit, kun je in principe alle kleuren maken die er zijn. In plaats van het diepe rood die Amsterdam in het assortiment heeft heb ik voor de kleu magenta gekozen als basiskleur. De magenta-kleur is een menging van rood met blauw en een fuchsia-achtige kleur. Nummer 396 vind ik de juiste kleur met meer mogelijkheden dan de rode basiskleur die Talens aanbiedt.
Wanneer je gaat schilderen ga je kennismaken met de kleurencirkel. In de kleurencirkel zie je de drie basiskleuren rood, blauw en geel. Wanneer je bijvoorbeeld blauw met geel gaat mengen dan krijg je groen. Groen is een secundaire kleur.
Secundaire kleuren
Een secundaire kleur is een mengsel van twee primaire kleuren. Wanneer je geel met rood mengt krijg je oranje. Een mengsel van blauw en rood zal een paarse tint laten zien. Door zwart of wit toe te voegen kun je het oranje, paars of groen lichter of donkerder maken.
Tertiaire kleuren
Tertiaire kleuren krijg je door drie primaire kleuren te mengen. Door bijvoorbeeld de kleur groen (secundaire kleur) die is ontstaan uit het geel en blauw ( de primaire kleuren) meer of minder rood toe te voegen krijg je een mengkleur zoals rood-bruin. Het is even uit proberen om een bepaalde kleur te krijgen, maar al doende zul je het leren. In principe zijn alle tinten uit de primaire kleuren te verkrijgen.
Figuratieve schilderijen worden meestal met tertiaire kleuren geschilderd.
Tertiaire kleuren zijn meestal de kleuren die in de natuur voorkomen zoals
- Olijfgroen en donkerrood
- De okerkleuren en alle bruine tinten
- Grijsblauw en turquoise
- Donkergeel
- Maar ook alle grijs-tinten
Leuk dat je geïnteresseerd bent in kunst en creatief bezig zijn. Ik ben Greet Bogaard, geboren in 1954 en getrouwd met Jan. Ik werk als auteur voor een tekstbureau en mede daardoor is het idee ontstaan om een website/blog te starten. De combinatie schrijven en kunst maken is helemaal mijn ding! Kunst maken en creatief bezig zijn doe ik bijna elke dag. Ik vind echt àlles leuk om te doen! Van beeldhouwen tot schilderen en tekenen. Maar ook het werken met inkt en pastelkrijt doe ik zeer regelmatig.