Knielende figuur van Leonardo da Vinci in contékrijt

Leonardo da Vinci was rond het jaar 1475 een veelzijdig creatief persoon die schilder, beeldhouwer, architect, ingenieur maar ook een succesvol tekenaar was. Een geniale man die in 1467 een uitgebreide schilders- en beeldhouwersopleiding volgde. Natuurlijk is het schilderij de Mona Lisa één van de bekendste werken van deze veelzijdige kunstenaar. Naast zijn prachtige schilderijen heeft Leonardo ook heel veel tekeningen gemaakt. Een daarvan is de knielende figuur die hij met roodkrijt op bruin papier heeft getekend. De manier waarop je plooien maakt op papier heb ik proberen te realiseren aan de hand van deze tekening.

img268-crop
Knielend figuur Getekend door Leonardo da Vinci rond 1475

Het knielende figuur heb ik eerst nagetekend met potlood en daarna met conté  de plooien zo goed mogelijk naar voren  laten komen. Strepen direct doortrekken en vegen met een katoenen doek zijn belangrijk bij deze tekening.

img_0022-crop  img_0107-crop

Leonardo maakte deze tekeningen om studie te doen van plooival en kleding. Ook het donker en licht komen in dit soort werk aan de orde. Zo’n tekening werd als studie gebruikt en vaak later toegepast in een schilderij. Het conté-krijt werd en wordt nog steeds veel als studiemateriaal gebruikt.

Samenvatting

img275-crop

Even een samenvatting hoe Leonardo zo ongeveer de knielende figuur zal hebben getekend.

A. Wanneer de plooien moeten worden uitgewerkt zal met het bovenste deel van het gewaad  begonnen zijn.

B. De halfdonkere schaduwpartijen worden met sepia-krijt weergegeven.

C. De belangrijkste lijnen worden met zwart conté-krijt aangegeven.

D. Met witte conté wordt de geplooide stof voorzien van hoge lichten

2 thoughts on “Knielende figuur van Leonardo da Vinci in contékrijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *