Schilderen op nummer, tips, uitleg en meer..

Schilderen op nummer

Schilderen op nummer wordt tegenwoordig door ontzettend veel mensen als hobby beoefend. Uitermate geschikt voor mensen die een schilderij willen maken maar nog nooit van hun leven hebben geschilderd. Het is zinvol om op deze wijze kennis te maken met verf en kwast en zo een eigen kunstwerk te creëren.

Wie heeft deze handvaardigheid bedacht?

De methode schilderen op nummer is afkomstig uit Amerika. Een Duitse producent heeft deze methode 40 jaar geleden op de Europese markt geïntroduceerd. Heel veel mensen kunnen op deze manier een eigen schilderij maken. De genummerde hokjes worden met de daarvoor uitgekozen tint beschilderd en na enige tijd ontstaat een “echt” schilderij. De kunstenaar in spé heeft al snel een mooi werkje in handen wat hij/zij trots kan laten inlijsten en aan de wand kan hangen. Wie weet is dit het begin van een “echte” schildercarrière.

 

Wie kan deze hobby beoefenen?

Ieder mens die een kwast kan vasthouden is in een schilderij op nummer maken. Het is echt ontzettend simpel en je hebt zelf een echt kunstwerk gemaakt. Voor kinderen is dit bij uitstek een mooie gelegenheid om de fijne motoriek te beoefenen. Ook het zien van cijfers en deze combineren met de kleur verf is een goede training om ervaring te krijgen met deze handvaardigheid. Het is geweldig om door je vrienden te worden bewonderd om je schilderwerken die je helemaal zelf hebt gecreëerd te laten bewonderen. Hieronder twee voorbeelden van schilderen op nummer die door zowel kinderen als volwassenen kunnen worden gemaakt.

Tips bij het schilderen op nummer

Het schilderen op nummer kan door iedereen worden gedaan. Vanaf een jaar of 10, wanneer je al mooi binnen de lijntjes kleurt, tot diep in de 80 is deze hobby geweldig om te doen. Hieronder vindt je een aantal tips die je misschien kunt gebruiken om je hobby nog leuker en aantrekkelijker te maken. Je wilt immers een mooi schilderij afleveren?

 

Merken
Er zijn een aantal “grote” producenten die de prachtigste ontwerpen leveren voor de kunstenaar die op nummer gaat schilderen. Eén daarvan is Schipper Arts & Crafts. Dit Duitse bedrijf heeft een grote collectie schilderen op nummer voor volwassenen.

Maar ook Reeves heeft een groot assortiment schilderen op nummer. In de doos, bij het het gekozen onderwerp, zit alles wat je nodig hebt om een mooi schilderij te maken. Onderstaand voorbeeld is een doek van 30 maal 40 cm groot. Er worden 10 potjes verf en een kwastje meegeleverd. Het schilderen is niet moeilijk maar juist een ontspannen bezigheid voor jong en oud.

Hoe krijg je het beste resultaat
Schilderen op nummer is een relaxte bezigheid, omdat je eigenlijk alleen maar de nummers hoeft in te vullen met de tint verf, die bij dat nummer hoort. Ben je eenmaal bezig, dan gaat het al snel als vanzelf. Het is wel zaak dat je je gedachten bij het schilderij houdt en zo af en toe een beetje afstand neemt om te kijken hoe het wordt. Je kunt ervoor kiezen om eerst met één bepaalde kleur aan de gang te gaan en hiermee alle hokjes in te vullen die correspondeert met deze tint. Het is echter veel leuker om van boven naar beneden te schilderen en steeds met een andere kleur te werken.
Om je schilderij langer te behouden is het verstandig je kunstwerk af te werken met een speciale vernis. Vuil en vocht hebben dan geen kans om de kleuren aan te tasten.


Hieronder een leuk filmpje wat laat zien hoe je een stadsgezicht op nummer kunt maken. Kijk voor voorbeelden van schilderijen op mijn pinterest-pagina die je rechts bovenaan van deze blog kunt vinden.

 

Wil je inspiratie op doen en een mooi schilderij creëren? Klik op deze link!

3 thoughts on “Schilderen op nummer, tips, uitleg en meer..

 1. Gustaaf Gabriels zegt:

  Beste,

  Ik heb voor mijn kleindochter een doek gekocht om te schilderen op nummer. Het is 50×40. Hoe begint ze er best aan. Opspannen op een lijst? Want nu zitten er plooien in het doek en ik denk dat het zo moeilijk te schilderen is.

  Dank bij voorbaat

  • Greet zegt:

   Hallo,
   Leuk dat je even reageert…ik zou het proberen zo te gaan schilderen. Best vreemd dat er plooien in het doekje zitten. Beiden is mogelijk. Wat je kleindochter het beste uitkomt zou ik zeggen. Veel plezier ermee en misschien zie ik nog eens ergens het resultaat!
   vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *