Primaire kleuren mengen met Acrylverf

Geupdated januari 2024

Primaire kleuren mengen met acrylverf

Als je gaat werken met kleuren, kom je soms kreten tegen als petrol of aqua. Het is zonde om direct die kleur verf aan te schaffen. Wanneer je alle primaire kleuren in je bezit hebt, zou je eigenlijk alle tinten kunnen verkrijgen, door op de juiste wijze deze kleuren te mengen. Het is handig om ook zwart en wit te hebben.

Primaire kleuren mengen met acrylverf begint met de aanschaf van de juiste tinten. Tegenwoordig zijn de kleuren rood, geel en blauw toch een beetje anders. De kleuren die nu gebruikt worden om te mengen zijn onderstaande tinten. Magenta moet worden gezien als rood en de blauwe tint is cyaan-blauw. Natuurlijk ben je vrij om je eigen rode kleur aan te schaffen, echter deze moderne kleuren voldoen beter tijdens het mengen.

De moderne cyaan-blauwe kleur
geel
Primair geel
Magenta, het moderne rood om te mengen

 

 

 

 

 

 

 

 • Met de moderne Magentakleur kun je gewoon een rode kleur krijgen door ergeel doorheen te mengen.
 • Met meer geel krijg je een oranje tot geel-oranje tint.
 • Meng ook eens Magenta met Cyaan. Het resultaat is een prachtige paarse kleur.
 • Daarom is het verstandig om Magenta te gebruiken als primaire kleur.

Kleurencirkel

De basiskleuren kun je vinden in de kleurencirkel, een handig hulpmiddel wanneer je gaat mengen. Je kunt in de kleurencirkel de basiskleuren(primaire kleuren) vinden om te mengen tot je de secundaire kleuren hebt. Primaire kleuren mengen met acrylverf, wordt door het gebruik van de cirkel makkelijker.

Meng je de secundaire kleuren dan krijg je de tertiaire kleuren. De buitenste ring van de kleurencirkel laat de complementaire kleuren ( contrasterend ) zien.

Primaire kleuren mengen

In de 18e eeuw was dit kort gezegd rood, blauw en geel. Met deze primaire kleuren is het echter moeilijk om zuiver paars of groen te mengen. Vandaar de hierboven genoemde “moderne” primaire kleuren.

Vroeger was een kleur als cyaan en magenta nog niet verkrijgbaar.

Hieronder een filmpje hoe je kleuren kunt mengen.

Bovenstaand filmpje is van Toon Nagtegaal. Hij laat zien hoe je primaire kleuren kunt mengen met acrylverf.

Dank daarvoor! Wil je meer filmpjes zien?

Toon geeft uitleg en tekenlessen bij Tekenclub.nl 

 

Geel
Rood
Blauw

 

Geel + Rood = oranje

Geel + Blauw= groen

Rood + Blauw = paars

 

Oranje, groen en paars zijn Secundaire kleuren, verkregen uit de Primaire kleuren

Wanneer je deze secundaire kleuren gaat mengen krijg je Tertiaire kleuren

Oefenen

Om de kleuren goed onder de knie te krijgen is het handig om zelf een kleurencirkel te tekenen en deze te vullen met de primaire kleuren, secundaire kleuren enz. Op die manier kom je er achter hoe bepaalde kleuren zijn opgebouwd. Primaire kleuren mengen met acrylverf kan door het tekenen van de kleurencirkel meer inzicht geven.

Om een zo goed mogelijk pallet samen te stellen kun je de volgende kleuren gebruiken;

 • Rood  (Cadmium red en/of Crimson red) Ik gebruik zelf om te mengen altijd Magenta
 • Geel   (Lemon geel en/of Cadmium Yellow) Ik gebruik Primair geel om te mengen
 • Blauw ( Kobaltblauw en ultramarijn) Om te mengen gebruik ik altijd Cyaanblauw
 • Wit ( Zinkwit en Titaanwit) Titaanwit is meer dekkend dan Zinkwit
 • Bruin ( Burnt Sienna en van Dijck Bruin)

Zwart heb je eigenlijk niet nodig. Wanneer je een Ultramarijn blauw mengt met van Dijck bruin, krijg je een prachtige, diep zwarte tint.

Warme en koele kleuren

Warm
Koel

Warme kleuren zijn bijvoorbeeld geel en rood. Een typisch koele kleur is blauw. Wil je nu een hemelsblauwe kleur wat warm laten ogen, meng dan een drupje rood en/of geel door de hemelsblauwe kleur. Ceruleumblauw is een prachtig hemelsblauw maar wel een wat koelere kleur. Iets mengen met een drupje rood en het blauw zal warmer lijken. Wel eerst even uitproberen!

Aquarel, eigen werk ( diepte en ruimte)

Diepte en ruimte creëren in je schilderij

Ons oog zal eerder een koele kleur waarnemen dan een warme kleur. Ben je een echte landschapschilder dan weet je eigenlijk wel dat warme aardkleuren op de voorgrond en koele kleuren op de achtergrond diepte in het doek brengen.

Intensieve menging

Om een meer natuurlijke uitstraling te krijgen is het beter om de twee te mengen kleuren niet helemaal intensief te mengen. Het is prachtig wanneer er kleine kleurverschillen te zien zijn op je doek. Vooral wanneer je de natuur schildert is dit veel mooier. Misschien een keertje leuk om op deze blog te klikken.

 

Mengverhoudingen

Het mengen van verf is ook een kwestie van veel doen en oefenen. Het is logisch, dat wanneer een lichte kleur donkerder moet, je maar een hele kleine hoeveelheid nodig hebt van de donkere kleur. Wil je een donkere verf lichter maken, dan heb je meestal iets meer nodig van de lichte verf. Wil je de donkere verf lichter maken met wit, dan is Titaanwit het beste om mee te mengen. Zinkwit is transparanter en wanneer je deze gaat gebruiken om te mengen heb je veel nodig.

Intensiteit

Schilder felle kleuren naast wat mattere, neutrale kleuren, dan zal de intensiteit van de felle kleur steeds hoger zijn. Zacht-lila naast een fel-rood zal het rood nog intenser doen lijken. Wil je dat een donkere tint opvalt, dan schilder je naast deze kleur, bijvoorbeeld donker-groen een goudgele kleur.

Het mengen van kleuren

Kleuren mengen

Petrol/blauw

petrol blauw kleur mengen
petrol-blauw

Om petrol-blauw te verkrijgen meng je blauw met een vleugje grijs en hier doe je dan weer een vleugje groen bij. Zo ontstaat de blauw-groen petrolkleur. Het advies in deze is, uitproberen!

Kleuren mengen

Magenta

Magenta is de kleur die ik altijd gebruik als de primaire kleur rood. Het is een kleur die je zo kunt kopen maar ook zelf kunt maken. Meng roze met blauw en voeg om een zachtere tint te krijgen wat geel toe. Je ziet dan een perzikkleur verschijnen. Om de mooie Magentakleur te krijgen voeg je wat violet of blauw toe. Je kunt de wat lichtere variant verkrijgen maar ook een donkerdere Magenta. Het is maar net hoeveel en wat je toevoegt. Violet maakt lichter en blauw maakt donkerder. Superleuk om is te proberen!

Magenta
Kleuren mengen

Paars

Paars krijg je wanneer  je blauw met rood mengt.  Scharlakenrood en ultramarijn blauw, zijn de meeste “zuivere” vormen van rood en blauw. Zodra er groen/geel bij gaat komen, krijg je al snel bruin-achtige tinten. Paars kun je lichter maken door wit toe te voegen. dan krijg je lila tinten.

Paars!

 

 

 

 

 

 

Kleuren mengen

Roze

Gewoon roze krijg je door rood en wit te mengen. Picasso gebruikte hele bijzondere tinten roze, niet alleen maar het gewone roze. Hij mengde er een klein beetje geel, of wat blauw of groen of grijs doorheen. Gewoon een kwestie van uitproberen dus…

Kleuren mengen

Zandkleur

Als je zelf zandkleur wilt mengen, kan dat met bruin en wit. Heb je geen bruin, gebruik dan: beetje rood, beetje groen, geel en wit. Heb je ook geen groen, gebruik dan: klein beetje blauw, beetje rood, iets meer geel en wit.

Wat je ook kunt doen is een mengsel maken van Ruwe Omber of van Dijck bruin met zinkwit.

 

.Kleuren mengen

Bruin

bruin mengen

Door rood, geel en blauw goed door elkaar te mengen krijg je een mooie kleur aards bruin.

Lichtbruin kun je verkrijgen door voorzichtig wat wit aan dit bruin toe te voegen Er kan wat geel of rood worden toegevoegd om een wat warmere tint bruin te krijgen. Prachtige tint om houttinten en bakstenenkleur mee te krijgen.

Een wat koeler bruin creëer je door wat blauw toe te voegen. Mooi voor een boom in winterse sferen of blond en donker haar mee te realiseren.

Donkerbruin wordt verkregen door donkerblauw  (Pruisisch blauw) toe te voegen.

Kleuren mengen

Zwart

Zwarte verf is natuurlijk in overvloed verkrijgbaar. Toch geeft een mengsel van Ultramarijn-blauw met van Dijck-bruin, een fantastisch resultaat.

Ben je van plan zwarte verf aan te schaffen dan is er best veel keus. Een aantal soorten zijn bijvoorbeeld;

 • Oxidezwart
 • Lampenzwart
 • Zwart dekkend
 • Zwart metallic
 • Schoolbordenverf zwart
 • Ivory black
 • Roetzwart
 • Marsblack

Kleur mengen

met wit

De meeste onder ons zullen denken…wit is wit. Dat is natuurlijk ook zo, maar in de kunstenaarswereld is acrylverf verkrijgbaar die titaanwit en zinkwit in het assortiment hebben.

Het verschil zit hem in de kleurkracht en de transparantie.

 

Titaan-wit is verkrijgbaar in vele varianten. Acrylverf, spray verf, inkt, aquarelverf en olieverf

 

De wat koelere zinkwit

Titaanwit is:

 • Kleurkrachtiger
 • Een meer dekkende verf
 • Een warme tint wit (neigt naar de gele kant)

Mengen met titaanwit, om bijvoorbeeld een blauw lichter maken, vraagt minder verf.

Zinkwit is:

 • Veel transparanter
 • Een koel, blauwachtige, witte tint
 • Soms wordt zinkwit Chinees wit genoemd (aquarel)
 • Mengen met zinkwit geeft heldere kleuren

 

Het verschil tussen zink- en titaanwit zit hem in de dekkracht. Zinkwit wordt als een witter wit ervaren, een koeler wit. Terwijl  titaanwit meer wordt gezien als een warm wit. Vooral wanneer je deze witten naast elkaar op een wit papier ziet, ervaar je de verschillen. Zinkwit wordt ook meer gezien als een mengwit. Mengen met zinkwit geeft heldere kleuren.

Kleur mengen

Groen

Een mooie groene tint krijg je door blauw (cyaan) met geel (primair-geel of citroen-geel) te mengen. Wil je een mooie donkergroene tint ga dan mengen met een héél klein beetje zwarte verf. Pas op dat je niet te veel zwart toevoegt. Een paar kleine drupjes zijn voldoende. Meer geel toevoegen en je krijgt een geel/groene tint. Maak groen lichter door wat wit toe te voegen.

blauw en geel = groen
groen met een tikje zwart = donkergroen

Kleuren mengen

Aquamarijn of Turquoise

Turquoise wordt ook wel aquamarijn genoemd en zit tussen groen en blauw in. Deze kleur is verkrijgbaar in een groot aantal intense tinten. Bleek, zacht, levendig of fel. Om turquoise of aquamarijn te krijgen zal groen met blauw moeten worden gemengd. Het beste is om een kleine hoeveelheid groen te mengen met cyaanblauw.

Subtiel turquoise; Meng door het mengsel blauw (verhouding 2) met groen (verhouding 1) een klein beetje wit of grijs.

Helder turquoise;  Meng blauw, groen en citroengeel. De helderheid krijg je door wat meer geel toe te voegen. Verhouding geel (1) op blauw(5)

Ben je tevreden met de kleur, zorg dan dat je voldoende hebt gemengd om te gebruiken. Het is echt vervelend wanneer je nét een klein beetje te kort komt en nog bij moet maken. Vaak lukt het dan niet om juist de kleur te krijgen die je had…

 

 

Filmpje over het verkrijgen van alle kleuren door de primaire kleuren te mengen.

 

Met dank aan Toon Nagtegaal

Kleuren mengen: tabel

De kleurenmengen tabel laat zien hoe je bepaalde kleuren kunt krijgen door te mengen.

Kijk voor nog meer kleurmengingen op:

https://zelfkunstmaken.nl/mengen-met-blauw/

https://zelfkunstmaken.nl/mengen-met-geel/

https://zelfkunstmaken.nl/mengen-met-rood/

https://zelfkunstmaken.nl/kleuren-mengen-zwart-wit-en-grijs/

https://zelfkunstmaken.nl/groene-kleur-mengen/

https://zelfkunstmaken.nl/huidskleur-met-acrylverf/

https://zelfkunstmaken.nl/huidskleur-met-kleurpotlood/

https://zelfkunstmaken.nl/mengen-met-de-secundaire-kleuren-oranje-paars-en-groen/

 

Veelgestelde vragen

Waarom mengen met primaire kleuren?

Wanneer je de juiste primaire kleuren hebt, plus zwart en wit kun je in principe alle kleuren krijgen die je hebben wil. Dus ook een moeilijke kleur als petrol bijvoorbeeld. Mengen met kleuren vereist wel een beetje oefening. Het is echter leuk om te mengen met deze kleuren. Je leert er erg veel van!

Rood is een primaire kleur...waarom zou je deze kleur vervangen door de magentakleur?

Magenta is een moderne kleur. Wanneer je deze tint als rood gaat gebruiken zul je merken dat bepaalde kleuren makkelijker verkregen worden. Groen en paars komen beter tot hun recht wanneer je mengt met magenta. Datzelfde geldt voor cyaan-blauw.

Wat zijn secundaire kleuren?

Secundaire kleuren zijn de kleuren die je hebt gemengd uit de primaire kleuren. Dit zijn oranje, paars en groen

Wat zijn de teritiare kleuren?

Deze kleuren worden gemengd uit de secundaire en de primaire kleuren. Teritiaire kleuren worden ook wel tussenkleuren genoemd. Ze zijn samengesteld van aard. Rood-oranje, geel-groen en blauw-violet zijn o.a. teritiare kleuren..

Zijn mengverhoudingen belangrijk?

Ja, deze zijn belangrijk. Vooral wanneer je veel verf nodig hebt. Wanneer je gaat mengen met primaire kleuren, probeer dan dezelfde hoeveelheid te mengen. Dus 1 op 1. Bevalt de kleur je niet meng dan van een van beiden kleuren bij. Onthoud hoeveel je bijmengt. Dat kan bijvoorbeeld zijn 1 op 3. Dus even grof gezegd. 1 kopje op 3 kopjes. Of 1 eetlepel op 3 eetlepels. Mengen is een kwestie van uitproberen.

78 thoughts on “Primaire kleuren mengen met Acrylverf

 1. Pingback: Materiaalkleuren mengen met acrylverf - Zelfkunstmaken.nl

     • Max zegt:

      Hey, Greet
      Ik heb 10L wit en verf kleur zwart en bruin mijn doel is om donker bruin te creëren. Vaak is dit niet gelukt, heb je mis tip voor mij.
      Alvast bedankt!

     • Greet zegt:

      Hoogstwaarschijnlijk gaat het om verf die je op een deur of muur wil smeren? Daar heb ik niet zoveel verstand van, dit is een website die gaat over kunst etc. Toch wil ik jou wel helpen. Wanneer ik van bruin een donkerderbruin wil maken, zou ik een heel klein beetje zwart bij het bruin doen en goed gaan mengen. Probeer het eerst is met een heel klein beetje…Aan die witte verf heb je denk ik in deze niet veel…
      succes hoor!

     • Greet zegt:

      Pigment is het onderdeel dat de verf daadwerkelijk kleur geeft, meestal aangeboden in poedervorm. De pigmentpoeder kun je mengen met een bindmiddel. Denk daarbij aan olie of acryl. Ik weet het niet zeker maar denk dat het niet geschikt is om huisverf op waterbasis mee te mengen.

   • Greet zegt:

    Mosterdgeel en oker neigen een klein beetje naar bruin. Ik zou aan de gele muurverf klein beetje rood, blauw en wit toevoegen. Probeer eerst eens een klein beetje…
    Succes!

     • Greet zegt:

      Hai Ilse,
      Ik zou 2 gelijke delen in klein formaat mengen. Niet direct de boel door elkaar gooien. Bijvoorbeeld 1 theekopje van beiden mengen, dan weet je het direct!

      Succes!

  • Greet zegt:

   Een zachte, gele tint maak je door geel te mengen met wit. Gebruik zinkwit, dit is wat transparanter dan titaanwit.

   Een doffe gele tint, krijg je door geel met wit en bruin te mengen.
   Het is een kwestie van uitproberen.
   Succes hoor!

 2. Ingrid zegt:

  Hallo Greet, ik heb een pot roze verf maar die is me véél te roze nu wil ik m graag framboos rood.
  Met welke kleuren gaat dat me lukken?
  Alvast bedankt, Ingrid

   • Greet zegt:

    Om realistisch goud te verkrijgen, meng je als basiskleuren geel, lichtgeel en oker. Dit kun je bijmengen met cadmiumoranje.

    Wil je een schaduwkant in goud, dan meng je wat paars of zwart door de basis.

    Highligts krijg je door wit te gebruiken.

    Bovenstaande tekst vindt je op mijn blog materiaalkleuren (Goud, zilver etc.)
    Ik zou dan voorzichtig wat rose gaan bijmengen. Probeer eerst eens een klein beetje!

    Succes Khadija!

  • Greet zegt:

   Een leemkleur is eigenlijk een beetje een grijs/bruine tint. Probeer dus grijs met bruin te gaan mengen. Kleine beetjes tegelijk….

 3. Wim Bouman zegt:

  Halo Greet
  Ik ben wim bouman kun je mij de mengverhouding om paars te verkrijgen te vertellen(mailen)? Het lukt me niet om een zuiver paars te verkrijgen.
  Sinds mijn vrijwillige huisqarantane (81jr.) In verband met het corona virus Ben ik weer fanatiek aan net schilderen geslagen en aangzien paars een kleur is die op dit moment nier voorradig zou ik Jou hulp
  Zeer op prijs stellen

  BVB hartelijk dank WTH Bouman

  • Greet zegt:

   Hallo Wim! Fijn dat je weer je hobby hebt opgepakt. Wanneer je de blog kleuren mengen goed leest zie je vanzelf hoe je paars kunt krijgen.

   Paars krijg je wanneer je blauw met rood mengt. Scharlakenrood en ultramarijn blauw, zijn de meeste “zuivere” vormen van rood en blauw. Zodra er groen/geel bij gaat komen, krijg je al snel bruin-achtige tinten. Paars kun je lichter maken door wit toe te voegen. dan krijg je lila tinten.

   De verhoudingen zijn best moeilijk…Probeer eerst een klein beetje zou ik zeggen..

   Ik hoop dat je nog lang mag blijven schilderen. Dit kan overigens ook zonder quarentaine!

   Succes hoor!

  • Greet zegt:

   Heb je al gekeken op deze website? Ik heb eerder een blog geschreven over het mengen van verschillende groenen. Wanneer je geel met blauw mengt krijg je groen. Hoe meer geel je gebruikt hoe frisser het groen wordt. Heb je appeltjesgroen, probeer dan is een pikkeltje zwart toe te voegen. Ga hele kleine beetjes verf gebruiken.
   Het is echt een kwestie van uitproberen. Veel succes!

  • Greet zegt:

   Cyaan-blauw mengen met geel krijg je altijd groen. Ik weet niet hoe dat met inkt gaat, maar ik vermoed dat dit het zelfde effect heeft als bij acrylverf.
   Proberen maar!

  • Greet zegt:

   Hai, Bekijk mijn “Panter op jacht” die ik schilderde met acrylverf maar eens. Je vindt deze in mijn “winkel” rechts boven aan op deze website. Ik heb gewoon hier en daar oranje gebruikt..Je ziet ook dat ik meer naar het geel hebt geschilderd. Donkergeel/goud oranje…Probeer hier gewoon is mee te gaan mengen. Je begint met geel en en voorzichtig wat drupjes rood? Heel voorzichtig mengen dan kom je er wel!
   Geel-oranje en rood-oranje zijn simpele varaties. Het zijn de zogenaamde tertiaire kleuren. Ze zitten tussen secundaire en primaire kleuren.
   Geel-oranje verkrijg je door twee delen geel en één deel rood te mengen. Óf één deel oranje en een deel geel.
   Rood-oranje, mengen door twee delen rood en één deel geel Óf één deel oranje en een deel rood.

   Succes hoor Kathy!

   • Kathy zegt:

    dank u Greet voor de goede typ zal het zeker doen , ik heb ms en daarbij heb ik een cva bijgekregen dus mijn rechterhelft is lam , door een goede vriendin haar raad ben ik begonnen met schilderen , heb een heel goede leraar schilder gehad en samen schilderden wij werken van Monet heb er 3 gedaan maar spijtig genoeg is hij er niet meer dus ben ik wel nog aan het schilderen met linker hand , nu heb ik een tyger getekend maar de juiste kleuren maken had ik het moeilijk ,nu zal het mij lukken , lieve groetjes Kathy

  • Greet zegt:

   Phatalogroen is een groene kleur die naar blauw neigt. Ga mengen met blauw en geel. Misschien moet er iets meer blauw bij of juist geel. Even uitproberen. Maak de kleur lichter met wit en donkerder met een puntje zwart.
   Succes Thea!

 4. Meg Broekhuizen zegt:

  Hallo Greet,

  Ik wil mijn muur graag ombré verven van taupe naar oud roze, naar Ral 9010 (die zit er nu op) Ik vermoed dat ik de taupe dan kan mengen met wat rood en wit (roze)?

  • Greet zegt:

   Hai Meg,

   Uiteindelijkis dit een kunstpagina waar je uitleg kunt vinden over het mengen van kleuren etc. Het is denk ik zinvoller om je bovenstaande vraag te stellen bij de bouwmarkt?

   succes!

  • Greet zegt:

   Hai Lizzy,
   Magenta (rood), cyaan(blauw) en geel zijn de primaire kleuren die je niet zelf kunt mengen. Magenta is een moderne rode kleur die het rood vervangt. Magenta is een wat rood-paarse tint die je koopt in de winkel, je kunt er super goed mee mengen. Met deze drie kleuren kun je eigenlijk alle kleuren verkrijgen die je wil. Soms zal er wel wat wit of zwart nodig zijn.

   groet Greet

 5. Lizzy zegt:

  Dus deze 3 kleuren moet ik in een tube of potje kopen die al kant en klaar zijn om te gebruiken…

  De kleuren magenta, cyaan en citroen geel..
  Weet u misschien een site die verkoopt als plakkaatverf

  • Greet zegt:

   Ik zou aan het werk gaan met wit, geel, oranje, rood en bruintinten. Een rode kat of vos is natuurlijk nooit egaal van kleur maar hier en daar donkerder of juist lichter. Wanneer je schildert van een foto zou ik eerst een beetje gaan oefenen om de juiste kleuren te krijgen. Bovenstaande kleuren zijn een goede basis. Dit geldt ook voor een vos. Deze heeft weliswaar minder wit.

   Succes Marianne

 6. Annemieke zegt:

  Hallo, ik heb weleens gehoord dat je twee kleuren rood (voor oranje en paars). twee kleuren geel (voor groen en oranje) en twee kleuren blauw (voor paars en groen) nodig hebt. Welke kleuren rood, geel en blauw zijn dat? Alvast dank!

  • Greet zegt:

   Oke, daar heb ik nooit iets over gehoord of gelezen. Wanneer je Magenta, Cyaan, Citroen-geel, zwart en wit aanschaft, dan heb je de basiskleuren. Hier kun je veel kanten mee op. Wanneer je al wat verder bent met schilderen kan je andere kleuren erbij aanschaffen. Ik schilder zelf niet echt veel, ik ben meer van het tekenen. Ik heb natuurlijk wel de basiskleuren verf in huis van het merk Amsterdam. Daarbij heb ik ook van Dijckbruin, helder-rood en ultramarijn aangeschaft. Wanneer ik weer eens een schilderij opzet ga ik kijken welke kleuren ik nodig heb. Eventueel schaf ik dan een paar tubes aan die ik nodig heb. Zo moest ik een keer een jurk van een danseres schilderen in een bepaalde aquakleur. Dan schaf ik zo’n kleurtje wel aan.
   Vriendelijke groet

  • Greet zegt:

   Paars krijg je door blauw met rood te mengen. Om nu lila te krijgen meng je het paars met wit. Je hebt al een lichtblauwe kleur, dus ik zou druppel voor druppel rood bij gaan mengen. Probeer eerst met een klein beetje en kijk welke verhoudingen je gebruikt. Ben je tevreden dan ga je aan de gang met grotere hoeveelheden.

   Lichtgroen krijg je door geel met je blauw te brengen. Eventueel lichter maken met wit!
   Succes Harma

 7. Agnes Schreurs zegt:

  Hoi Greet, ik denk dat er een foutje in het blog staat, vrij bovenaan: “Blauw kun je niet zelf mengen. Rood, geel en blauw zijn de primaire kleuren”. Ik denk dat het moet zijn: “GROEN” kun je zelf niet mengen (groen = geel + blauw), toch? Groetjes, Agnes

 8. Nikita zegt:

  Hoi Greet
  ik wil graag weten welke kleur bruin zwart en donker paars word.
  want ik heb een tekening gemaakt en zwart bruin en donker paars gaat een beetje door elkaar.
  Alvast bedankt

 9. Frits Keulers zegt:

  Hallo Greet,
  Ik ben sinds mijn dubbele onderbeen amputaties in 2017 weer gaan schilderen. Nu wil ik graag het noorderlicht schilderen, maar welke kleurcombinaties moet ik nemen? Ik heb al veel geprobeerd.

  • Greet zegt:

   Zoals je kunt zien, wanneer je foto’s gebruikt van het noorderlicht, valt op dat er veel groen aanwezig is. Ik bekijk nu zelf een foto van het noorderlicht en zal proberen om je die te sturen. Het is zaak om goed naar de kleuren te kijken. Ik zou een mooie groene kleur kiezen en deze gaan bewerken op een probeervel of doekje. Ik stuur je even een foto van het noorderlicht via je emailadres.

 10. Dip van Sprang zegt:

  Hallo Greet
  Ik schilder nu een paar maanden met acrylverf. Vind kleuren mengen vreselijk moeilijk maar jou uitleg is heel duidelijk. Mijn vraag: is het mogelijk dit uitgeprint te ontvangen? Zelf geprobeerd maar dan krijg ik alleen de vragen met antwoorden en….dat is niet de bedoeling.

  • Greet zegt:

   Hai,
   “Kunst van het Kleurenmengen ” is een goed en betaalbaar boek.Ik zag hem voor nog geen 22 euro bij Bol.com. Maar ook “Kleuren mengen in de Praktijk” is een geweldig boekwerk. Echter…daar hangt wel een prijskaartje aan.Kost al snel 160 euro.. Ga eens kijken naar tweedehandsboeken. Ik heb nog wel eens wat gekocht via marktplaats.
   Succes hoor!

  • Greet zegt:

   Haaaai,
   misschien heb je hier wat aan? https://zelfkunstmaken.nl/materiaalkleuren-mengen-met-acrylverf/ of wellicht deze? https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-spaans-groen/.
   Volgende tekst heb ik van wikipedia…

   Patina, ook aangeduid als edelroest of koperroest, is een doffe corrosielaag die gevormd wordt op het oppervlak van voornamelijk koperen voorwerpen en koperhoudende legeringen (zoals brons) als gevolg van oxidatie van het metaal bij blootstelling aan de lucht en vocht. De kleur van deze laag kan variëren van groen tot donkerbruin. Het verschil in kleur heeft te maken met de veel agressievere werking van het zuur in regen dan de veel rustiger verlopende oxidatie van het koper met enkel de zuurstof uit de lucht. Het vormen van een patinalaag kan tientallen jaren duren. Natuurlijke koperpatina’s bestaan uit basische koperverbindingen (carbonaat, sulfaat en chloride).

   Vriendelijke groet en veel suc6 Greet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *