Kleuren mengen met groen

Groen

Het mengen van kleuren, om tot het goede resultaat te komen, is wat betreft de groene tinten niet de eenvoudigste kleur. De primaire kleuren blauw en geel zijn nodig om een groene  kleur te krijgen. Een menging van twee primaire kleuren geeft een secundaire kleur. Groen is dus een secundaire kleur.

Groen wordt veelal gebruikt om bomen en planten te voorzien van bladeren en stelen. Je weet al direct dat het vroege voorjaarsgroen er anders uitziet, dan de wat diepere kleur bladeren in de zomermaanden. In de kunstenaarsshop vindt je tegenwoordig een breed assortiment groene tinten. Olijfgroen, sapgroen en voorjaarsgroen zijn overal te koop, maar geven niet wat je eigenlijk voor ogen had.. Wanneer je zelf gaat mengen, kom je tot een beter resultaat.

Verf mengen

Als je verf gaat mengen en je hebt een grote hoeveelheid nodig, werk dan met je paletmes. Zorg dat je een bakje met dekseltje bij de hand hebt en begin met de lichtste kleur (geel) en eventueel wit. Meng hier een kleine hoeveelheid blauw doorheen en kijk wat het resultaat  is. Blauw is donkerder en heeft meer kleurkracht. Als je meer blauw toevoegt aan de gemengde groene verf, dan wordt de verf donkerder groen. Zou je meer geel toevoegen, dan wordt de verf lichter groen van kleur.

Mengkleuren

De beste mengkleuren die gebruikt worden om tot een goed resultaat te komen zijn o.a.

Citroengeel is halftransparant en lichtecht
Cadmiumgeel is krachtig, dekkend en lichtecht.
Ultramarijnblauw van goed kwaliteit is transparant en fel van kleur
Ceruleumblauw is uitstekende groen-blauwe mengkleur
De kobaltblauwe kleur heeft een iets groene of violette ondertoon

 

Heldere groentinten krijg je door uit te gaan van citroengeel of cadmiumgeel. Wanneer je deze  geeltinten mengt met kobalt- of ceruleumblauw, krijg je een echte, heldere groentint.

Meng je deze gelen met ultramarijn dan gaat het groen meer naar de bruine kant.

Napelsgeel en okergeel worden ook wel gebruikt om groen te verkrijgen. Dit zijn warme geeltinten, ze bevatten een klein beetje rode pigmenten.

Het is leuk om met verschillende blauw- en geeltinten te experimenteren.

Groener dan groen

Groen is er in vele soorten schakeringen. Hieronder een aantal groenen, die steeds weer terug kunnen komen op je palet.

 • Zeegroen
 • Mintgroen
 • Olijfgroen
 • Mosgroen
 • Blauw-groen
 • Geel-groen
 • Pastelgroen
 • Mosterdgroen
 • Bos-groen
 • Limoengroen
 • Grasgroen

Groen heeft associatie met jong, fris, vers en prilheid. Nieuw leven wordt vaak gekoppeld aan een groene kleur.

Groen is rustgevend en betekent tevens, dat we mogen gaan. (stoplicht).

steiger te water
In deze pastelkrijttekening heb ik veel groen gebruikt.

 

De juiste kleur groen voor het realiseren van een schilderij met veel bos en planten is eigenlijk niet te vinden in een tube. Groentinten zelf maken geeft het beste resultaat. Soms is het prettig om een groen kleur uit tube toe te voegen, aan de door jou gemengde groene verfkleur. Het is een kwestie van proberen.

Een warme groene tint bevat vaak wat meer warm geel, bijvoorbeeld oker.

Een koele groene tint bevat wat meer koeler blauw, bijvoorbeeld aquablauw.

Hieronder een super leerzaam filmpje van Toon Nagtegaal. Bekijk het en leer er van!

 

 

 

2 thoughts on “Kleuren mengen met groen

  • Greet
   Greet zegt:

   O, dat is best gek…Over het algemeen beantwoord ik een vraag snel. Maar mintgroen kun je verkrijgen door eerst een groene tint te maken door te mengen met blauw en geel (gelijke delen). Heb je deze groene kleur dan kun je proberen om 1 deel van dit groen te vermengen met 2 gelijke delen blauw. Op deze manier zou je een mint/tukooise tint moeten krijgen. Je hebt natuurlijk de wat donkere mintgroenen en hele lichte mintkleuren. Het is een kwestie van uitproberen. Mintgroen neigt i.i.g het meeste naar blauw.
   Succes Tineke!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *