Het schilderen en tekenen van gebruiksvoorwerpen

Het schilderen of tekenen van een gebruiksvoorwerp waar je dagelijks mee te maken hebt, heeft mij altijd gefascineerd. Om onbeweeglijke objecten, tot in detail op doek of papier weer te geven, is knap. Spullen als een afwaskwast, een theedoek of een hamer, kom je elke dag tegen. Geweldig wanneer je het over het talent beschikt om deze op een doek vast te leggen. Eens….lang geleden heb ik met potlood een drietal schopjes getekend. Belangrijk was het licht en donker weergeven. Ook heb ik mij ooit gewaagd aan een schaaltje knikkers..

Knikkers
Schopjes

Een schilderij of tekening met deze gebruiksvoorwerpen heet een stilleven. Wanneer je aan een stilleven denkt, dan zie je een vaas met bloemen of een schaal met fruit, maar geen afwasborstel of schilderskwast. Onlangs kwam ik via pinterest, de kunstenaar Serge de Vries tegen. Hij maakt prachtige kunstwerkjes van bijvoorbeeld een luciferdoosje of een gum. Leuk om naar te kijken en fantastisch om zijn werk aan de muur te hebben.

Wanneer je de website van Serge bezoekt, zie je voorwerpen die iedereen in huis heeft. Deze realistische schilder werkt nat op nat met olieverf. Je kunt goed  zien dat de voorwerpen geschilderd zijn. Dat mag ook…Het hoeft er niet uit te zien als een plaatje, dan kun je net zo goed een foto aan de muur hangen.

Realistisch schilder

Serge zegt: “Fotografisch werken is niet mijn doel. Ik wil juist dat je de penseelstreken ziet. Daarmee probeer ik je te sturen. Je aandacht te trekken naar dat deel van mijn werk dat ik belangrijk vind. Dat deel krijgt net iets meer aandacht dan de rest. Met net iets meer details.

 

Hieronder een aantal werken van Serge

 

Mijn oog wordt getrokken naar het puntje van de viltstift en de overgang in het plastic van de schroevendraaier
Het detail zit hem in de spiraaldraad van de kurkentrekker.
De finesse zit hem in het kwastje
De details zitten niet in de boter maar in de vloot.

 

Bezoek de website van deze kunstschilder en verbaas je over zijn realistische schilderkunst.

 

https://www.sergedevries.nl/

 

Hieronder nog een leuk you tube filmpje, “Hoe teken je een glas water”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *