Aquarelschilderij creëren

Wat is aquarelleren

Bij het maken van een aquarelschilderij, wordt gebruik gemaakt van waterverf. Deze waterverf wordt met nog meer water vermengd, zodat een bijna vloeibare substantie ontstaat. Een aquarel schilderen is heel wat anders dan een schilderij maken met acryl- of olieverf. Aquarelleren doe je wat sneller dan schilderen met acrylverf. De kleuren verf lopen als het ware door elkaar heen. Tijdens het realiseren van een aquarel, heb je het werk niet echt onder controle. Soms mengen de kleuren, soms lopen ze uit en een andere keer pakt de kleur anders uit dan je had gedacht. Het gebeurt als vanzelf en je hebt er enig sinds invloed op, maar toch gaat de vloeibare verf ook zijn eigen gang. Het is een leuke manier van schilderen die veel voldoening geeft.

Snel droog

Omdat de verf snel droogt kun je vrijwel direct met een andere kleur over de eerste laag heen. Foutjes kunnen bijna niet worden hersteld. Maar dat is nu juist het leuke van een aquarel. Laat het maar gebeuren!

 

 

 

Aquarelleren kan door gebruik te maken van één van de twee onderstaande basistechnieken

.

Nat in nat

Voorbeeld van een echte nat in nat afbeelding

Aquarelleren gebeurt op aquarelpapier. Je kunt het papier van te voren nat maken en dan beginnen met je schildering.  Vochtig papier zorgt voor sneller in elkaar lopen van de verf. Je komt  met deze manier van werken voor verrassingen te staan. Dat maakt het aquarelleren spannend.

Een aquarel bestaat uit een aantal lagen. De meest gebruikelijke manier is van licht naar donker werken.

Nat op droog

Aquarelverf is een transparante verf die op aquarelpapier wordt aangebracht. Speciaal papier voor aquarelleren is voorzien van een korrelstructuur die door de verflagen heen te zien is. Het mengen van aquarelverf gebeurt op het papier. Rood met direct daarna een gele laag geeft een oranje tint.

Een dekkende verf (acryl) wordt gemengd op het pallet.

Nat op droog techniek geeft meer grip op je werk. Je kunt met meer details werken. Ook zal de natte verf sneller op het droge papier droog zijn. Nat op droog geeft weer andere mogelijkheden.

 

Tips om de basistechnieken uit te breiden

Probeer eens zout te strooien, in de nog natte verf. Je krijgt hierdoor een verrassend effect.

Spatten in droge- of halfdroge verf heeft een verbijsterende werking op je werk. De spetters die op de halfdroge verf worden gespat lopen nog iets uit.

Krassen of met een stokje lijnen trekken in de nog natte verf.

Met maskeervloeistof kun je witte uitsparingen maken.

Ook deppen met een tissue in de nog natte verf, geeft een apart resultaat.

 

Gedetailleerd werken

Wil je wat gedetailleerder werken, dan is het gebruik van speciale aquarelpotloden een echte aanrader. Op droog papier wordt met deze potloden een tekening gemaakt. Daarna ga je met water aan de gang.

Deze techniek met aquarelpotloden kan ook andersom. Dus het papier bevochtigen en dan gaan tekenen. De eerste vereiste is, dat je een zo stevig mogelijk papier aanschaft.

Oefening baart kunst

Om tot een mooie aquarel te komen is oefening en de juiste producten een must. Vanzelfsprekend ga je eerst eens aan de slag met de wat goedkopere verf. Wanneer aquarelleren je een beetje ligt, wil je vanzelf betere kwaliteit spullen.

 

Filmpje

Hieronder vindt je een filmpje van omroep Max.

Dit laat op simpele wijze zien hoe je een aquarel maakt met zonnebloemen.

Ook vindt je rechtsboven van deze blog mijn pinterestpagina.

Wanneer je hierop klikt kun je inspiratie op doen door mijn bord Aquarelimpressies te bezoeken.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *