De kleuren van de Noordzee schilderen

Het schilderen van een zee of oceaan lijkt gemakkelijk, maar is door zijn vele mogelijkheden, kleuren, golven enz., best wel lastig. De kleuren van onze eigen Noordzee, zijn weer heel anders dan dan die van de Middellandse zee.  Buitenwater heeft steeds  wisselende tinten en ziet er in avondlicht heel anders uit dan in de vroege ochtend. Wordt het slecht weer dan zie je door de donkere wolken een hele andere zee dan op een stralende zonnige dag.

Er zijn een aantal basisregels die het schilderen van zeewater kunnen vergemakkelijken.

  • Hoe dieper het water, hoe donkerder de tinten lijken. Er is weinig lichtinval.
  • Ondiep water lijkt lichter, omdat het licht via de bodem terugkaatst.
  • De donkerste toon bij water zie je altijd aan de horizon in de verte.

De zee schilderen

Het tekenen of schilderen van water is een behendigheid die je moet leren. Wat voor tinten ga je gebruiken. Water is kleurloos en de kleuren zijn afhankelijk van de omgeving. Water reflecteert en verandert wanneer de omgeving van kleur verandert. Donkere wolken geven water een andere kleur dan zonlicht. Wind geeft water beweging evenals eb en vloed van de zee. Bewegend water (golven) schilderen is een grote uitdaging en geweldig om te doen.

Werk je op een witte achtergrond  dan kun je het wit gebruiken om golven te laten zien.

Een geliefd onderwerp van een groot aantal kunstenaars is het schilderen van de Noordzee. Al sinds de middeleeuwen zijn zogenaamde zeeschilders actief met kunstwerken maken van de Noordzee. Deze wisselt gedurende de dag van kleur. Soms is de zee grijs/groen gekleurd en bij slechte dagen  donkergrijs tot diep-donkerblauw, zelfs paarse tinten kun je ontdekken in een wilde zee. Heb je zin om een schilderij of pastelkrijttekening van de Noordzee te maken, laat dan ook een mooie wolkenlucht zien en eventueel een stuk strand en duinen. Ik heb in het verleden onderstaande pastelkrijttekening gemaakt en daar een aantal blauw, bruin, groen en beigetinten voor gebruikt. Eigenlijk zie je maar een klein stukje zee en laat ik meer van de duinen en het strand zien.

 

 

Een mooi, rustig zeegezicht

 

Deze tekening heb ik gemaakt met zwart,grijs en wit pastelkrijt. Wilde zee met vuurtoren.

 

De Noordzee

Zoals je op onderstaande foto’s  kunt zien, zijn de kleuren van de Noordzee niet alleen maar grijs. Verschillende tinten licht- en donkerblauw kunnen worden gebruikt om  zeewater af te beelden. Het is wat anders wanneer je aan de slag gaat met een oceaan uit een geheel ander werelddeel.

Schuimkoppen
De Noordzee zoals we deze allemaal kennen.

 

“Scheveningse vissers slepen de pink uit de branding”. Deze titel gaf de Engelse zeeschilder Edward William Cook aan dit werk.

 

Je eigen kleuren bedenken en gebruiken

Hieronder zie je drie dezelfde tekeningen die ik in 2017 heb gemaakt. Met potlood en kleurpotlood. Dezelfde zee maar dan 3 x anders. Op deze manier kun je een zeegezicht naar je eigen denkwijze creëren.

Met fellere kleuren kleurpotlood
Potlood
realistisch met kleurpotlood

 

Kleuren

Behalve dat je zwart, grijs en wit kunt gebruiken, is er nog  een breed scala aan tinten die je prima kunt benutten om een zeegezicht af te beelden. Gebruik het wit van je doek of papier om golven mee te realiseren. Hieronder vindt je een aantal impressies van tinten die je kunt aanwenden om mee te gaan experimenteren. Probeer te mengen en maak tinten lichter met wit. Zwart en wit gebruik je om grijzen mee te maken. Door meer wit toe te voegen krijg je een steeds lichter grijs. Kleuren donkerder maken kan met de gebrande sienna of zwart. Superleuk om met je eigen tinten aan de slag te gaan!

 

Ceruleum blauw
phtalogroen
ultramarijn
paars

 

 

 

 

 

 

 

 

gebrande sienna

 

 

 

Bron:  boekje “Kleuren mengen water”

Craig Letourneau en Michael Wilcox

 

Kijk ook eens op mijn blog’s   Kleuren mengen en Huidskleur mengen met acrylverf

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *