Kleuren mengen op canvasdoek

 

Kleuren mengen op canvasdoek is vooral mogelijk wanneer je met olieverf werkt. Je krijgt mooi verlopende tinten en de verf is niet, zoals bij acrylverf, snel droog. Je kunt dus op een rustige manier aan de slag gaan met het mengen van verf op je canvasdoek. Het is wel aan te raden om tegelijk een medium te gebruiken wat nog meer vertragend werkt.

W&N Schildersmedium Artist Painting Medium. Een traag drogend glanzend medium. Ideaal voor fijnschilderen, glaceren en mengen op doek zonder penseelstreken. Verdunt de verf, verbetert de vloei, haalt ingeschoten plekken op en is bestand tegen vergelen.

Acrylverf op doek mengen is ook wel mogelijk, maar dan moet er zeker met een vertragend medium worden gewerkt. De verf droogt snel en zal  steeds nat moeten worden gehouden. Een plantenspuit bij je werk is handig.

Nog een methode om op canvas met verf te mengen, is werken met een tamponeerkwast.

De gemakkelijkste manier van het mengen op een doek met verf, is het nat in nat werken. Schilder een witte laag verf op je doek. De witte olieverf vermeng je met terpentine en schilder je losjes op je witte canvas. Heb je een gekleurd doek dan gebruik je een menging van olieverf met lijnolie. Nu kun je aan de gang gaan met je kleurenmengingen. Vooral wanneer je de natuur als onderwerp hebt gekozen zul je ervaren dat de overgangen van kleuren  natuurlijker gaan ogen. Luchten, bossen en water krijgen een realistischer aanzien.

Acrylverf

Acrylverf is al binnen 10 minuten droog. Snel werken is gewenst. Ga je op het doek kleuren mengen dan heb je écht een vertragende factor nodig. Let er op dat je een droogvertragend medium voor acrylverf aanschaft!

Olieverf

Olieverf mengen op je doek gaat stukken makkelijker. De olieverf heeft soms dagen nodig om te drogen. Ben je een snelle schilder dan is olieverf zonder medium een prima manier.

 

Waarom op doek mengen en niet op je palet

Een kunstschilder die al de nodige ervaring heeft zal gemakkelijker een lucht of de zee op het canvas kunnen afbeelden. Door kleuren mengen op canvasdoek te gebruiken krijg je een meer natuurlijke weergave. Er worden mooiere overgangen verkregen. Het is een realistische, natuurlijke manier van werken. Een lossere wijze. Ook achtergronden zijn op simpele wijze te maken door rechtstreeks op het doek te mengen.

Iemand die net is begonnen met schilderen vindt het vaak moeilijk om de verf op het doek te mengen. Toch geeft die een veel realistischer beeld. Wanneer je deze techniek eenmaal onder de knie hebt zul je er steeds meer gebruik van gaan maken.

 

 

 

 

Kleuren die je op het doek aanbrengt zullen elkaar normaal gesproken overlappen.

Pak, wanneer je wilt gaan mengen op het doek een schone, droge kwast en werk de kleuren door elkaar heen. Maak je kwast steeds even schoon. Een waaierpenseel is een perfecte kwast om mee te werken. Maar ook grote kwasten met lange haren zijn geschikt. Een prop papier, sponsje of doekje kunnen worden gebruikt om wat drastischer te werken.

Wanneer je een olieverfschilderij maakt, zijn er momenten dat het zinvol is om wat verfstreken in een nat oppervlak te maken om zo een grotere harmonie te bereiken.

De sleutel is, om de verschillen te herkennen tussen mengsels gemaakt op het palet en die gemengd in het natte oppervlak van het schilderij, en deze kennis op gepaste manieren te gebruiken.

Rood en groen

Dominante kleur mengen met een zwakke kleur vergt wel een beetje nadenken. Een kleur als rood is een sterke kleur. Gebruik je naast rood een kleur die deze sterke kleur beïnvloed zoals groen (kijk ook op mijn blog https://zelfkunstmaken.nl/complementaire-kleuren/). ga dan voorzichtig te werk. Schilder vanaf rood naar het groen en niet andersom.

Rood is energiek en is een warme kleur. Zelfverzekerdheid en passie hebben allemaal met rood te maken.

Groen staat voor harmonieus en rustgevend. Ook vriendelijkheid en balans. Is dus een echte tegenhanger van rood. Meng heel voorzichtig het rood naar het groen. Wanneer dit andersom het geval moet zijn, pak dan steeds weer een schone kwast.

Probeer het uit!

De beste manier is zelf uit te proberen. Kleuren mengen op canvasdoek is supermooi om te doen. Het is misschien handig om mijn blog https://zelfkunstmaken.nl/kleuren-mengen/ te lezen

Hieronder een leuk filmpje van Toon Nagtegaal. Op het gebied van kleuren mengen op doek geeft hij een perfecte uitleg!

 

 

Wil je nog wat ideetjes opdoen inzake het mengen van verf op doek?  

Kijk dan op mijn pinterestpagina https://nl.pinterest.com/greetbogaard/verf-menging-op-canvasdoek/

Geüpdatet november 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *