Keramieken

Keramieken

Al een aantal malen heb ik een workshop keramiek bezocht. Dit is werken met klei. Van dit materiaal wordt een object gemaakt waarna het wordt afgebakken in een oven van rond de 1200 graden. Daarna zal het schaaltje, of wat je dan ook hebt gemaakt, worden geglazuurd en nogmaals worden afgebakken. Dit is even de simpele versie hoe een keramiekproces in zijn werk gaat.

Al eeuwen lang wordt door een aantal volken op aarde het werken met keramiek beoefend. Elk volk heeft zijn eigen kenmerken. In Nederland is het keramieken nog steeds in opkomst. Het werken met klei wordt meestal aangeboden als workshop of cursus. Om deze vorm van werken met klei thuis te beoefenen, is zonder keramiekoven ondoenlijk. De oven is namelijk het belangrijkste atribuut tijdens het keramiekproces. Daarom is het zo fijn om buiten de deur een cursus keramiek te volgen.

Uitdagende hobby

Ik vind keramieken een uitdagende hobby. Met klei kun je zoveel kanten op. Ook de keus in klei is enorm groot. Het glazuren en zien na het bakproces hoe mooi de kleur eigenlijk is geworden, geeft een beginnend keramist een grote mate van zelfverzekerdheid.

Het werken met klei is fantastisch. Met je eigen handen een mooie vorm creëren maakt trots en geeft je zelfvertrouwen om je te verdiepen in keramiek en klei in het algemeen. Het is belangrijk om wat van de basis te weten, maar met een goede workshop kom je al een heel eind.

Basisvaardigheden

Een beginner die gaat werken met klei is gebaat bij de basisvaardigheden. Ik had mijn eerste kennismaking met keramiek bij een workshop die werd gegeven in mijn dorp Wezep. Op simpele wijze werd uitgelegd hoe ik een schaal van klei kon maken. De klei wordt als het ware in een mal gedrukt die de vorm heeft van een schaal. Na drogen gaat de schaal in de oven.

Ik hoefde mij niet druk te maken welke soort klei ik moest gebruiken en welke temperatuur de oven nodig had om mijn werkstuk af te bakken. Dat werd allemaal  tijdens de workshop door juf Teunie geregeld.

Het glazuren is simpel, wanneer kant en klare glazuren worden gebruikt. Ik koos voor een mooie aqua-blauwe tint waar ik een schaal van heb gemaakt.

 

 

 

De volgende workshop heb ik de blauwe schaal uitgebreid met een klein potje en een kikker. Het voorbeeld van de kikker had ik bij een keramiekexpositie in Spanje gezien en heb naar dit voorbeeld ongeveer hetzelfde kikkertje gemaakt.

 

 

Het is leuk om van dezelfde tint blauw een paar voorwerpen te hebben. Het zijn unieke objecten omdat ik ze zelf heb gemaakt en ze niet in de winkel te koop zijn.

 

Een gekke schaal

Tijdens bovenstaande workshop heb ik ook nog een aparte schaal gemaakt. Hieronder zie je de foto’s van het maakproces.

 

 

Wil je weten hoe een bakproces van klei precies verloopt? klik dan op onderstaande link,

https://keramiektechniek.wordpress.com/d-het-bakproces/

Nadat de klei is gebakken wordt het object geglazuurd. In dit geval de binnenzijde rood/oranje

en de buitenzijde grijs/zilver.

     

 

Tijdens het deelnemen aan een keramiekworkshop, is er altijd weer die verbazing wanneer je creatie uit de oven komt. Ik was er weer erg blij mee, ondanks dat deze gekke schaal niet goed op de ondergrond kan staan, maar een beetje wiebelt. Ik heb dat opgelost door de schaal op een schoteltje met opstaand randje te zetten.

 

 

 

Ben jij ook geïnteresseerd in een workshop keramieken en woonachtig in Wezep of omgeving?

Klik dan op de onderstaande link en laat je inspireren tot een workshop.

https://kunstlokaalwezep.nl/activiteiten/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *