Tekenen is gezond

Bij de ontwikkeling van een kind hoort creativiteit. Tekenen helpt om vat te krijgen op wat een kind ziet en beleefd. Het prikkelt de fantasie en is heel toepasselijk voor de fijne motoriek. Kortom, tekenen is vooral leuk en helpt een kind zijn waarnemingsvermogen te vergroten.

Tekening van een kind van anderhalf jaar

De peuter 

Tekening van een peuter 3 jaar

Tot een jaar of twee gaat een kind kennis maken met beelden en zal hij licht van donker gaan onderscheiden. Wanneer de kleine peuter met een lepel yoghurt afdrukken op de tafel achterlaat, zal hij snappen dat dit een afdruk is, die hij zelf heeft gemaakt. Het kind zal gaan experimenteren met allerlei materialen en vormen. Rondjes, vierkantjes, strepen, stippen enz.enz. Wanneer het kind de driejarige leeftijd heeft bereikt maakt hij aaneengesloten cirkels.

De tekening van een driejarige

De 3-jarigen zetten hun eerste krabbels op papier en zullen hun motoriek gaan ontwikkelen. Zomaar wat strepen zetten zijn de eerste ” tekeningen “, die het kind laat zien. Op een zeker moment gaat de peuter ook benoemen wat hij tekent. Onherkenbare schetsen voor ons volwassenen, zijn voor de peuter een geweldige tekening van bijvoorbeeld een vrachtauto.

De kleuter

De vierjarige kleuter begint al duidelijk herkenbare vormen te tekenen,het zijn nog wel “dwarrelvormen”

Het vierjarige kind zal personen en voorwerpen steeds op dezelfde manier tekenen. Toch zit er een onmiskenbare ontwikkeling in de tekeningen van de kleuter. Het werk wordt steeds beter en laat bijvoorbeeld duidelijk een hond of varken zien. Mensfiguren en dieren worden op een logische ondergrond gezet. Plotseling tekent de kleuter een horizon met de zon in de lucht.  Ook worden wolken en vliegende vogels afgebeeld.

Tekening van mijzelf toen ik een jaar of 5 was. Gemaakt op de kleuterschool 1958 – 1959

De tienjarige

Tot een jaar of tien tekent een kind wat hij weet. Hij leert wat potloden, kleurpotloden en verf zijn en heeft vooral plezier in het tekenen. Kinderen van deze leeftijd zijn gemakkelijk enthousiast te krijgen om te tekenen of te schilderen. Zij bekijken de wereld nog met een frisse blik en hebben nog geen idee dat iets mooi of goed is wat ze hebben gemaakt.

Wanneer een kind ouder wordt zal het meer bewust van zichzelf worden. Hij of zij begint zich aan te trekken wat anderen van hem vinden en wordt  zich bewust van de werkelijkheid.Om precies een hondje te tekenen lukt niet altijd. Dit geeft onzekerheid en kan er voor zorgen dat het kind zich belemmert voelt in het uiten van zijn creativiteit. Probeer kinderen te stimuleren en hun fantasie de vrije loop te laten en zich te uiten op het artistieke vlak. Kinderen vanaf deze leeftijd kunnen juist hun  eigen specialismen ontwikkelen. Jongens gaan bijvoorbeeld stripfiguren tekenen en meisje versieringen.

Mooie, al gedetailleerde tekening van een 12 jarige

De hersenen

Tekenen is heel goed voor de hand-oogcoördinatie. Realistisch tekenwerk kan door deze goede coördinatie, een mooie tekening laten zien. Wanneer je tekent, worden herinneringen opgeslagen in de hersenen. Ervaringen worden door tekenen beter verwerkt. Het zorgt voor een ontwikkeling in je gevoelsleven. Wanneer je een mooie boom met groene bladeren op papier zet ben je je bewuster van je omgeving.

Van tekenen en kleuren wordt je rustig, je krijgt er een relaxt gevoel van. Kijk maar eens hoe groot op dit moment de populariteit van kleurboeken voor volwassenen is.

Tijdens het tekenen wordt het denken gemakkelijker en kun je je gedrag beter afstemmen op een bepaalde situatie. Mensen die veel tekenen hebben een dikkere hersenstam. De hersenstam is belangrijk voor een goede ademhaling, lichaamstemperatuur, bloeddruk en hartslag.

Een hobby als tekenen maakt blij! Het is zo heerlijk afwisselend en zorgt dat er dopamine, endorfine en serotonine vrij in het brein. Stoffen die het geluksgevoel verhogen.

Lees ook mijn andere blog’s over tekenen;

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-uit-de-losse-pols/

https://zelfkunstmaken.nl/inspiratie-tips-tekenen-en-schilderen/

https://zelfkunstmaken.nl/leren-tekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/mensen-tekenen-modeltekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/leuke-dingen-om-te-tekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-in-stappen/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *