Inspiratie tips tekenen en schilderen

Een tekening of schilderij creëren is een van de leukste dingen om te doen. Het ontbreekt echter iedereen wel eens aan inspiratie. Wat ga ik vandaag tekenen. Wat vind ik nu eigenlijk interessant of spreekt mij aan.

Je hebt een kast vol met schilder- en tekenmateriaal, internet staat vol met geweldige foto’s, je leest elke maand een kunstblad waar ook genoeg in te vinden is en toch kan dit alles je geen inspiratie geven. Een aantal tips zijn dus op zijn plaats.

Elke dag vrijmaken voor een creatie

Het klinkt een beetje vreemd, maar begin elke dag eens iets te creëeren. Ga bijvoorbeeld eens 15 minuten wat op een papier krabbelen of pak je schilderskwast en veeg wat verf over een canvas. Op deze manier wordt het een gewoonte om elke dag tijd te besteden aan kunst. Maakt niks uit wat je maakt, bewaar het ook gewoon.Op een dag bemerk je, dat deze gewoonte moeilijk te doorbreken is en zul je dit bepaalde uur gaan gebruiken om iets te tekenen of te schilderen.

Elke dag een lijstje maken               

Kunstzinnige inspiratie kun je halen uit de dingen van de dag.

Bedenk maar eens wat de dingen waren die je vandaag gelukkig hebben gemaakt,

of

de dingen waar je dankbaar voor bent geweest vandaag,

of

Wat waren je stille momenten vandaag

Waar heb je om gelachen

Waar heb je om gehuild

Waar had je even genoeg van..

Allemaal momenten die je kunt opschrijven en waar je zo je gedachtes over hebt.

Opruimen, doe spullen weg

Hoe jij functioneert als kunstenaar in je werkruimte bepaalt voor een groot deel je inspiratie. Een overvolle ruimte met her en der teken- en schildergereedschap is niet echt uitnodigend om je creativiteit te ontplooien.. Je hoeft niet direct spullen weg te gooien, maar je kunt ze ook in een doos bewaren en labelen.

Fouten maken

Fouten maken mag…Daar leer je juist veel van. Probeer maar eens iets te gaan schilderen waarvan je eigenlijk al van te voren denkt, dat kan ik niet. Proberen…je maakt zo je eigen kunstwerk en het zal je doen ontwikkelen tot iemand met zijn eigen ideeën en werkwijze. Elk persoon is weer anders. De ene persoon is een kei in bomen tekenen en een ander gaat helemaal voor vogels schilderen. Ben je het vogels schilderen een beetje beu en heb je geen of onvoldoende inspiratie? Probeer dan eens een boom te gaan tekenen.
Je kunt angst ontwikkelen om een kunstwerk te verpesten. Dit kan je er van weerhouden je creatieve grenzen te verleggen. Dat is zonde! Het is niet erg om uit je comfortzone te stappen, het kan er juist voor zorgen dat je creativiteit naar een hoger niveau wordt getild.Creativiteit mag niet gebonden zijn. Als je je fouten omarmt, zwaait de deur open en zijn de mogelijkheden eindeloos.
Tips waar je wat aan hebt!
Verzamelen
Tijdschriften, behang, posters, ansichtkaarten en kranten kunnen een grote bron van inspiratie vormen. Knip uit en bewaar ze in mappen. Het moeten wel foto’s zijn waarvan jij direct denkt  “ja, dat interesseert mij”, of “dat vind ik echt mooi”. Het kan van alles zijn…mannen, vrouwen, gezichten, bloemen, vlinders, retro of vintage patronen, enz.enz.
Mooie zinnen is ook prima om te bewaren. Als je de drang hebt om te gaan tekenen of schilderen heb je altijd een map vol met mooie onderwerpen.
Anders leren kijken
Tekenen is altijd goed kijken naar je onderwerp. Leer anders kijken naar de dingen om je heen en teken wat je ziet…niet wat je denkt te zien!
Leer van je fouten
Niet bang zijn om fouten te maken. Hier kun je juist van leren.
Ga een teken- of schildercursus volgen
Ga een teken of schildercursus volgen die in jou behoefte voorziet. De ene persoon wil graag meer technieken leren of zoekt meer verdieping. Terwijl een ander persoon een geheel eigen stijl wil aanleren.
Oefening baart kunst
Ga oefenen en denk niet te lang na over wat je wilt gaan schilderen. Leg de lat niet te hoog! Je eigen foto’s naschilderen of tekenen is het leukste wat er is. Haal inspiratie uit je eigen omgeving.
Een leuke tip is
Ga op zoek  in een tijdschrift naar een mooie foto. Kader een detail van deze foto in, vergroot dit en ga aan de gang met je schilderskwast of tekenpotlood. Je komt zo tot de mooiste composities.
You tube
You tube biedt de nodige informatie over inspiratie en prima ideeën. Toch kan het internet een onrustig beeld geven. Je ziet te veel en uiteindelijk weet je niet meer wat je moet kiezen.
Musea en galeries
Heel belangrijk om te doen is regelmatig een bezoek brengen aan musea, winkels in kunst en galeries. Kijk naar kleurgebruik, vormgeving en materiaal. Elke techniek is weer anders. Tekenen met potlood is bijvoorbeeld weer heel anders dan me een stift. Ook het gebruik van inkt en krijt is weer anders. Probeer zoveel mogelijk andere technieken. Wanneer je altijd werkt met pastelkrijt is misschien werken met pen en inkt een andere uitdaging.
Geen schaamte voor je kunst
Weest trots op wat je maakt. Trek je niets aan van mensen die jou kunst anders beoordelen, dan dat jij zou willen. Er is altijd iemand die het niet mooi vind. Over smaak valt niet te twisten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *