Werken met wit

Wat is wit eigenlijk

 

Wit is geen kleur maar wordt wel het meeste gebruikt bij het maken van een schilderij. Niet alleen bij het maken van een acrylschilderij, maar ook bij pasteltekeningen en kleurpotlood. Bij mij is het wit altijd als eerste op.

Wit heeft een maximale helderheid en een hoge lichtintensiteit

Wit heb je nodig om evenwicht in je schilderij of tekening te brengen. Wit geeft eenvoud en luchtigheid en heb je nodig om kleuren meer helderheid te geven. Dankzij het gebruik van wit kun je de waarde van de kleuren die je gebruikt afmeten. Wit is om te mengen met andere felle kleuren om een zachtere tint te krijgen.

Wit geeft luchtigheid aan het geheel

Loodwit

Loodwit, het woord zegt het al, is een kleur wit die in vroeger tijden veel werd gebruikt. Het is een zeer giftige verfsoort die tegenwoordig niet meer op de manier werd gemaakt zoals in het begin van de 19e eeuw. Loden platen werden boven azijnzuur in potten gehangen en deze worden in  paardenmest geplaatst. Er ontstond kooldioxide wat dampen veroorzaakten. Deze dampen zette wit af tegen het lood. Het loodwit werd van het lood geschraapt en gebruikt door de kunstenaars in die tijd. Een leuke wetenswaardigheid is, dat loodwit röntgenstralen tegenhoudt. Op deze manier kan de eerdere opzet van een schilderij worden waargenomen.

De loodverf van tegenwoordig wordt op geheel andere wijze verkregen en bevat géén giftge pigmenten. Loodwit wordt bijvoorbeeld door Schmincke op de markt gebracht als “Kremser weiss”.

Koel wit en warm wit

Er bestaan veel verschillende soorten witte tinten. Zo bestaan er warme en koele wittinten. Warme wittinten zijn o.a.

Botwit

Bot is een duidelijke bleke wittint. Er zit een vleug van bruin in.

Créme wit

Heeft een wat gelige tint. Geïnspireerd op de créme van melk.

Gebroken wit

Gebroken wit is een puur witte tint met een paar druppels kleur. Fantastische combinatie met pasteltinten.

Gebroken wit

Oud wit

Is iets donkerder dan créme wit. Meer gelig..

 

Het koelere wit vindt je meer in krijtwit,(difuus grijs), koudwit is wat blauwachtig en zijdewit gaat weer meer een grijzige kant op.

Koudwit

 

 

Gebruik van de verschillende witte tinten.

Schilderen met witte acrylverf kan met een drietal soorten wit, namelijk titaanwit, zinkwit of loodwit (de moderne variant, dus niet giftig) Een aantal kenmerken van de witten zijn o.a.:

Zinkwit

Zinkwit is uitermate geschikt om mee te mengen. Geeft heldere, frisse kleuren. Deze halftransparante witte acrylverf dekt het minst maar is wel de zuiverste witte verf.

Gebruik zinkwit dus vooral om mee te mengen.

 

Titaanwit

Titaanwit is een geweldige dekkende witte verfsoort. Niet aan te raden om mee te mengen. De meest krachtige witte verf. Traag drogend. Prima voor het

gebruik van een onderschildering van grijze tinten.

 

Loodwit

Is één van de eerste kunstmatig gemaakte pigmenten. Erg giftig! Was veel te vinden in het kleurenpalet van Rembrandt. Echte loodwitte verf is nog hier en daar te koop, maar eigenlijk niet geschikt voor de amateurschilder.

Tegenwoordig is er nog wel loodwitte verf waar geen giftige stoffen in zitten. Dit heet Cremnitz wit. Geschikt om te gebruiken als onderlaag. Loodwit is geschikt om over een bestaande laag verf te schilderen. Op deze ondoorzichtige laag kan opnieuw een schilderstuk worden opgezet.

Detail uit schilderij “de Nachtwacht”
De sjaal om de middel is met loodwit geschilderd

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Werken met wit

 1. Anna zegt:

  Hallo,

  Ik wil heel graag een zwarte nacht schilderen met aan het eind een fel licht / de zon. Moet ik eerst het hele doek zwart schilderen en dan met lichtere kleuren er over heen? Of gaat dat door schijnen?
  Ik heb nog niet zoveel ervaring.. Als u andere ideeën hebt, hoor ik het graag.
  Alvast bedankt voor de hulp.

  Met vriendelijke groet,
  Anna
  (17 jaar)

  • Greet zegt:

   Hai,
   Als ik jou was zou ik niet het hele doek zwart schilderen. Laat de plek die wit/felgeel moet worden gewoon wit en schilder eerst dan het zwart. Je zal zien dat tegen het zwart dit wit heel licht overkomt!

   succes!

 2. Marianne zegt:

  Hallo Greet,
  Wat een prachtige website heb je!

  Ik hoop dat je mij kunt helpen.
  Ik zou graag willen weten hoe ik plooien moet schilderen in bijvoorbeeld een tafellaken. Ik schilder met olieverf en voornamelijk stillevens. (ik ben niet echt heel goed, maar vind het wel heel leuk om te doen). Wel de plooien geprobeerd maar krijg het niet goed. Het ziet er niet uit als plooien maar vlekkerig.

  Alvast bedankt !

  Hartelijke groet
  Marianne

  • Greet zegt:

   Hai Marianne,
   Is idd een dingetje om plooien te schilderen. Ik schilder zelf af en toe met olieverf dus daar heb ik niet zoveel ervaring mee. Misschien is het zinvol om eens wat te gaan oefenen met kleurpotlood. Met plooien moet je heel goed kijken waar de donkere stukken zitten. Op pinterest vindt je een bord van Tineke Hoepman, Plooien schilderen. Kijk goed naar de plaatsjes en begin gewoon op een kladje met potlood. Er is ook een handig You tube filmpje namelijk “Plooien kleuren”. How To Draw Fabric Folds: Drawing based on Leonardo da Vinci is ook een handig filmpje. Jou vraag brengt mij trouwens wel weer op een idee. Een blogje Plooien tekenen en schilderen is wel prima ook ook eens te plaatsen! Ik hoop echt dat het je gaat lukken! Kwestie van oefenen.
   Vriendelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *