Mengen naar tertiaire kleuren

Fascinerende elementen in de werel van de kunst zijn de teritiare kleuren. Hoe je deze tinten kunt verkrijgen lees je hieronder. Tertiaire kleuren hebben in tegenstelling tot de primaire en secundaire kleuren een uitgebreide reeks schakeringen die een enorme expressieve kracht hebben. Tertiaire kleuren kunnen worden gebruikt om diepte aan een creatie toe te voegen. Deze tinten kunnen emoties overbrengen en blijvende indrukken achterlaten op publiek. Kijk maar eens naar de “Aardappeleters” van van Gogh.

Mengen naar tertiaire kleuren

Mengen naar tertiaire kleuren gebeurt van uit secundaire kleuren plus een primaire kleur. Secundaire kleuren zijn oranje, paars en groen. Wanneer je deze kleuren gaat mengen met een primaire kleur (rood, geel of blauw) krijg je een teritiaire kleur. Het zijn meestal de wat donkerdere kleuren die niet echt veel intensiteit bevatten. Kleuren als olijfgroen, bruin en donkerpaars zijn teritiaire kleuren.

Een gemakkelijk ezelsbruggetje is 

Mengen met een primaire kleur (rood, geel of blauw) geeft een secundaire kleur (oranje, paars of groen) Meng je een secundaire kleur met een primaire kleur dan onstaat een teritiare kleur. Ook wanneer je alle drie de primaire kleuren mengt, onstaat een tertiaire kleur.

Kleurlagen

Eigenlijk bestaat een teritiaire kleur uit drie kleurlagen. Een vierde kleurlaag is eigenlijk niet mogelijk. Natuurlijk kun je de teritiaire kleuren gaan mengen maar je krijgt bijna altijd een donkerbruine tint. Natuurlijk kan een schilderij uit verschillende teritiaire kleuren naast elkaar zijn opgebouwd. Vincent van Gogh heeft bijvoorbeeld de aardappeleters opgebouwd met teritiaire kleuren.

Tertiaire kleuren opbouw schilderij “de Aardappeleters” van van Gogh. Een donker schilderij met als lichtpunt de lamp boven de tafel..

Tertiaire kleuren combineren

Door een combinatie te maken van teritiaire kleuren kan een contrasterend en harmonieus effect ontstaan. Er ontstaat een harmonieus resultaat door kleuren te gebruiken die naast elkaar op de kleurencirkel liggen. Contrast ontstaan door kleuren die tegenover elkaar liggen.

Verzwakken

Meng een teritiaire kleur met een complementaire kleur of zwart en de teritiaire kleur zal verzwakken. De kleur zal minder intens worden. Je kunt een teritiaire kleur nooit feller of helderder krijgen. Wel lichter…dan meng je met wit.

Zie teritiare kleuren als de tussenkleuren of “kleinkinderen” van de primaire kleuren. Ook hier leert de kleurentheorie ons dat elke tertiaire kleur het resultaat is van een primaire kleur gemengd met één van de dichtstbijzijnde secundaire kleuren. Zo krijgen we een nieuwe kleur ergens ertussenin.

Geel + Oranje = GEEL/ORANJE

Rood + Oranje = ROOD/ORANJE

Rood + Paars = ROOD/PAARS

Blauw + Paars = BLAUW/PAARS

Blauw + Groen = BLAUW/GROEN

Geel + Groen = GEEL/GROEN

Zoals eerder uitgelegd, kunnen kunstenaars in de praktijk al snel echt lelijke kleuren mengen. Als we de theorie te letterlijk volgen, wordt er veel verf weggegooid. Daarom is het altijd het beste om eerst verschillende combinaties uit te proberen.

Schildertips

Tertiaire kleuren zijn echt prachtig door hun complexiteit. Als je naar een kunstwinkel gaat en deze kleuren ziet, is het zo aanlokkelijk om er veel te kopen, maar laat je niet verleiden. Voorgemengde tertiaire verfkleuren kunnen je gemakkelijk naar een grote mengeling van botsende kleuren brengen. Tenzij je volledig begrijpt hoe pigmenten op elkaar reageren, houdt je het best bij zuivere primaire kleuren en zuivere secundaire kleuren.

Als je avontuurlijk bent, ga je gang en koop wat tertiaire kleuren. Zorg er alleen voor dat ze zo weinig mogelijk pigmenten bevatten, want er mogen niet meer dan twee pigmenten in het mengsel zitten. Voor alle duidelijkheid: wanneer meer pigmenten worden gebruikt, bestaat de kans dat ze met de andere kleuren botsen.

Wat zijn teritiare kleuren?

Tertiaire kleuren zijn meestal donker van aard. De eerste mix van primair overheersen bij het mengen donker. Dat komt omdat de donkere tinten, die na de eerste mix van primair zijn ontstaan, overheersen bij het mengen.Bruin is een teritiare kleur. Maar ook donkeroranje, de meeste bruintinten, blauw-groen, olijfgroen en donkerpaars zijn teritiair.

 

Veelgestelde vragen

Hoe ontstaan teritiaire kleuren?

Mengen met een primaire kleur (rood, geel of blauw) geeft een secundaire kleur (oranje, paars of groen) Meng je een secundaire kleur met een primaire kleur dan onstaat een teritiare kleur. Ook wanneer je alle drie de primaire kleuren mengt, onstaat een teritiaire kleur.

Hoe ontstaat de teritiaire kleur?

Mengen naar tertiaire kleuren gebeurt van uit secundaire kleuren plus een primaire kleur. Secundaire kleuren zijn oranje, paars en groen. Wanneer je deze kleuren gaat mengen met een primaire kleur (rood, geel of blauw) krijg je een teritiaire kleur. Het zijn meestal de wat donkerdere kleuren die niet echt veel intensiteit bevatten. Kleuren als olijfgroen, bruin en donkerpaars zijn teritiaire kleuren.

Zijn teritiare kleuren licht of juist donker?

Deze kleuren zijn meestal wat donkerder van tint.

Wat kun je allemaal met een teritiare kleur?

Een teritiaire kleur is prima om mee te gaan schideren wanneer een schilderij een wat vintage uiterlijk moet hebben. Bij de schilderijen van Rembrandt en vn Gogh zie je heel vaak teritiaire kleuren terugkomen.

Wat is typisch een teritiare kleur?

De kleur bruin is een teritiare kleur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *