Kleuren mengen om bruin te krijgen

Kleuren mengen om bruin te krijgen

 

Kleuren mengen om bruin te krijgen is een mogelijkheid om wel honderden verschillende tinten bruin te verkrijgen. Even een tube bruin aanschaffen is natuurlijk het makkelijkst. Echter, zelf een mooie bruine tint creëren geeft veel meer voldoening. Bruin is een relevant onderdeel wat nodig is om haren te schilderen of hout. Het is een natuurlijke kleur. Met bruin kun je een mooie overgang creëren tussen licht en donker. Bruin kan kracht en warmte uitstralen.

Vroeger, als kind, maakte ik een bruine verfkleur door allerlei kleuren door elkaar heen te mengen. Dit werd vaak een wat viezig bruin.  Tegenwoordig doe ik het wel anders… Geen bruine verf in huis, maar wel alle primaire kleuren plus zwart en wit? Dan kun je aan de slag om zelf te gaan mengen.

Bruin is een kleur die doet denken aan bruine ogen, hout en de vele bruine kleuren in de herfst. Bruin is een warme kleur omdat de basis oranje en geel is. Oranje en geel zijn de warme kleuren in het pallet.

De verhoudingen die je gebruikt kunnen er voor zorgen dat je een verscheidenheid aan bruinkleuren kunt maken. Denk maar eens aan rood-bruin. Aan de al bestaande bruine kleur voeg je rood toe, Je hebt dan direct een warmere tint. Dit kan natuurlijk dan ook met groen-bruin, hier voeg je wat meer groen toe.

Secundaire kleuren

Met secundaire kleuren kan ook een mooie bruine tint worden gemaakt. Secundaire kleuren zijn gemengd uit rood, geel en blauw.

Rood geel en blauw zijn primaire kleuren, dus de basiskleuren. Dit zijn de kleuren waar je eigenlijk alle kleuren meekunt verkrijgen. Wanneer je deze kleuren in je bezit hebt plus zwart en wit, dan kan in principe elke kleur worden gemengd.

Secundaire kleuren worden altijd gemengd uit twee primaire kleuren.

Oranje  gemengd door de primaire kleuren rood en geel

Paars gemengd door de primaire kleuren rood en blauw

Groen gemengd door de primaire kleuren geel  en blauw

Secundaire kleuren hebben een complementaire kleur (dit is één van de drie primaire kleuren).

  • Paars heeft als complementaire kleur geel
  • Oranje heeft als complementaire kleur blauw
  • Groen heeft als complementaire kleur rood.

Paars tegenover geel – Oranje tegenover blauw – Groen tegenover rood

Wanneer je deze twee gaat mengen krijg je een bruine kleur.

Warm bruin

Kleuren als rood, geel en oranje zijn de warme kleuren, Blauw en groen zijn daarentegen de koele kleuren. Om nu een warme, bruine tint te realiseren is het misschien een aanrader om wat rood toe te voegen. Doe dit in ieder geval met beleid. Mocht er te veel rood zijn vermengd met het bruin, dan kan misschien wat blauw worden toegevoegd om wat meer balans te krijgen. Spelen met tinten is leuk om te doen. Gebruik echter maar kleine beetjes tegelijk..

Grijsbruin

Je hebt géén bruin maar wel een mooie grijze kleur. Wanneer je een beetje geel, rood of blauw zou toevoegen, dan krijg je bruin. Deze kan er wat doffig uitzien en is eigenlijk een grijsbruine kleur. Wil je hem wat frisser, dan zou ik proberen om wat geel of wit toe te voegen.

Roestbruin

Roestbruin is eigenlijk een oranjebruine tint. Gewoon wat oranje aan je bruin toevoegen en goed mengen. Kleine beetjes tegelijk gebruiken, totdat je de kleur hebt die je wil.

Aards bruin

Meng blauw, geel en rood goed door elkaar en je hebt een mooie natuurlijke kleur bruin. Je zou het een aardse bruine kleur kunnen noemen. Dit ardse bruin kun je alle kleuren bruin maken die je in dit blog tegen komt.

Koel bruin

Koel bruin kan worden gemaakt door Pruisisch blauw of ultramarijn te mengen door je bruin. Vooral in schilderijen met een winters karakter kan deze kleur positief worden gebruikt.

Donkerbruin

Wanneer je een druppeltje zwart wordt toevoegt, kan gemakkelijk een donkerderbruin worden gerealiseerd. Kijk hier echter wel mee uit want je gaat snel te donker. Zwart is geen primaire kleur maar wordt meestal in een set verkocht. Om van lichtbruin naar donkerbruin te gaan, heb je maar een paar stipjes zwart nodig.

Lichtbruin

Kleuren mengen om bruin te krijgen laat ook zien om een donkerbruine tint lichter te maken. Wanneer je een wat donkere bruine kleur hebt gecreëerd, wil je deze misschien tóch wat lichter maken. Dat is simpel. Gewoon wat wit of geel door het bruin mengen en whalla! Je hebt een prachtige lichtbruine tint!

Chocoladebruin

Chocoladebruin is een donkerbruine tint. Een lichtere chocoladetint kan worden verkregen door er titaanwit aan toe te voegen. Titaanwit is een dekkend wit. Dit is het beste om mee te mengen.

Beigebruin

Beige is eigenlijk een superlichte bruine kleur. Wanneer je wit met geel en een tikkeltje bruin gaat mengen krijg je beige. Je kunt ook een beetje blauw, rood en geel tot bruin mengen en hier wit aan toe voegen.

Je kunt ook 70% wit mengen met 15% roze en geel. Dit is een echte baby-beige kleur.

Bovenstaande kleuren zijn fantastisch om zelf te mengen. Wil je echter meer weten over kleuren mengen? Klik dan op deze link.

Het mengen met blauw, geel, rood en groen lees je in deze blogjes.

Wil je meer weten over mengen met secundaire kleuren? Lees deze blog en doe er je voordeel mee..

Ook over huidskleuren heb ik een blog geschreven. Huidskleuren met acrylverf en huidskleuren met kleurpotlood. Leuk om is even te lezen

Veelgestelde vragen

Is bruin een warme kleur?

Bruin is een kleur die doet denken aan bruine ogen, hout en de vele bruine kleuren in de herfst. Bruin is een warme kleur omdat de basis oranje en geel is. Oranje en geel zijn de warme kleuren in het pallet.

Hoe verkrijg je een mooie warme bruine tint?

Kleuren als rood, geel en oranje zijn de warme kleuren, Blauw en groen zijn daarentegen de koele kleuren. Om nu een warme, bruine tint te realiseren is het misschien een aanrader om wat rood toe te voegen.

Hoe krijg je een koele, bruine tint?

Koel bruin kan worden gemaakt door Pruisisch blauw of ultramarijn te mengen door je bruin. Vooral in schilderijen met een winters karakter kan deze kleur positief worden gebruikt.

Hoe kun je een donkerbruine kleur lichter maken?

Wanneer je een wat donkere bruine kleur hebt gecreëerd, wil je deze misschien tóch wat lichter maken. Dat is simpel. Gewoon wat wit of geel door het bruin mengen en je hebt een prachtige lichtbruine tint!

Hoe krijg je een roestbruine tint?

Roestbruin is eigenlijk een oranjebruine kleur. Gewoon wat oranje aan je bruin toevoegen en goed mengen. Kleine beetjes tegelijk gebruiken, totdat je de kleur hebt die je wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *