Wat is een kneedgum?

De meeste mensen weten wel wat een kneedgum is. Toch zijn er ook beginnende kunstenaars die al deze dingen in hun gewone dagelijkse leven nooit zijn tegen gekomen. Daarom even een klein blogje over dit handige gebruiksvoorwerp.

Een kneedgum is een stukje elastisch materiaal, wat je kunt kneden. Het lijkt een beetje op rubber en is bedoeld om los poeder van houtskool, pastelkrijt of grafiet op te nemen van het papier, zonder dat dit beschadigd. Kneedgum is kunststof en gemaakt van polymeer. Om goed met kneedgum te werken moet je het gum eerst een poosje in een warme hand kneden.

Eke kunstenaar heeft een kneedgum nodig. Het gemakkelijke van dit gum is, dat je het in allerlei vormen kunt krijgen. Van een heel klein puntje tot een vierkante of ronde vorm. De kleinste ongerechtigheden kunnen worden weggedept.

Kneedgum van Faber Castell Ik vind hem nog steeds de beste!

Nieuw kneedgum

Een nieuw kneedgum moet altijd even worden voorbereid op gebruik. Wanneer je het uit het plastic hebt gehaald, breek je het in twee stukjes. Ga lekker met warme handen de gum kneden. Steeds even doorbreken en weer aan elkaar plakken.

Voordeel

Een voordeel van een kneedgum is, dat er geen brokjes gum achterblijven op je tekenwerk. Met een deppende beweging krijg je het krijt of houtskool van het papier. Grafietpotlood kan ook wel weggeveegd worden zoals je met een normaal gum doet. Deppen is echter beter, dit veroorzaakt geen beschadigingen.

Kneedgum als tekengereedschap

Een kneedgummetje kan prima als tekengereedschap worden gebruikt. Dit gaat als volgt…Maak een tekenpapier helemaal zwart met houtskool. Daarna aan de gang met het kneedgum. Hieronder zie je een foto van een tekening die ik maakte door een kneedgummetje te gebruiken. Het is het gezicht van een oudere man. Tijdens het deppen om licht in de tekening te krijgen, zal vaak even het gum moeten worden gekneed om deze schoon te houden.

Schone handen

Tijdens het gebruik van houtskool worden je handen viezig. Prettig om met het kneedgum je handen schoon te houden. Je hoeft dan niet steeds naar de kraan om je handen te wassen!

Schoonhouden

Een kneedgum kan niet worden gereinigd met water o.i.d. Puur door na gebruik flink te kneden zal het grafiet of houtskool in het gum gaan zitten. Een kneedgum wordt naar mate je het langer gebruikt donkerder. Ben jij iemand die werkt met pastelkrijt of potloden? Gebruik voor elk medium een eigen kneedgummetje. Een kneedgum wat je vaak gebruikt hebt voor houtskool zou wel eens zwarte veegjes kunnen veroorzaken op je pastelkrijttekening.

Wanneer een kneedgum nog moeilijk te kneden is en heel donker is geworden, neemt het niets meer op. Gooi het dan weg en koop een nieuw exemplaar.

Opbergen

Ben je klaar met je tekening berg dan je kneedgum droog en stofvrij op. Zo houd je er het langste plezier van!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *