Schilderen op karton

Karton

Karton is een prima materiaal om op te schilderen met acrylverf. Het is een dikkere papiersoort die uit een aantal laagjes bestaat. Daarmee doel ik op het karton wat als verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Karton is natuurlijk veel goedkoper dan een schildersdoek. Eigenlijk kan bijna alles als ondergrond worden gebruikt om een afbeelding te maken. Karton is er daar eentje van.

Voorbehandelen

Voorbehandelen van karton doe je met gesso. Wanneer je rechtstreeks op karton schildert, zou je doffe kleuren kunnen krijgen. De verf trekt in het karton. Door gesso op het karton aan te brengen zorg je dat de kleuren mooi helder op de ondergrond te zien zijn. Gesso is meestal wit, je kunt een kleurtje realiseren door een paar druppeltjes acrylverf door de gesso te mengen. Dan schilder je dus direct de achtergrond met gekleurde gesso. In mijn geval heb ik dat niet gedaan omdat mijn achtergrond bestaat uit heel veel kleurtjes..

         

Droogtijd

De droogtijd van gesso is best lang, namelijk 24 uur. Meestal zal een tweede laag nodig zijn en wanneer je het karton dan nog ziet, is een derde laag noodzakelijk. Je bent dus met de voorbehandeling al zo een paar dagen bezig.

Schuren

Het oppervlak kan door de gessobestrijkingen enigsinds ruw aanvoelen. Schuur met een schuurpapier korrel 500, tot de ribbeltjes etc. zijn verdwenen. Niet te veel druk want anders beschadig je het karton.

Acrylverf gebruiken

Om kromtrekken te voorkomen is het belangrijk om geen water te gebruiken. Schilder altijd met een droge kwast. Aquarelverf is niet te doen omdat daar veel water mee wordt gebruikt. Dus ten alle tijde een droge kwast met acrylverf toepassen bij het beschilderen van karton. Breng altijd dunne laagjes verf aan en laat tussendoor goed drogen.

Schilderij maken

Als eerste heb ik de ondergrond aangebracht. Het viel mij op dat je iets meer verf op je kwast moet nemen om de achtergrond goed te vullen. Leuke bijkomstigheid is dat het ontwerp is gemaakt door een robot. Het is dus een uniek schilderij. Van deze afbeelding op karton is er geen tweede op deze wereld te vinden en dat wil ik ook zo houden…

De achtergrond gemaakt met acrylverf

 

Het uiteindelijke resultaat

 

Lijstje er om en je hebt een uniek, en goedkoop eigen kunstwerk!

Zoals je ziet kun je dus goedkope materialen gebruiken om op te schilderen. Karton is er daar een van. Lees en leer meer over achtergronden schilderen op deze website.

 

 

6 thoughts on “Schilderen op karton

  • Greet
   Greet zegt:

   Wat superjammer zeg..Ik had wat dikker karton gebruikt, was verpakkingsmateriaal. Echt, het trok niet krom. Daarvoor ook dunner gebruikt en dat is idd niks. Je moet echt goed, stevig karton gebruiken. Dan moet het toch lukken. En idd eerst een gessolaagje er op.
   Veel succes!
   Lieve groet Greet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *