Schilderen op karton

Schilderen op karton

Schilderen op karton is goed te doen met acrylverf. Karton is een dikkere papiersoort die uit een aantal laagjes bestaat. Daarmee doel ik op het karton wat als verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Karton is natuurlijk veel goedkoper dan een schildersdoek. Eigenlijk kan bijna alles als ondergrond worden gebruikt om een afbeelding te maken. Karton is er daar eentje van. Op karton schilderen is bijna hetzelfde dan wanneer je op een doek gaat schilderen. De voorbehandeling is wel belangrijk.

Voorbehandelen

Voorbehandelen van karton doe je met gesso. Wanneer je rechtstreeks op karton schildert, zou je doffe kleuren kunnen krijgen. De verf trekt in het karton. Door gesso op het karton aan te brengen zorg je dat de kleuren mooi helder op de ondergrond te zien zijn. Gesso is meestal wit, je kunt een kleurtje realiseren door een paar druppeltjes acrylverf door de gesso te mengen. Dan schilder je dus direct de achtergrond met gekleurde gesso. In mijn geval heb ik dat niet gedaan omdat mijn achtergrond bestaat uit heel veel kleurtjes. Gebruik niet te veel gesso. Probeer dit zo dun mogelijk aan te brengen. Hoe meer vocht er in het karton komt hoe sneller dit krom zal trekken. Lees meer over het gebruik van gesso door op deze link te klikken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Droogtijd

De droogtijd van gesso is best lang, namelijk 24 uur. Meestal zal een tweede laag nodig zijn en wanneer je het karton dan nog ziet, is een derde laag noodzakelijk. Je bent dus met de voorbehandeling al zo een paar dagen bezig.

Schuren

Het oppervlak kan door de gessobestrijkingen enigsinds ruw aanvoelen. Schuur met een schuurpapier korrel 500, tot de ribbeltjes etc. zijn verdwenen. Niet te veel druk want anders beschadig je het karton.

Acrylverf gebruiken

Om kromtrekken te voorkomen is het belangrijk om geen water te gebruiken. Schilder altijd met een droge kwast. Aquarelverf is niet te doen omdat daar veel water mee wordt gebruikt. Dus ten alle tijde een droge kwast met acrylverf toepassen bij het beschilderen van karton. Breng altijd dunne laagjes verf aan en laat tussendoor goed drogen.

Schilderij maken

Schilderen op karton kan niet, zonder dat je eerst een ondergrond aanbrengt. Dit doe je uiteraard met gesso, zoals hiervoor beschreven. Daarna ga je de achtergrond schilderen. Het viel mij op dat je iets meer verf op je kwast moet nemen om de achtergrond goed te vullen. Maar pas op, gebruik niet te veel. Denk aan het vocht wat kromtrekken kan veroorzaken. Leuke bijkomstigheid is dat het ontwerp van mijn schilderij, is gemaakt door een robot. Het is dus een uniek schilderij. Van deze afbeelding op karton is er geen tweede op deze wereld te vinden en dat wil ik ook zo houden…

De achtergrond gemaakt met acrylverf
Met een wat dikkere viltstift de vogels aangebracht

 

Het uiteindelijke resultaat

 

Lijstje er om en je hebt een uniek, en goedkoop eigen kunstwerk!

Zoals je ziet kun je dus goedkope materialen gebruiken om op te schilderen. Karton is er daar een van. Lees en leer meer over achtergronden schilderen op deze website.

Veelgestelde vragen

Is elke soort karton goed om te gebruiken?

Je kunt op elk karton schilderen. Het gevaar is echter, dat het wat dunnere karton snel krom zal trekken. Beter is het om verpakkingskarton te gebruiken. Dit is wat dikker.

kun je met alle soorten verf op karton schilderen?

Aquarelverf zou ik niet gebruiken omdat je dit met water moet vermengen. Te veel vocht zorgt voor kromtrekken. Olieverf kan natuurlijk wel maar het beste is toch met acrylverf aan de gang te gaan!

Kunnen alle soorten afbeeldingen op karton?

Natuurlijk kan dat. Elke afbeelding is prima!

Waar bestrijk je als eerste het karton mee?

Gebruik gewone Gesso van de Action. Niks mis mee...

Hoe lang duurt het voordat gesso droog is?

Wacht 24 uur voordat je begint met je schilderij. Gesso heeft een lange droogtijd nodig.

Kun je ook karton beschilderen zonder dat je dit voorbehandeld?

Ga altijd voorbehandelen. Acrylverf zal te snel in het karton trekken. De kleuren zullen dan vervagen.

Kun je ook schilderkarton aanschaffen?

Wanneer je toch liever op karton schildert wat er speciaal voor is gemaakt, kun je dit altijd aanschaffen. Bol.com heeft een uitgebreid assortiment..

6 thoughts on “Schilderen op karton

  • Greet zegt:

   Wat superjammer zeg..Ik had wat dikker karton gebruikt, was verpakkingsmateriaal. Echt, het trok niet krom. Daarvoor ook dunner gebruikt en dat is idd niks. Je moet echt goed, stevig karton gebruiken. Dan moet het toch lukken. En idd eerst een gessolaagje er op.
   Veel succes!
   Lieve groet Greet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *