Schilderen met koffie
Schilderen met koffie ben ik laatste tijd samen met aquarelleren aan het ontdekken hoe leuk dit eigenlijk is. ontdekken en onder de knie te krijgen. In eerste instantie heb een doosje aangeschaft met napjes aquarelverf die daar bij horen. Wel van een goed merk want daar zit tenminste genoeg pigment in. Aquarelleren is superleuk om te doen, maar ik ben altijd nieuwgierig naar meer.
Ik ontdekte dat je met veel natuurlijke producten aquarelverf kunt maken. Dat is goedkoop en ook nog is superleuk om je eigen verf te maken. Wil je bijvoorbeeld met een bruine tint aan de slag, dan is koffie een heel goed middel in plaats van de dure napjes van van Gogh bijvoorbeeld. Ook wanneer je een bepaalde kleur wilt creëren is deze manier een goed alternatief.
Koffie gebruiken
Ik ben dan ook voor de eerste keer maar begonnen met een klein beetje hele sterke filterkoffie te zetten. Filterkoffie is een ouderwetse manier van koffie zetten. Ik drink dit altijd! Voor mij geen “bakkie” kant en klaar uit zo’n apparaat… Hieronder kun je zien hoe ik een tekening van een donker jochie heb gemaakt. Het zwart wat je ziet heb ik gemaakt met een beetje dikke fineliner. Ik heb me trouwens bedacht dat ik net zo goed een houtskoolstokje fijn kan maken en kan vermengen met een beetje water. Dat doe ik dan de volgende tekening. Hieronder de tekening die ik met “aquarelkoffie” heb gemaakt.
Waar je zelf een kleurenpalet mee kan creëren
Om zelf een aantal kleuren te fabriceren om een mooie aquarel te maken kunnen een aantal producten worden gebruikt namelijk;
- Geel kan worden gemaakt van kerriepoeder of kurkuma
- Oranje kan worden gerealiseerd door wortel, paprika of zoete aardappel te gebruiken
- Paars/blauw kan worden gemaakt van blauwe bessen of sap van rode kool
- Rood kan worden verkregen door bietjes, aardbeien, kersen, granaatappel en tomaat
- Groen kan worden gemaakt door spinazie of boerenkool te gebruiken
- Zwart/grijs kan worden gemaakt van houtskool
Het verschil tussen aquarelverf en waterverf
Waterverf en aquarelverf is precies hetzelfde. Meestal wordt waterverf in Nederland aangeduid als de goedkopere versie. Aquarelverf is, door de bekende merken, wel wat duurder. Er zit veel meer pigment in de napjes aquarelverf van een bekend merk.
Met aquarelverf werk je op speciaal aquarelpapier. Je kunt er niet mee op een doek schilderen. Het maken van een aquarel is een opwindende bezigheid. Wanneer je zelfgemaakte verf gebruikt is het nog leuker en uitdagender om te schilderen. De verf is dun en fouten kunnen bijna niet worden hersteld. Over je fouten heen schilderen, zoals dit wel kan met acrylschilderen, zal niet gaan om verkeerde verfstreken te verdoezelen. Je blijft namelijk de eerste laag altijd zien. Wanneer je een aquarel schildert moet je het gewoon laten gebeuren en een beetje sturen. Dat is nu juist de charme van een aquarel maken.
Rode bietjes en kerrie
Het volgende vrouwenportret maakte ik met het sap van rode bietjes, het geel is kerriepoeder vermengd met water en het zwart is houtskool. Verder gebruikte ik nog wat zwarte fineliner om de ogen goed te accentueren.
Techniek tijdens aquarelleren
Aquarelleren is een prikkelende techniek van schilderen. Van te voren moet je alles een beetje uitstippelen waar je wat, waar wil afbeelden. Bovenstaande vrouw heb ik gewoon een beetje gedaan wat me op dat moment goed uitkwam. Het gaat in dit geval natuurlijk meer om hoe de kleuren er uit zien.
Er zijn 2 verschillende manieren van aquarelleren.
Nat op nat
Van te voren maak je het papier vochtig. Wanneer je nu met je pigmenten aan de gang gaat zul je zien dat de kleuren makkelijker in elkaar overlopen ( zie mijn mevrouw hierboven). Je kunt een vrijer schilderij maken.
Nat op droog
Bij de nat op droog techniek ga je iets genuanceerder aan het werk. Je hebt alles al van te voren een beetje uitgedacht. Je kunt meer in details werken. Het jongetje hierboven wat ik met koffie heb geschilderd, is dan ook wat gedetailleerder.
Zonder toevoegingen
Ik heb zonder toevoegingen de verf gemaakt waar ik bovenstaande portretten mee heb geschilderd. Wil je wat professioneler werken, dan kan Arabische gom en/of ossengal worden toegevoegd.
Arabische gom is een soort verdikkingsmiddel, dit werkt als een soort van lijm.. Ossengal, tegenwoordig de synthetische variant, doorbreekt de oppervlaktespanning.
Op de volgende manier kunnen deze toevoegingen worden vermengd met de natuurlijke pigmenten.
Gebruik de houtskool of gemalen poeder (bv. kerriepoeder) fijn. voeg met een pipetje wat Arabische gom toe. Zorg dat de verf de voor jou gewenste dikte heeft. Met een tweede pipetje kunnen een paar druppeltjes ossengal worden toegevoegd.
Je hebt nu verf waar je direct mee kunt aquarelleren.
Blauwe bessen
Onderstaande vrouw heb ik met een aantal soorten verf gemaakt. Ik gebruikte blauwe bessen om het blauw/paarsachtige te creëren. Ik gebruikte hier diepvriesvruchtjes voor. Deze zijn vele malen goedkoper.
Doe 1 kopje besjes en 1 kopje water in een pannetje en breng de aan de kook. Laat een poosje pruttelen. Daarna met een vork alles nog is goed fijnprakken. Ik heb de gekookte besjes een nachtje laten staan.
Daarna heb ik met een filter, waar ik uiteraard een koffiefilterzakje in plaatste, gefilterd. Met deze kleurstof ben ik gaan aqualereren. Het geel bruinachtige heb ik gemaakt met kurkuma.
Het zwart om de ogen heb ik met een fineliner bewerkt.
De kikker
Op de valreep maakte ik nog een kikker met aquarelverf. Ik heb hiervoor water van uitgelekte, gekookte spinazie gebruikt, gewone thee en een klein beetje rood van rode bietjes.
Kijk voor inspiratie op mijn Pinterestpagina naar het bord “Schilderen met koffie, thee en wijn”.
Tot slot nog een leuk filmpje over het schilderen met koffie!
Veelgestelde vragen
Maakt het verschil welke soort koffie je gebruikt wanneer je gaat schilderen met koffie?
Nee, dat maakt geen enkel verschil. Wanneer je een wat donkerdere kleur wil, is het belangrijk om zo sterk mogelijk te zetten.
Welke producten kun je, behalve koffie, nog meer gebruiken om te aquarelleren?
Je kunt bijvoorbeeld thee gebruiken, zet dan iig een sterke kop thee. Maar ook rode kool, rode bietjes, spinazie, boerenkool, kurkuma, kerrie, blauwe bessen enz.
Welke techniek gebruik je bij het schilderen met koffie?
Daar gebruik je de aquareltechniek voor. Aquarelleren kun je op twee manieren doen. Nat in nat techniek of de nat op droog techniek.
Heb je bij het schilderen met koffie bepaalde kwasten nodig?
Aquarelkwasten voldoen het beste. Deze kwastjes kunnen veel water opnemen, zodat je lang kunt doorschilderen.
Welke ondergrond heb je nodig bij het schilderen met koffie?
Met aquarelverf werk je op speciaal aquarelpapier. Je kunt er niet mee op een doek schilderen.
Leuk dat je geïnteresseerd bent in kunst en creatief bezig zijn. Ik ben Greet Bogaard, geboren in 1954 en getrouwd met Jan. Ik werk als auteur voor een tekstbureau en mede daardoor is het idee ontstaan om een website/blog te starten. De combinatie schrijven en kunst maken is helemaal mijn ding! Kunst maken en creatief bezig zijn doe ik bijna elke dag. Ik vind echt àlles leuk om te doen! Van beeldhouwen tot schilderen en tekenen. Maar ook het werken met inkt en pastelkrijt doe ik zeer regelmatig.
Het ziet er mooi uit mijn complimenten!
Dankjewel Adri! Leuk dat je even reageerde..
Wat ziet dat er allemaal goed uit! Ik wil dit zeker proberen.
Hoe is de lichtechtheid van deze kleuren. Houden ze zich een beetje in de zon?
Hai, Oei dat weet ik eigenlijk niet.Kwestie van uitproberen? Het is supergrappig om te doen…echt waar. En goedkoop natuurlijk. Ik heb alleen nog maar op aquarelpapier geschilderd. Ik denk ook dat het niet echt kan op iets anders..
lieve groet Greet