Welke schildertechnieken zijn er?

Welke schildertechnieken zijn er?

Welke schildertechnieken zijn er, is een vraag die veel mensen die net zijn begonnen met schilderen zich afvragen. Schilderen en tekenen zijn fijne manieren om je te ontspannen. Ik zelf ben op dit moment groot fan van tekenen, waar ik dan ook echt relaxed van word. Fijn om dingen uit te proberen en te kijken welke techniek het beste bij jou past. Tekenen met potlood, kleurpotlood, houtskool, pen- en inkt of soft-pastelkrijt, al deze onderdelen van het tekenen doe ik regelmatig en met veel plezier.

Met schilderen is het weer anders. In het verleden wel veel gedaan maar op dit moment even niet. Toch wil ik even alle schildertechnieken laten zien. Misschien is het voor jou moeilijk om een keus te maken uit de vele mogelijkheden en kan deze blog helpen om te kiezen.

Acryl schilderen

Het schilderen met acrylverf is nog steeds erg geliefd. Het is betaalbaar en weer heel anders dan het schilderen met olieverf. Doordat men pigmenten met synthetische bindmiddelen ging mengen, is sinds de jaren ’50 het schilderen met acrylverf steeds meer gestegen in populariteit. Acrylverf droogt snel en je kunt er altijd weer overheen met een andere kleur verf. Zelfs met witte acrylverf, kan over een kleur als blauw geschilderd worden zonder dat het blauw te zien is. Voor de beginnend kunstenaar een ideale manier om te leren schilderen. Ook het schilderen op nummer wordt meestal met acrylverf gedaan. Schilderen met acrylverf is voor ieder persoon, jong of oud, prima te doen.

Wil je nog meer wetenswaardigheden over acrylverf? Klik dan op onderstaande blogjes en doe er je voordeel mee!

Koop géén goedkope acrylverf!

Acrylverftechnieken met de kwast.

Druiptechniek met acryl

Acrylverf verdunnen

Huidskleuren met acrylverf

Schilderen met olieverf

Het schilderen met olieverf stamt zo’n beetje uit de 15e eeuw. Een oude techniek … Jan van Eyck is de uitvinder van het olieverfschilderij. In eerste instantie gebruikt hij de olieverf nog samen met tempera.

Pigmenten worden vermengd met olie die wordt gewonnen uit papaver, lijnzaad of walnoten. Om deze verf te verdunnen heb je terpentijn nodig. Olieverf laten drogen duurt lang. Tegenwoordig echter, bestaan er toevoegingen die het droogproces versnellen. Je kunt dan kiezen uit een glanzend of mat oppervlak. Het voordeel van olieverf is dat er mooie vloeiende kleurovergangen kunnen worden gerealiseerd. Ook zijn de olieverfkleuren helderder dan van bijvoorbeeld acrylverf. Olieverf kan dik worden opgebracht (pasteus) met een penseel of spatel. Ook kunnen er meerdere lagen over elkaar worden aangebracht.

Blogjes

Schilderen met acryl- of met olieverf?

Realistisch met olieverf

 

 

Aquarelleren

Onder veel kunstenaars een veelgebruikte techniek. Pigmenten worden fijngemalen en vermengd met wateroplosbare gom. Kenmerkend voor aquarel is het transparante effect en het dikkere papier waar op wordt gewerkt. Het speciale aquarelpapier wat wordt gebruikt, lijkt haast doorschijnend. Meestal wordt de nat-in-nat techniek gebruikt. Het maken van een aquarel kan wat concentratie kosten. Aquarelverf is transparant, dit geeft een zachte uitstraling aan je kunstwerk.

Nat-in-nat

Het papier wordt doordrenkt met water door een spons te gebruiken. Vervolgens gaat met met water verdunde aquarelverf met een zachtharen penseel de kleuren aanbrengen. De kleuren vloeien in elkaar over en er ontstaan mooie vloeiende overgangen.

Blogjes die gaan over aquarelschilderen

Aquarelschilderij creëren

Aquarelpenselen

Aquarelpotlood

Wanneer je écht alles wil weten over aquarelschilderen..kijk dan op de website van studio Cremers!

Gouache

Gouache laat zich op het doek zien als een ondoorzichtige, matte kleur. Deze verf is wateroplosbaar wat te danken is aan het bindmiddel. Dit is Arabische gom. Deze gomsoort wordt gewonnen uit bomen van het geslacht Acacia. Met name de Acacia senegalboom en de Acacia seyal. Wanneer de boom wordt beschadigd komt deze gom vrij en kan o.a. worden gebruikt om verfsoorten te binden. Aan de kleurpigmenten van gouacheverf worden witte vulstoffen toegevoegd. Lichte gouachekleuren kunnen worden gebruikt op donkergekleurde, opgedroogde verf. Met sterk verdunde kleuren kan tevens een glacerende laag op een schilderij worden toegepast. Bij de miniatuurkunst uit de Middeleeuwen werd deze techniek veelvuldig gebruikt.

Lees ook mijn blog;

Schilderen met gouache

Wil je alles weten over gouacheschilderen? Klik dan op de website van fotografille.nl..

Tempera

Het Latijnse woord voor tempera is schilderen. Tempera vertoont een snel droogproces. Deze waterbestendige soort verf heeft een bindmiddel wat bestaat uit een mengsel van eigeel en vernis. De vernis is op basis van lijnolie. Wanneer je in de verhouding meer eigeel gebruikt krijg je een eitempera. Gebruik je echter meer olie dan heb je een olietempera.

Wil je meer weten over bijvoorbeeld het maken van ei-tempera? Klik dan op de website van Verfmolen de kat.

Encaustic

Encaustic schilderen is met hete was schilderen. In de Grieks-Romeinse oudheid en het oude Egypte vond deze schildertechniek al plaats. Men verhitte wasstaafjes en combineerde dit met een aantal kleurpigmenten. Dit werd dan in een warme, vloeibare toestand aangebracht. Maar ook werd de was met een spatel of kwast in koude, en harde conditie gebruikt om afbeeldingen te realiseren.

Lees ook mijn blogje Encaustic Art.

Wil je alles weten over deze techniek? Bezoek dan de website schilderen met bijenwas.

Collage

Een leuke creatieve vorm van kunst. Je knipt of scheurt papier in stukken, die je daarna op een wat dikker papier plakt. Een toegankelijke techniek die voor iedereen te doen is. Gebruikte materialen zijn prima te gebruiken! Denk hierbij aan pagina’s uit bladen en kranten, foto’s, posters en tekeningen. Je kunt je kunstwerk nog is oppimpen door verf te gebruiken. Het schilderij krijgt dan meer diepte.

Glaceren

Bij deze techniek gebruik je een bepaald medium. Hiermee breng je een transparant laagje aan over je schilderij. De verf op het doek moet goed droog en dekkend zijn. Je krijgt daardoor een mooi effect, meer diepte en meer levensechte kleuren.

Materie schilderen

Materialen worden In het schilderij verwerkt zoals klei, verf, zand, schuim, karton enz… Deze materialen worden samengevoegd en op een canvasdoek aangebracht. Het resultaat is meer diepte en een extra levendig schilderij.

Airbrush

Bij deze moderne techniek heb je geen kwast nodig maar een spuitbusje verf. Een spuit die op lucht werkt is het beste. Je hebt een kleine compressor nodig om goed te kunnen werken. Je kunt met diverse soorten inkt of verf werken. Er kan, wanneer je een kleine spuit gebruikt, zeer gedetailleerd werken. Airbrush wordt vaak gebruikt om vrachtwagens en motoren op te pimpen.

Drybrush

Met een droge kwast breng je verf aan op het doek. Het is een techniek waar je heel weinig acrylverf voor nodig hebt. Bovenstaand schilderij heb ik ooit op een workshop gemaakt.

Lees mijn blog over Hilda Haselberg..Een Fenomeen op het gebied van de Drybrush techniek.

Technieken mix

Bovenstaande technieken kunnen natuurlijk allemaal worden gemixt. En niet enkel de schildertechnieken, maar ook bijvoorbeeld aquarelpotlood met acrylverf. Of Houtskool, acrylverf en kranten. Wanneer je meer wil weten over de combinatie van al deze technieken klik dan op deze link. Ooit zal ik een blog over Mixed Media schrijven wanneer ik genoeg informatie heb verzamelt en dit zelf een paar keer heb uitgeprobeerd…

Met dank aan:

studio Cremers

fotografille.nl

Verfmolen de kat.

schilderen met bijenwas

 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste schildertechnieken?

De meest belangrijke manieren van schilderen zijn het werken met olieverf, acrylverf en aquarelverf. Er zijn uiteraard nog meer schildertechnieken maar deze zijn het belangrijkste..

Wat is de gouache techniek voor manier van schilderen?

Gouache laat zich op het doek zien als een ondoorzichtige, matte kleur. Deze verf is wateroplosbaar wat te danken is aan het bindmiddel.

Wat wordt verstaan onder encaustic schilderen?

Encaustic schilderen is met hete was schilderen. Het gebruik van een hete strijkbout wordt door veel mensen gebruikt. De was wordt in een warme, vloeibare toestand aangebracht op speciaal papier.

Wat is materie schilderen?

Bepaalde materialen worden In het schilderij verwerkt. Denk hierbij aan klei, verf, zand, schuim, karton enz.. Deze materialen worden samengevoegd en op een canvasdoek aangebracht. Het resultaat is meer diepte en een extra levendig schilderij.

Wat is drybrush op doek?

Met een droge kwast breng je verf aan op het doek. Het is een techniek waar je heel weinig acrylverf voor nodig hebt. Bovenstaand schilderij heb ik ooit op een workshop gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *