Acrylverftechnieken met de kwast

De technieken die je met acrylverf kunt doen, zijn eindeloos. De blog vóór deze, laat verschillende technieken zien waarbij materiaal als zand, modeleerpasta etc. wordt gebruikt. Je kunt echter ook technieken toepassen die met de kwast, tandenborstel of ander hulpmiddel wordt aangebracht. Leuk om  mee te experimenteren.

Hieronder laat ik je zien welke simpele methodes je kunt toepassen, om elke keer weer een ander effect te krijgen!

Dit schilderij is een impressionistisch schilderij door van Gogh gemaakt. Het is een schilderij van een korenveld onder de onweerslucht. Dit schilderij is heel snel gemaakt, want anders zou hij de wolken niet zo mooi kunnen afbeelden. De schilderijen zijn nat in nat gemaakt. Dat betekent dat de verf geen tijd heeft gekregen om te drogen en er meteen een nieuwe laag verf over heen is gelegd.

Nat in nat

Een schildertechniek waarbij nieuwe verf aan een laag natte verf wordt toegevoegd. Er zullen dan vloeiende overgangen ontstaan. Nat in nat vereist een snelle manier van werken, welke verrassende resultaten kan opleveren.

De populaire schildertechniek van Bob Ross is ook een voorbeeld van nat-in-nat werken, maar dan met olieverf. Hij mengde kleuren op het doek in elkaar, en schilderde bijvoorbeeld bomen met dikkere verf op een ondergrond die nog niet droog was.

Bob Ross
nat in nat techniek met olieverf

Spatten met acrylverf

Spatten met acrylverf kun je doen met een kwast of tandenborstel.

Maak het gedeelte wat je  wilt bewerken met spatten, eerst nat met schoon water. Dit kan een aquarel zijn maar ook op een schilderij met acrylverf.
Verdun verf in de kleur waarmee je wilt spatten.
Doop je kwast in deze verdunde acrylverf en gebruik je linkerhand om de kwast rustig op te slaan boven het schilderij. Ik heb dit gedaan door het klaprozen-schilderijtje op de grond neer te leggen op kranten.
Spat je de vloeibare verf op het bevochtigde papier van je aquarel, dan zullen de verfspatten  langzaam in het papier trekken.

 

 

 

 

Gieten met acrylverf

Acryl gieten is een verftechniek waarbij je de verf op een bepaalde manier verdunt, om hier vervolgens een canvasdoek mee te begieten.  Acrylverf leent zich het beste om  mee te gaan verfgieten.  Acrylverf van de Action  is natuurlijk te gebruiken. Het is echter wel zo dat er weinig pigment in deze verven zit. Wil je wat professioneler te werk gaan gebruik dan een goed merk acrylverf.

Welk product kun je  o.a. op gaan gieten

Gieten met acrylverf hoeft echt niet alleen maar op een canvasdoek. Zo lenen tegels, kerstballen, vazen en houten objecten zich hier ook uitstekend voor. De acrylverf kan worden verdund met verschillende middelen. Floetrol is er daar een van. Maar ook PVA lijm, water, vernis en silliconen worden gebruikt om de verf te verdunnen. Ik laat je hieronder  een filmpje zien, welke een goed beeld geeft van het acryl gieten.

 

 

Stippelen   

Stippels aanbrengen met een wattenstaafje is één van de technieken die gemakkelijk door kinderen kan worden gedaan. Toch is het ook leuk om als volwassene een stippelschilderij te maken. De voorbeelden laten zien hoe creatief deze zijn en hoe geweldig ze er uit kunnen zien. Laat je fantasie de vrije loop en ga aan de gang met wattenstaafjes en verf!

                                       

Wegvegen

De wegveegtechniek bereik je, door een laag onverdunde acrylverf aan te brengen op doek.  Op laten drogen, zodat je hierover heen kunt schilderen met een andere kleur verf. Als de verf een beetje is opgedroogd kun je deze gaan wegvegen met een doek. Indien nodig kun je de voorgaande stappen herhalen. Het effect is fantastisch!

 

 

Verven met een spuitflesje   

Door verdunde acrylverf in een spuitflesje te doen kun je letters aanbrengen op een schilderij. Ook kun je deze lijntjes uit een spuitflesje gebruiken om een figuur extra te accentueren.  

 

Foto’s van nog meer technieken

 

Omdat er ontzettend veel verftechnieken zijn, laat ik wat foto’s zien die voor zichzelf spreken..

Simpele techniek maar fantastisch resultaat. Heeft wel wat droogtijd nodig!
Dit kan allemaal met citrusvruchten

 

 

 

 

Met de afwasborstel-dip-techniek, creër je prachtige uitgebloeide paardebloemen

 

Iedereen heeft wel een bezem in huis…

 

 

 

Acrylverf mengen met koolzaadolie en dit is het resultaat!

 

 

Met een flesje rondjes stempelen

Zoals je ziet zijn er vele mogelijkheden om met attributen die je in het dagelijks leven gebruikt, een mooie afbeelding te maken.

2 thoughts on “Acrylverftechnieken met de kwast

 1. Anna zegt:

  Hallo,

  Ik wil heel graag een zwarte nacht schilderen met aan het eind een fel licht / de zon. Moet ik eerst het hele doek zwart schilderen en dan met lichtere kleuren er over heen? Of gaat dat door schijnen?
  Ik heb nog niet zoveel ervaring.. Als u andere ideeën hebt, hoor ik het graag.
  Alvast bedankt voor de hulp.

  Met vriendelijke groet,
  Anna
  (17 jaar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *