Schildertechnieken met acrylverf

 

 

 

Acrylverftechnieken

Acrylverf werkt anders dan olieverf, het gaat vaak gemakkelijker en de mogelijkheden zijn eindeloos. Acrylverf heeft een veel snellere droging en je kunt het vaak niet onderscheiden van olieverf.  De techniek acrylschilderen  lijkt erg op het schilderen met olieverf.  Echter het schilderen met acrylverf is goedkoper en in veel meer kleuren verkrijgbaar.  Géén dure oplosmiddelen nodig, want acrylverf is op waterbasis. Verdunnen met gewoon leidingwater. Acrylverf is vooral voor een beginnend schilder een prima basis om je het schilderen eigen te maken.  Kleuren van acrylverf  zijn feller, zodat een modern schilderij beter uit de verf komt dan met olieverf. Kleuren kunnen prima worden gemengd. 

 

Technieken met acryl

 

Het leuke van acrylverf is, dat je het met allerlei mediums kunt mengen en zo een apart effect teweeg kan brengen. Structuren aanbrengen geeft een spannend effect aan je wanddecoratie. De mogelijkheden zijn eindeloos..

 

 

Modelleerpasta

Modelleerpasta’s zijn te koop in een pot en kunnen  rechtstreeks op  het doek worden aangebracht. Na droging kun je het reliëf beschilderen met acrylverf. Deze pasta kun je ook door acrylverf gaan mengen en bijvoorbeeld met een paletmes op je doek aanbrengen. Het effect is vooral in een abstract schilderij fantastisch!

 

gewerkt met modelleerpasta

Natuurlijke materialen  

 

Wanneer je natuurlijke materialen gaat gebruiken in je kunstwerk heb je heel veel keus.  Zand, zaagsel, touwtjes, kiezeltjes en houtsnippers kunnen samen met een gel-medium door de acrylverf worden gemengd. Eigenlijk  kun je heel veel natuurlijke substanties gebruiken, die je in het bos of op het strand kunt vinden. Het is wel belangrijk dat je alle materialen gemengd met pasta of gel-medium lange tijd laat drogen.

 

touwtjes gebruikt
gel-medium gemengd met zand

      

schilderijtje met zand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papieren zakdoekjes of tissues, golfkarton en ander restmateriaal     

 

Eigenlijk kun je heel veel verschillende materialen gebruiken die in je eigen huis te vinden zijn. Papieren zakdoekjes en golfkarton, geven heel veel inspiratie om te gaan werken met deze materie. Papieren zakdoekjes kun je scheuren en met gesso een beetje rommelig op je doek aanbrengen. Na droging ga je het doek beschilderen. Materiaal wat in een schilderij is verwerkt zal over het algemeen moderne en abstracte afbeeldingen laten zien. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Golfkarton kun je vinden in verpakkingen voor beschuitrollen. Hieronder zie je een foto van een schilderij wat ikzelf heb gemaakt. Ik heb hier op creatieve wijze golfkarton in verwerkt.

Golfkarton gebruikt

 

Bladmuziek, woordenboeken, landkaarten en kranten…

Wanneer je muziek maakt of je zoekt iets op in een woordenboek, dan denk je niet direct aan een schilderij. Toch kun je op geheel eigen wijze een prachtig kunstwerk met dit papier maken. Papier wat gebruikt wordt om woordenboeken te bedrukken of bladmuziek van te maken is over het algemeen vrij dun. Plak het daarom op een canvas doek en laat je fantasie de vrije loop. Hieronder een paar voorbeelden ter inspiratie.

 

Een kat op een blad uit een woordenboek
Portret op landkaart
Gebruik gemaakt van een bladzijde uit een boek
New-York op bladmuziek

 

 

Een kledingstuk aanbrengen op je doek

 

Wanneer je een kledingstuk op een ondergrond gaat aanbrengen ga je dit eerst doorweken in een emmertje met water plus twee bekers gesso. Leg het kledingstuk vervolgens op je ondergrond en ga het modelleren tot een aantrekkelijk geheel. Dit alles moet zeker 3 dagen drogen voordat je het daadwerkelijk aan de muur kunt hangen. Nadien bewerken met acrylverf kan natuurlijk altijd…

 

 

Hieronder een filmpje die een goed beeld geeft hoe er met zand gewerkt kan worden.

 

 

Kijk voor schilderijen gemaakt met natuurlijke- en restmaterialen op mijn PINTEREST  pagina

Art met natuur- en restmateriaal  

Je vindt deze rechtsboven deze blog

8 thoughts on “Schildertechnieken met acrylverf

 1. Wim zegt:

  Hallo, ik ga voor het eerst met acryl aan de gang. Heb er zin. In het midden wil ik een witte zon met roodachtige vervormingen er tussen. Om de zon helemaal rood.
  Graag hoe te doen.

  • Greet zegt:

   Hallo Wim,
   Wanneer je een witte zon gaat maken moet je gewoon het wit, wit laten..Dus de vorm van de zon tekenen en niet meer aankomen. Daaromheen ga je met eerst geel om de witte zon en dan met oranje aan de slag. Kijk even op mijn website links bovenaan de pagina pinterest. Ik heb een schilderijtje net geplaatst wat ik jaren geleden heb geschilderd. Is wel wat wazig maar je kunt toch zien hoe ik dat heb gedaan! succes en laat het resultaat maar eens zien!

 2. Roos zegt:

  Hallo, ik wil graag een sluier effect over mijn portret. Ik dacht dit met gaas te doen en dan erover heen te schilderen. Maar hoe zorg ik ervoor dat het bewegend lijkt?

  • Greet zegt:

   Er zijn een aantal manieren om beweging aan te brengen in een schilderij. Aandachtspunten en voorwerpen kunnen zodanig werken dat het oog door het schilderij wordt geleid. Aandacht kun je trekken door licht-donker contrasten op een klein deel van het portret aan te brengen. Je kunt ook beweging aanbrengen door lijnen en penseelstreken opvallend aan te brengen in bepaalde richtingen.

   Succes!

  • Greet zegt:

   Ik zou het eerlijk gezegd niet weten…Heb ik nog nooit gedaan. Ik zou kijken van welk materiaal het borstbeeld is gemaakt en daar de verf op aanpassen…Is het van plastic, dan zou je eerst een primer moeten gebruiken. Is het de bedoeling dat je dit in je huiskamer zet dan kun je over de primer met acrylverf. Voor buiten is het weer anders denk ik…
   Succes!

 3. Henny zegt:

  Ik schilderen een dikke ketting en maakte reliëf door dikte in de acrylverf; precies wat ik zicht. Maar eenmaal gedroogd is het weer helemaal vlak. Hoe kan het wél?

  • Greet zegt:

   Hai,
   Heb je wel modelleerpasta aan je acrylverf toegevoegd? Misschien kun je iets met een ander medium zoals zaagsel? Je moet er in ieder geval voor zorgen dat je een mooie, dikke acrylverf hebt…dan zou het toch goed moeten gaan. Vreemd dat het weer helemaal vlak wordt na het drogen. Probeer eens om nog iets anders door de pasta te mengen zoals ik al zei…zaagsel en zand, het kan in principe allemaal!
   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *