Combinatie van schilder- en tekenmaterialen

Combinatie van schilder- en tekenmaterialen is voor een creatief persoon weer is wat anders. Je wil ook wel is wat anders dan een potlood- of houtskooltekening. Ik zou zeggen…gebruik de verschillende producten is door elkaar. Je kunt er de mooiste effecten mee creëren.

Eigenlijk heet het door elkaar gebruiken van bijvoorbeeld potlood en pastelkrijt “Mixed Media”. Echter, ik ben niet zo van het plakken. Want lijm is één van de producten die gebruikt worden bij mixed media. Ik teken, schilder of kleur op papier of doek en heb geen zin om papier en kranten te verknippen.

Maar…ik vind het wel leuk om mijn spullen door elkaar te gebruiken. Ik ben een liefhebber van

  • acrylverf
  • aquarelverf
  • gewoon grafietpotlood
  • houtskool
  • pen en inkt
  • pastelkrijt en pastelpotloden
  • Contékrijt
  • Fineliner
  • Sakura Gelly roll pen (wit)

Genoeg teken en schilderspullen om te gebruiken. De meeste tekenspullen kunnen door elkaar worden gebruikt. Er zijn echter ook materialen die je niet door elkaar moet gaan gebruiken.

Wat kun je beter niet door elkaar gebruiken?

Pastelkrijt en fineliners zijn niet echt elkaars vrienden. Wanneer je fineliner hebt gebruikt om een tekening mee te maken, is het lastig om deze dan te gaan vullen met pastelkrijt. De tekening kan helemaal naar de achtergrond verdwijnen omdat pastelkrijt de fineliner bedekt.

Ik gebruik trouwens wél eens in mijn pasteltekening een fineliner om iets te benadrukken. Denk hierbij aan een zwart pupil in een oog. Of nét even een randje wat wel wat zwart kan gebruiken. Ik heb hier een fineliner voor, welke is voorzien is van een klein kwastje. Dit doe ik ook regelmatig met mijn Sakura Gelly roll. Dit is een witte gel-pen die een pigmentinkt op waterbasis bevat. Superfijn om een wit stipje in een pastelkrijttekening te zetten. Ook deze pen gebruik ik om net even dat witte puntje in een zwarte pupil te benadrukken.

Deze tekening heb ik  met kleurpotlood gemaakt De achtergrond is pastelkrijt De ogen heb ik met mijn witte gelly-rol pen wat lichter gemaakt en hier en daar nog een wit streepje gezet.

Combinatie pastelkrijt-pastelpotloden en kleurpotloden

Pastelkrijt en potloden zijn een wat poederig materiaal. Je kunt ze samen gebruiken maar niet over elkaar heen. Pastelkrijt krijg je echt niet mooi over kleurpotlood, maar vice versa is het ook niet te doen. Hierboven zie je mijn kikkertjes in kleurpotlood. De achtergrond heb ik daarna gevuld met pastelkrijt. Prima te doen!

Grafietpotlood en houtskool

Combinatie van schilder- en tekenmaterialen zoals bijvoorbeeld het gebruik van houtskool en grafietpotlood, dan zal het niet lukken om houtskool over grafietpotlood aan te brengen.  Je kunt wel mengen maar alleen in de juiste volgorde. Eerst houtskool en daarna grafietpotlood. Gebruik je eerst het potlood en daarna houtskool, dan zul je zien dat het houtskool niet “pakt” op het potlood. Je kunt deze twee ook prima naast elkaar gebruiken.  Bijvoorbeeld door met houtskool een achtergrond aan te brengen in een grafietpotloodtekening.

Combinaties

Je kunt dus prima kleurpotloden, pastelkrijt, aquarel en fineliner gebruiken, als je maar onthoud, wat je naast elkaar en door elkaar kunt gebruiken. Ook de volgorde is belangrijk. Doe je dit anders dan is de werking juist averechts. Ga je bijvoorbeeld een kaart illustreren en je wilt deze materialen gebruiken dan is het een prima idee om eerst met aquarelverf aan de gang te gaan. Accenten kunnen worden aangebracht met kleurpotlood. Daarna kan bijvoorbeeld een achtergrond worden ingevuld met pastelkrijt en als laatste kunnen nuances met een fineliner worden aangebracht.

 

Acrylverf en fineliner

Acrylverf gecombineerd met fineliner

 

Combinatie van schilder- en tekenmaterialen is goed gelukt toen ik bovenstaand schilderij op een stuk karton maakte. Gewone acrylverf heb ik gecombineerd met een dikkere fineliner. De fineliner was prettig om te gebruiken en kan prima over de laag acrylverf die ik eerst had aangebracht. Met de fineliner kun je supergemakkelijk rechte strepen trekken. Wil je trouwens meer weten over het schilderen op karton, bezoek dan mijn blog  “Schilderen op karton”.

 

Fineliner en aquarelverf

Aquarelverf gecombineerd met een fineliner

Ben je een liefhebber van Urban sketching? Dan heb je vast al ontdekt dat je je tekening kunt oppimpen met aquarelverf. Urban sketching wordt vaak in de buitenlucht op een mooie locatie gedaan. Meestal wordt voor het tekenen een fineliner gebruikt. Heb je je tekening klaar, dan kun je thuis nog wat accentueren met aquarelverf. Ben je geïnteresseerd in deze mooie manier van tekenen? Bezoek dan deze blog!

 

Houtskool en contékrijt

Houtskool gecombineerd met contékrijt

Contékrijt is een wat hardere krijtsoort die prima te combineren is met houtskool. Het originele contékrijt is rood/bruinachtig van kleur en werd en wordt nog steeds veel gebruikt om studies mee te maken. De combinatie conté en houtskool kan prima. Heb je al wel eens met houtskool gewerkt, dan weet je dat je vieze vingertjes krijgt. Het contékrijt kan het beste met een doezelaar worden bewerkt om het juiste effect te bereiken. Wil je echt het diepste zwart creëren, dan is houtskoolpoeder een prima optie. Wil je meer weten over contékrijt? Klik dan op deze link.

Combinatie grafietpotlood en kleurpotlood

Kleurpotlood en grafietpotlood

Zoek je afwisseling met betrekking tot het tekenen met grafiet? Kleurpotlood kan worden gebruikt om een andere uitstraling aan je tekening te geven. Vooral het lijntype lijken deze materialen veel op elkaar. Kleurpotlood is echter lastig om te gummen. Bovenstaande tekening heb ik de boomstronk gemaakt met grafiet en het vogeltje met kleurpotlood. Uiteraard ben ik begonnen met het gewone potlood. Best leuk om eens te proberen!

Wil je meer weten over schildertechnieken? Ik nodig je uit om deze blog te bezoeken! Je vindt daar informatie over de verschillende soorten verf en tekenmaterialen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *