In 2007 ontstond de term Urban Sketching. Een Amerikaanse illustrator vroeg kunstenaars hun creaties online te delen in een forum. Tekeningen die het dagelijkse leven lieten zien. Op straat, tijdens het sporten, in de winkel, kortom alles wat met het leven van alledag te maken had, kon in het forum worden gedeeld. Gabriel Campanario gaf een podium aan deze tekenaarscommunity. Hij is zelf een grote inspiratie voor mensen die van schetsen houden.
Urban Sketching
Inmiddels zijn tienduizenden kunstenaars actief bezig met Urban Sketching. Er wordt met deze manier van tekenen gewerkt op een bepaalde locatie. Dit kan zowel binnen als buiten. Plekken en vooral mensen observeren en deze snel op papier zetten is leuk om te doen en kan een herinnering zijn aan bijvoorbeeld een bepaalde vakantie of dagje uit. Want niet alleen de erkende kunstenaar kan deze manier van schetsen afbeelden maar ook mensen die affiniteit hebben met tekenen.
Voorbeelden tekenen
Wanneer je uit je hoofd tekent, gebruik je je fantasie. Tijdens Urban Sketching wordt er altijd naar voorbeeld getekend. Dit kan in een straat zijn, in de dierentuin, maar ook een gebouw natekenen kan onder Urban Sketching vallen.
Het is enorm leuk om het dagelijkse leven te tekenen en kan eigenlijk altijd en overal. Wanneer je op een terrasje zit, of tijdens je pauze van school of werk, overal is deze manier van kunstuiting te doen.
Urban Sketchers hebben bijna altijd een boekje en potloden bij zich om hun omgeving snel vast te leggen.
De regels
Hieronder vindt je een paar regels die je gebruikt wanneer je gaat Urban sketchen.
- De locatie waar we tekenen kan zowel buiten als binnen zijn. De directe observatie wordt vastgelegd.
- Tijd en plaats waar we tekenen vertellen wat we zien.
- We zijn getuige van bepaalde taferelen en proberen deze zo goed mogelijk vast te leggen
- Elk materiaal is geoorloofd. Het moet natuurlijk wel mee te nemen zijn. Een potlood, maar ook een ballpoint is prima. Sommige sketchers kiezen voor aquarelverf als aanvulling
- Samen erop uit en tekenen is leuk!
- Tekeningen kunnen aan de wereld worden getoond door ze online te delen
Het is voor een beginnend Urban sketcher niet gemakkelijk om nou direct op een terrasje te gaan zitten tekenen. Begin dus in je tuin, op je balkon of gewoon in de woonkamer. En wat te denken van het vastleggen van je vakantie? Zomaar even wat tekeningetjes van duinen en strand laten zien..
Een tekening laat jou verhaal zien. Je hoeft echt geen Rembrandt of van Gogh te zijn om een algemeen aanvaardbare tekening te maken. Iedereen kan het! Geduld en oefenen zijn de beste adviezen. Probeer verschillende soorten tekenmaterialen en papier uit. Potloden, fineliners, verf of brushpennen. Je kunt met al deze materialen Urban Sketching uitproberen.
Urban sketching is vooral op lokatie tekenen. Het is dus belangrijk om je tekenspullen mee te nemen. Niet te veel tekenmaterialen want je moet snel en gemakkelijk een tekening kunnen maken. Een A5 schetsboek is een aanrader evenals een kleine selectie markers en pennen. Wil je, wanneer je tekening op papier staat nog met aquarelverf aan de gang? Doe dit naderhand thuis even, of wanneer je op vakantie bent in je hotelkamer. Op die manier hoef je geen penselen, water en verf mee te nemen.
Venstertje
Maak van een stevig stuk karton een venstertje. Teken hier een rechthoek op en knip dit uit. Kijk door dit venster naar je omgeving en kies je onderwerp. Zorg er voor dat de compositie enthousiasme oproept. Hoe leuker je het vindt hoe mooier je tekening zal worden.
Zitten
Het is natuurlijk het prettig om zittend je tekening te maken. Dit zorgt ervoor dat je nauwkeuriger kan werken. Op een muurtje of op een stoel op een terras, zoek je een comfortabel plekje.
Foto
Het is verstandig om een foto van je onderwerp te maken. Je kunt dan later naar aanleiding van de afbeelding kleur en details aanbrengen. Soms gebeurt dit pas na 1 of 2 weken. Dat is dan niet zo erg omdat je de foto nog hebt. Op deze manier kun je een prachtige aquarel maken en online delen.
Welke tekenmaterialen?
Eigenlijk zijn alle tekenmaterialen oké! Het is een kwestie van uitproberen en wat jij het mooiste vindt. Zo is iedereen weer anders. Een standaard schetsboekje met wat dikker paier in A5 formaat is fijn. Je kunt hierop tekenen en later misschien met aquarelverf bewerken. Maar ook fineliners, brush- en waterbruspennen, grafiet en houtskool, kleurpotloden, gouache en markers. Alles is prima!
Urban Sketchers Nederland
Ben je helemaal om en wil je ook deze manier van tekenen gaan bedrijven? Kijk dan eens op de website https://urbansketchers.nl/welkom-bij-urban-sketchers-nederland/
Deze stichting organiseert bijeenkomsten en workshops in Nederland. Dit doen ze een aantal malen per jaar. Wetenswaardigheden over materialen en technieken worden uitgewisseld, evenals veel bruikbare tips. Deze stichting maakt onderdeel uit van de wereldwijde Urban Sketchers organisatie.
Schetsideetjes
Om wat inspiratie op te doen heb ik een bord “Urban Sketching”gemaak op Pinterest!
Klik op de link ; https://nl.pinterest.com/greetbogaard/urban-sketching/
Filmpje
Bekijk hier het you tube filmpje van Lineke Lijn!
Zij is een kei van het uitleggen en voordoen. Doe er je voordeel mee!
Leuk dat je geïnteresseerd bent in kunst en creatief bezig zijn. Ik ben Greet Bogaard, geboren in 1954 en getrouwd met Jan. Ik werk als auteur voor een tekstbureau en mede daardoor is het idee ontstaan om een website/blog te starten. De combinatie schrijven en kunst maken is helemaal mijn ding! Kunst maken en creatief bezig zijn doe ik bijna elke dag. Ik vind echt àlles leuk om te doen! Van beeldhouwen tot schilderen en tekenen. Maar ook het werken met inkt en pastelkrijt doe ik zeer regelmatig.