Kleurcontrasten

Bij het kleurcontrast kies je contrasterende kleuren, zoals  blauw en rood, groen en roze. Zo kunnen vlakken opvallend en kleurig overkomen. De meest extreme contrastvariant naast het kleurcontrast is het complementaire contrast.
Kleuren kunnen elkaar versterken of juist verzwakken. Er bestaat een theorie hier over, welke is verzonnen door Johan Litten. Deze Zwitserse kunstschilder heeft ook de kleurencirkel bedacht. Hij had een passie voor kleurenleer. Hij wilde laten weten hoe kleuren met elkaar in verhouding staan en welke contrasten er zijn.

Kleurcontrasten

Volgens de theorie van de heer Itten bestaan er 7 verschillende kleurcontrasten namelijk;

  • Het licht-donkercontrast
  • Warm-koud contrast
  • Complementair kleurcontrast
  • Kleur tegen kleurcontrast
  • Kwaliteitscontrast
  • Kwantitijdscontrast

Warm-koudcontrast

De kleuren die rondom de kleur rood in de kleurencirkel te zien zijn, maken een warme indruk. Een koude indruk maken de kleuren die rondom de kleur blauw zijn gelegen.

De warmte die je bijvoorbeeld in een schilderij ziet kan door het warm-koud contrast worden versterkt door er een koele kleur naast te zetten. Aan de rechterzijde van de cirkel zie je dus de warme tinten en aan de andere kant de koelere kleuren.

Licht-donker contrast

Dit kun je ook zien als zwart-wit contrast. Het kan echter ook tussen twee kleuren. Bijvoorbeeld geel en donkerblauw. Heb je één kleur, dan kan dit ook door met verschillende nuances te spelen, een licht-donker contrast opleveren.

donker
licht

Kleur tegen kleur

Wanneer je de primaire kleuren rood, geel en blauw individueel tegen elkaar zou zetten, krijg je een kleur tegen kleur contrast. Met ongemende rode, gele of blauwe kleuren krijg je het sterkste contrast.

Kleur tegen kleur is simpelweg gezien het verschil in kleur. De verschillen tussen de primaire kleuren rood, geel en blauw zijn het grootst. Het onderlinge verschil tussen de tertiairekleuren is kleiner.

Tertiaire kleuren zijn kleuren die gemengd zijn uit secundaire en primaire kleuren

Secundaire kleuren zijn gemengd uit de primaire kleuren. Dit zijn oranje, paars en groen.

Lees meer over primaire en secundaire kleuren door op deze link te klikken!

Complementair contrast

Wanneer je de kleuren die in de kleurcirkel tegenover elkaar worden geplaatst, krijg je een complementair contrast. Dit kan zijn;

geel – paars

oranje – blauw

rood – groen

Wanneer je bijvoorbeeld rood en groen naast elkaar zet lijkt het groen groener en het rood roder.

Geel – paars

Kwaliteitscontrast

Is het contrast tussen verzadigde, heldere kleuren en troebele, matte kleuren.

Kwantiteitscontrast

Gebruik je kleuren in verschillende hoeveelheden dan kan er een spannend contrastverschil ontstaan. Heb je bijvoorbeeld een oranje vlak en zet je hier twee kleine vlakjes blauw in dan ervaar je een sterk contrastverschil.

Emoties en kleuren

De meeste kleuren kunnen bepaalde emoties oproepen. Hieronder de primaire kleuren die laten zien welke emoties of betekenissen je met deze kleuren kunnen laten ervaren.

Rood

Rood trekt de aandacht. Woede en gevaar. In de politiek is rood een symbool voor revolutie. Rood is ook de kleur van de liefde en passie. Warmte en romantiek worden ook geassocieerd met rood. Wil je meer weten over de kleur rood? Klik dan op deze link..

Geel

Geel zie je in vele gradaties. Het warme geel maar ook het zonnige felle geel. Geel hoort bij Pasen en is een echte lentekleur. Er is veel over deze kleur te vertellen. Lees het blog “Kleuren mengen met geel”.

Blauw

Blauw staat symbool voor koel en koud. Kan ook worden geassocieerd met droefheid. Blauw is ook de kleur van liberale politieke partijen. Nog meer weten over deze kleur? Klik op deze link!

Ook het blogje over historische kleuren ( ultramarijn) is de moeite waard om even te lezen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *