Acrylverf verdunnen

Ga je met acrylverf een schilderij maken, dan is het aan te raden om een aantal lagen verf over elkaar heen te schilderen. Zo krijgt je schilderwerk diepte en gaat het leven. Om op een goede manier acrylverf in laagjes aan te brengen is het verstandig acrylverf te verdunnen met water. Acrylverf heeft een droogtijd van ongeveer 25 minuten of zelfs nog wel langer. Hoe professioneler de verf hoe langer deze moet drogen.

Verdunnen
De acrylverf met water verdunnen kun je het beste voorzichtig doen, door steeds wat druppels water aan de verf toe te voegen. Je kunt een kwastje gebruiken om de verf om te roeren. Je verdund net zolang tot de verf de juiste dikte heeft. Niet te vloeibaar laten worden, anders gaat het op waterverf lijken. Verdunde acrylverf kan, in tegenstelling tot de verf direct uit de tube, niet meer van je doek worden verwijderd.

Tip
Mocht je is een keer willen aquareleren, dan hoef je niet persé direct aquarelverf te kopen. Probeer het eerst eens met goed verdunde acrylverf. Aquareleren is heel iets anders dan het schilderen met acrylverf. Vindt je het een leuke manier van schilderen, dan kan je altijd nog speciale aquarelverf kopen.

 

Tolueen
In plaats van het verdunnen met water, kan acrylverf ook met het medium tolueen worden vermengd. Tolueen zorgt voor een betere hechtbaarheid aan je schildersdoek. Ga voorzichtig met dit middel te werk en lees de gebruiksaanwijzing. Tolueen en water zullen geen invloed hebben op de kleurpigmenten in de verf.

Gesso
Veel kunstenaars gebruiken gesso als ondergrond voor hun schilderij. Dit product kan echter ook gebruikt worden om verf te mengen. De kleur van acrylverf wordt door gesso wel wat lichter.

Te lang gedroogd
Acrylverf kan soms een poos staan zonder dat je het nodig hebt. Het wordt dan wat plakkerig en stijf. Als dat het geval is kun je misschien nog proberen om te verdunnen met wat water of gesso. Wel flink roeren voor een optimaal resultaat.

Tip
Acrylverf droogt snel op. Gebruik je een bordje of plastic pallet, maak dit dan eerst even vochtig. Zo droogt de acryl minder snel op.
Heb je nog oude acrylverf op een bord o.i.d. opgedroogd zitten? Leg het bord een nachtje in een emmer water. De verf laat gewoon los en je hebt weer een schoon pallet!

Nog een leuk filmpje wat laat zien hoe je een kunstwerkje kunt maken door met dunne acrylverf te gieten (fluid painting)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *