Historische kleuren/ purper

Historische kleuren/ purper geeft een inkijkje over deze tint, die veel op oude schilderijen te vinden is.  Vroeger hadden, vooral de arme kunstenaars, niet veel pigmenten tot hun beschikking. Pigmenten waren dan ook ontzettend duur. Tegenwoordig kunnen wij kiezen uit honderden kleuren die voor iedereen betaalbaar zijn. Rond de jaren dat Rembrandt actief was als kunstschilder, waren er slechts 18 pigmenten. Rembrandt gebruikte er hiervan maar 10.

Tubes vef

Rond 1845 kwamen tubes met olieverf op de markt. Wat zou Rembrandt daar veelvuldig gebruik van  hebben gemaakt! Hij stierf op 63-jarige leeftijd in 1669. Er was toen nog geen sprake van verf, wat industrieel werd vervaardigd. Rembrandt maakte al zijn verf zelf door de pigmenten die hij had te mengen met lijnolie.

Historische kleuren/ purper zal Rembrandt zeker zelf hebben gemaakt. De ingrediënten van verf zijn, pigment, bindmiddel en vulstof. Purper is géén pigment maar een kleurstof.

Hieronder ga ik een aantal wetenswaardigheden beschrijven over purper en paars. Mijn volgende blogjes zullen voorlopig even over historische kleuren gaan. Er is namelijk best veel over te vertellen. 

Purper

Historische kleuren/ purper is verfstof (dus géén pigment) wordt gewonnen uit kleine zeeslakjes. Deze zeeslakjes (Murex brandaris), hebben een kliertje die een bepaalde substantie produceert. Bij het vrijkomen van deze substantie is de kleur vuilgeel. Maar onder invloed van oxidatie en zonlicht wordt deze vloeistof snel purper.

Zeeslakjes zorgen voor een Historische purperen kleur

Om deze kleurstof te winnen is een ontzettend omslachtig proces nodig. De slak moest uit het huisje worden gehaald, het kliertje met de kleurstof worden losgesneden en worden geopend. Er zijn 30.000 slakjes nodig om 4 gram zuivere kleurstof te vergaren. Het proces werd ook nog is extra moeilijk voor de slaven die de slakjes moesten opduiken. Het sterftecijfer onder deze mensen was hoog.

De kleurstof purper was extreem duur. Wel tien tot twintig keer duurder dan goud…Deze purperrode verfstof was een teken van smaak, rijkdom en aanzien. Tyrische purper werd en was een traditionele koningskleur.

Tegenwoordig wordt deze kleurstof nog in hele kleine hoeveelheden gewonnen en meestal gebruikt voor restauratiewerkzaamheden. De kosten zijn dan € 2500,00 per gram.

In 1903 kwam de synthetische variant op de markt. Vanaf die tijd werd purper een geliefde kleur voor de kunstenaar.

 

Francis Jalibert schilderde dit moderne werk. De lucht is prachtig paars/purple

 

De lucht heeft een fraaie paars tint.

Nog meer paars

Historische kleuren/ purper is er behalve de zeeslakjes purper ook in een andere variant. Namelijk de paarse dodekop. Een veel goedkopere keuze

Nog een paarse variant die veel vanaf de 17e eeuw werd gebruikt is de Paarse dodekop. Dit pigment heeft een hoog ijzergehalte en was niet giftig en zeer goedkoop. Het brandingsproces zorgde er voor dat er gelijkenis ontstond met een doodshoofd. In de 17e en 18e eeuw werd dit pigment veel gebruikt.

Violet, purper, paars en magenta

De meeste kunstenaars kunnen goed inschatten welke van bovenstaande varianten passen bij bijvoorbeeld lavendel, dopheide, wijn of moerbei. Deze paarsachtige tinten zijn interessant voor de kunstenaar. Purperachtige kleuren kun je koel laten overkomen door meer blauw toe te voegen. Wil je een warmere tint paars dan is rood de meest aangewezen kleur om mee te mengen.

Paars leent zich ook uitstekend om een wolkenpartij donkerder of gemengd met wit, lichter te maken.

Wetenswaardigheden over purper zijn interessant

Wanneer je je eigen persoonlijkheid wil laten zien, dan is paars een goede kleur.

  • Intuïtie, daadkracht’ en leiding horen bij deze kleur.. In vroegere tijden werd paars veel gebruikt in kleding van koningshuizen, omdat dit een krachtige en luxueuze uitstraling geeft.
  • Paars is de kleur van luxe. Geeft een weerspiegeling van stijl, rijkdom, spiritualiteit en royaal. Eeuwenlang werd de kleur gebruikt voor mensen die een elitaire status bekleedden.

Lees meer over paars op deze website!

Purper is een koninklijke kleur

Purper is een van de zielsgeestkleuren. Dat betekent dat purper heerst over ons denken. Purper en paars hebben een positieve werking op de verbinding tussen ziel en geest. Het geeft een zuiver inzicht. Purper kan door de combinatie van rood (hartstochtelijk) en blauw (kalmerend) zowel charmant en lieftallig en als een verheven uitstraling weergeven.

Met paars toon je creativiteit en deze kleur staat voor kracht! Paars is een uitstekende kleur om je eigen stijl en persoonlijkheid te benadrukken. Hoewel…donkere kleuren paars (purper) kunnen ook als afstandelijk overkomen. Donkere kleuren paars zijn wat zakelijker dan de lichtere paarstinten. Avondkleding met een paarse tint geven een extra luxueuze uitstraling

Wil je meer weten over historische kleuren, lees dan onderstaande blog’s

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-sepia/

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-karmijnrood/

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-spaans-groen/

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-gele-oker/

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-ultramarijn/

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-loodwit/

 

Veelgestelde vragen

Hoe kwam men vroeger aan de kleurstof purper?

Dat was een omslachtig proces. Zeeslakjes ware de bron. De slak moest uit het huisje worden gehaald, het kliertje met de kleurstof worden losgesneden en worden geopend. Er zijn 30.000 slakjes nodig om 4 gram zuivere kleurstof te vergaren.

Wordt deze kleurstof tegenwoordig nog op deze manier gewonnen?

Ja, deze kleurstof wordt nog in hele kleine hoeveelheden gewonnen en meestal gebruikt voor restauratiewerkzaamheden. De kosten zijn dan € 2500,00 per gram.

Wat wordt nog meer gezegd over de kleur purper?

Purper is een van de zielsgeestkleuren. Dat betekent dat purper heerst over ons denken. Purper en paars hebben een positieve werking op de verbinding tussen ziel en geest. Het geeft een zuiver inzicht. Purper kan door de combinatie van rood (hartstochtelijk) en blauw (kalmerend) zowel charmant en lieftallig en als een verheven uitstraling weergeven.

Wat voor uitstraling kan purper geven?

Purper is een koninklijke kleur. Geeft een luxueuse uitstraling!

Welke paarse variant is er nog meer?

Nog een paarse variant die veel vanaf de 17e eeuw werd gebruikt is de Paarse dodekop. Dit pigment heeft een hoog ijzergehalte en was niet giftig en zeer goedkoop. Het brandingsproces zorgde er voor dat er gelijkenis ontstond met een doodshoofd. In de 17e en 18e eeuw werd dit pigment veel gebruikt.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *