Tips bij het gebruik van conté

Conté  ook wel “roodkrijt” genoemd varieert tussen roestbruin en terracottarood. Het onderscheidt zich van andere krijtsoorten door de warme tint waar mooie resultaten mee behaald kunnen worden. De krijtjes zijn harde staafjes die gemaakt zijn met bindmiddel en pigment. Conté is een veel hardere krijtsoort dan soft-pastelkrijt. Met zwarte conté krijg je een intens zwarte kleur. Een voordeel van conté-krijt is de stabiele lijnen die je kunt maken.

De beste manier wanneer je lijnen moet trekken met conté-krijt is de lijn zolang mogelijk voort te zetten. Dit kun je op onderstaande foto waarnemen bij het eerste menselijke figuurtje.

Wanneer je schaduw wilt aanbrengen gebruik je een klein stukje krijt en breng je dit aan zonder de lijn te onderbreken. Dit laat het 2e figuurtje zien.

Figuurtje 3 laat zien dat je nog een aantal keren met je krijtje over de rug moet gaan om een hogere kleurintensiteit te krijgen. Je kunt wat meer druk uitoefenen en krijgt zo donkere accenten.

img270-crop-crop

 

 

Doezelen

De mengmogelijkheden van conté zijn talrijk. Wanneer je nevelige tinten wilt moet je voorzichtig doezelen. Doezelingen met conté vullen gemakkelijk het wit van het papier. Het uitwrijven met een zachte katoenen doek kan een prachtig effect geven. Door met verschillende technieken te werken krijg je allerlei variaties in je tekening.

Conté-krijt is een droog aanvoelende substantie die een dekkende en intense lijn kan achterlaten. Het krijt is samengesteld uit fijne deeltjes en door wrijving over de ondergrond kun je een grote verscheidenheid maken aan nuances, vlekken en schaduwen.

img269-crop

 

Tips

  • Gebruik stifthouders voor de vierkante krijtjes. Zo kun je het krijt helemaal op gebruiken.
  • Krijtjes slijpen zichzelf bij door het schuren over het papier.
  • Je vingers zijn goede instrumenten om te doezelen en schaduwen te creëren.
  • Papier met een grove korrel zijn moeilijk om het krijt te doezelen. Glad papier is beter.
  • Brede schaduwen breng je aan met een lang staafje.
  • Krijtpigment kun je met een katoenen doek prachtig uitwrijven.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *