Bijzondere kwasten en penselen

Behalve de bekende kwasten als bijvoorbeeld een rond, plat of breed penseel, zijn er verschillende penselen in de handel waar je bepaalde handelingen mee kunt verrichten. Veel mensen kennen deze penselen niet of zullen ze niet zo vaak gebruiken. Toch is het handig om te weten wat bijvoorbeeld een tamponeerkwast of een tandspalter is. Hieronder heb ik zo goed mogelijk proberen uit te leggen, wat je met een bepaald kwast of penseel kunt.

De mop 

Een zacht, rond gezet penseel, wordt ook wel wasborstel genoemd. Is gemaakt van zwart of wit geitenhaar en verkrijgbaar in verschillende maten. Je kunt met een mop prima blenden. Ook de laatste dunne laagjes verf van een schilderwerk kunnen met een mop worden verbonden door voorzichtig te blenden. Door de mop te gebruiken vervaag je scherpe overgangen en geef je de juiste finishing touch.

De tamponeerkwast

Sjabloneertechnieken kunnen met een tamponeerkwast worden toegepast. Je gebruikt heel weinig verf, nét op de puntjes van de haren. Nu deppen op de open delen van het sjabloon. De kwast niet te nat maken anders loopt de verf onder de randjes weg. Je krijgt, met een vrijwel droge kwast, mooie scherpe randen.

 

 

De Tandspalter

De tandspalter is een breed penseel wat bestaat uit een aantal penseeltjes die in het brede gedeelte zijn ingebed (zie foto). Je kunt het gebruiken voor allerlei decoratieve technieken. Allerlei vormen en structuren kunnen met dit penseel worden afgebeeld en je kunt er snel mee werken. Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

 

De Goudoplegger

Een speciaal penseel/kwast wat wordt gebruikt voor het vergulden met bladgoud. De kwasten met zuiver eekhoornhaar zijn het beste. Het opbrengen van bladgoud en goudverf is een zeer precies werkje, wat met de juiste materialen moet worden gedaan. Een goudoplegger biedt de mogelijkheid om zeer precies te werken.

Chiqueteur penseel

Een chiqueteur penseel is bedoeld om te marmeren en te glazuren. Een marmerpenseel wat extra kwaliteit eekhoornhaar bevat is meestal het beste. Wel een kostbaar penseel omdat eekhoornhaar één van de duurste haarsoorten is. Een zacht penseel wat, als verf voorzichtig wordt opgebracht, zich niet vermengd met onderliggende natte verflagen.

Er zijn vormen van een chiqueteurkwasten die uit drie of meer haarbundeltjes bestaan. Wanneer deze vochtig worden, splitsen ze zich op in scherpgepunte bosjes haar. Een chiqueteurkwast heeft zacht haar. Eekhoornhaar, beverhaar en kameelhaar zijn zachte haarsoorten.

De zwaardsleper

Geschikt om vloeiende en soepele lijnen te accentueren. Met een speciaal vervaardigde steel als bij de Da vinci zwaardsleper 709, heb je een draaiing tussen duim en wijsvinger welke de verfvloei prima leidt.

De klopkwast

Het creëren van een streepeffect kan het beste worden gedaan met een klopkwast. Ook een houtnerfpatroon kan met deze kwast prima worden gerealiseerd. Een snelle, kloppende beweging verzacht in de glaceerlaag de kwaststrepen. Er ontstaat dan een fijn generfd patroon. Sleep je ermee door de glaceerlaag dan ontstaat een mooi streperig effect.

Extra kort varkenshaar penseel

Het extra korte, platte, witte varkensharen penseel van da Vinci is zeer geschikt voor olieverfschilderen. Een kwaliteitspenseel met een naadloze bus van vernikkeld messing.

De plakaatschrijver

Dit penseel wordt gebruikt voor kalligrafie en letterschrijven. De platte, lange, veerkrachtige haren zijn uitermate geschikt om mooie letters mee te vormen.

 

Lees ook mijn andere blog’s over penselen:

https://zelfkunstmaken.nl/rond-penseel/

https://zelfkunstmaken.nl/oosterse-penselen/

https://zelfkunstmaken.nl/aquarelpenselen/

https://zelfkunstmaken.nl/waaierpenselen/

https://zelfkunstmaken.nl/sleperpenseel/

https://zelfkunstmaken.nl/kattentong-penseel/

https://zelfkunstmaken.nl/de-brede-kwast-of-spalter/

 

Wil je je kwasten goed reinigen? Klik op onderstaande link en lees hoe je dit het beste kunt doen:

https://zelfkunstmaken.nl/kwasten-en-penselen-schoonmaken/

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *