Platte/flat penselen kopen

Platte/flat penselen kopen

Wanneer je platte/flat penselen gaat kopen zul je om te beginnen ervaren tijdens het gebruik, dat je kleine, maar ook grotere vlakken kunt voorzien van verftoetsen. Als voorbeeld kan hiervoor dus een plat penseel worden gebruikt. Korte gelijkmatige streken en scherpe randen zijn perfect om met dit penseel te realiseren. Allereerst is een plat penseel  prettig om mee te werken wanneer je acrylverf gebruikt. Ook heel erg geschikt om te schilderen met porseleinverf.

Verschillende maten platte penselen

Brede lijnen

Het creëren van brede lijnen en vlakken zal met platte/flat penselen prima te doen zijn. Een brede lijn met een plat penseel hebben een geheel andere uitstraling dan lijnen die je met een rond penseel op het doek zet. Grote kleurvlakken, strakke letters, kunnen met een plat penseel perfect worden uitgevoerd. Platte penselen zijn verkrijgbaar met lange en korte haren. Extra korte haren geven de mogelijkheid om te poetsen. Een penseel met extra korte haren heeft meer stevigheid..

Platte/flat penselen met extra lange haren geven de mogelijkheid om meer verf op te nemen. Je kunt dan langer door schilderen en je kunt een mooie lange bocht op het doek zetten. Een plat penseel met lang haar geeft meer flexibiliteit.

Een schuin, plat penseel 

Met een plat penseel, voorzien van schuin afgetopte haren, kun je onder een prettige hoek verf op je doek zetten. Het is een veelzijdige vorm. Je kunt er vlakken mee vullen en precies lijnen mee trekken. Lastige hoekjes zijn met een schuin model gemakkelijk te vullen. Een plat, schuin penseel wordt ook veel gebruikt bij handlettering

Tips voor beginners

Wanneer je nog helemaal geen ervaring hebt met schilderen weet je eigenlijk niet welke penselen prettig zijn voor jou. De meeste beginnende schilders, kiezen voor acrylverf. Daar passen prima penselen bij met een synthetische kwast.. Schaf wat ronde en een paar platte (ook de schuine) aan in verschillende maten. Ga zoveel mogelijk schilderen met dit materiaal. Heb je al wat ervaring opgedaan, schaf dan wat andere penselen aan. Een kattentong en een waaierpenseel bijvoorbeeld. Ga aan de slag met deze andere soorten penselen en kijk wat de mogelijkheden zijn. Na een poosje merk je vanzelf wat je het fijnste vindt om me te schilderen. Vervolgens kun je misschien overgaan op duurdere penselen. Wie weet ga je tenslotte nog eens met olieverf aan de gang!

Schilderervaring

Ook al ben je een beginnend schilder…je kunt beter de goedkoopste penselen in de winkel laten liggen. Action verkoopt goedkope kwasten maar je merkt direct, dat deze penselen niet prettig werken. Vaak laten haren los en  gaat de huls los zitten. Dit stelt vaak teleur en kan er voor zorgen dat je het schilderen niet verder gaat beoefenen. Dat is jammer! Een tip is: koop de beste penselen die jij je kunt veroorloven. Dat geldt ook voor een schildersdoek en verf. Let wel, duur is niet altijd beter. Het is echt niet nodig om een duur, marterharen penseel aan te schaffen.

Prijsverschillen

Penselen laten vaak grote prijsverschillen zien. De goedkoopste penselen laat je voor wat ze zijn, er zijn namelijk genoeg penselen die tegen een zacht prijsje te koop zijn. Een duurder penseel heeft een veel langere levensduur. Een naadloze bus/huls is in ieder geval al veel beter maar ook duurder. Een duurder penseel laat zien dat de haren van het penseel exact evenwichtig zijn verdeeld, en schuin naar elkaar toe lopen. Ze veren ook weer gemakkelijk terug in positie. Een duur penseel is gemaakt om intensief te gebruiken. Kijk voor penselen ook eens bij Talens en Windsor& Newton. Dit merk heeft kwaliteitspenselen die betaalbaar zijn.

Er zijn een aantla goede websites waar je voor de juiste prijs penselen kunt aanschaffen. Kijk hiervoor op deze website!

Lees ook mijn andere blog’s over penselen:

https://zelfkunstmaken.nl/rond-penseel/

https://zelfkunstmaken.nl/oosterse-penselen/

https://zelfkunstmaken.nl/aquarelpenselen/

https://zelfkunstmaken.nl/waaierpenselen/

https://zelfkunstmaken.nl/sleperpenseel/

https://zelfkunstmaken.nl/kattentong-penseel/

https://zelfkunstmaken.nl/de-brede-kwast-of-spalter/

https://zelfkunstmaken.nl/bijzondere-kwasten-en-penselen/

 

Door op onderstaande link te klikken lees je hoe je een penseel het beste kunt reinigen.

https://zelfkunstmaken.nl/kwasten-en-penselen-schoonmaken/

Veelgestelde vragen

Waar kun je een plat penseel bij uitstek voor gebruiken?

Je kunt kleine, maar ook grotere vlakken met een plat penseel prima voorzien van verftoetsen. Korte gelijkmatige streken en scherpe randen zijn perfect om met dit penseel te realiseren. Allereerst is een plat penseel  prettig om mee te werken wanneer je acrylverf gebruikt. Ook heel erg geschikt om te schilderen met porseleinverf.

Wat kun je met een plat penseel met extra korte haren?

Extra korte haren geven de mogelijkheid om te poetsen. Een penseel met extra korte haren heeft meer stevigheid..

Een schuin, plat penseel leent zich uitstekend om?

Met een plat penseel, voorzien van schuin afgetopte haren, kun je onder een prettige hoek verf op je doek zetten. Het is een veelzijdige vorm. Je kunt er vlakken mee vullen en precies lijnen mee trekken. Lastige hoekjes zijn met een schuin model gemakkelijk te vullen. Een plat, schuin penseel wordt ook veel gebruikt bij handlettering

Welke penselen aanschaffen voor beginner?

Schaf wat ronde en een paar platte (ook de schuine) aan in verschillende maten. Ga zoveel mogelijk schilderen met dit materiaal. Heb je al wat ervaring opgedaan, schaf dan wat andere penselen aan. Een kattentong en een waaierpenseel bijvoorbeeld.

Waarom kun je beter een wat duurder penseel aanschaffen?

Een duurder penseel heeft een veel langere levensduur. Een naadloze bus/huls is in ieder geval al veel beter maar ook duurder. Een duurder penseel laat zien dat de haren van het penseel exact evenwichtig zijn verdeeld, en schuin naar elkaar toe lopen. Ze veren ook weer gemakkelijk terug in positie. Een duur penseel is gemaakt om intensief te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *