Mandala’s kleuren

Je komt ze overal tegen…De kleurboeken met Mandala’s om in te kleuren.

Maar waar komt de Mandala eigenlijk vandaan en wat voor betekenis zit er eigenlijk achter.

Mandala is “sanskriet” (een Oud-Indische taal) en betekent cirkel. De oneindigheid van het leven wordt hiermee bedoeld. Een Mandala is over het algemeen rond en altijd rondom een centrum gerangschikt. De Mandala is altijd in balans, zowel symmetrisch als meetkundig.

Oorsprong

Veel culturen laten de Mandala zien. Het Boeddhisme is er daar een van. Het beoefenen van meditatie werden door de Boeddhisten uitgevoerd, door Mandala’s te creëren. Met gekleurd zand werden de prachtigste afbeeldingen gemaakt. Nadat, deze uiterst geconcentreerde klus was geklaard, maakten de Boeddhisten hun werk kapot en begonnen weer opnieuw.

Teken zelf een Mandala

Zelf een Mandala tekenen is natuurlijk uiterst creatief. Je kunt deze in gaan kleuren met kleurpotloden, stiften of krijt. Hoewel de meeste mensen binnen de lijntjes gaan kleuren mag dit uiteraard ook buiten de lijntjes. Je kunt heel kleurig te werk gaan maar mag ook best zwart, grijs en wit gebruiken. Een mandala inkleuren, daar ben je helemaal vrij in.

Wat doet het inkleuren van mandala’s met jou

Het oersymbool Mandala kent geen begin en einde. De patronen en tekeningen zijn een belangrijk element bij het uitvoeren van meditaties en rituelen in o.a het Hindoeïsme en Boeddhisme.

Een Mandala is opgebouwd volgens een bepaalde rangschikking. De buitenrand is altijd rond en kan worden gezien als “Circle of Life”. Er zijn tegenwoordig heel veel kleurboeken te koop vol met Mandala’s. Toch is het voor jezelf ook heel zinvol om zelf een Mandala te tekenen. Je begint met een ronde vorm en gaat naar eigen inzicht de mandala invullen. Daarna ga je deze inkleuren.

Meditatie

Het tekenen van Mandala’s is een meditatieve verrichting. Je wordt er ontzettend rustig van en vergeet de wereld om je heen. Je kunt zelfs in trans komen “relaxed gazing” door het kleuren en het kijken naar de Mandala.

Een Mandala kleuren is een bepaalde meditatietechniek en brengt innerlijke vrede en rust. Je wordt als het ware stil van binnen. De figuren en het kleuren nemen je mee op reis in je innerlijke brein. Verschillende elementen van de Mandala zorgen voor een reis die voortdurend nieuwe vormen laat zien. Wanneer je klaar bent met tekenen en kleuren ben je volledig ontspannen.

Tips mandala inkleuren

  • Probeer met één kleur te werken dus meerdere tinten van één kleur. Kies bijvoorbeeld voor blauw in vier verschillende tinten. Het resultaat is fantastisch!
  • Laat is een stukje wit. Dat kan een verrassend resultaat geven.
  • Werk je met dezelfde kleurtinten? Gebruik er één afwijkend kleur bij. Geeft mooie contrasten.
  • Vindt je dit een leuke en ontspannende hobby? Schaf dan goede stiften en/of kleurpotloden aan. En werk met spullen die je leuk vind. De een vindt kleurpotloden fantastisch en de ander kleurt het liefst met stiften. Gebruik in ieder geval kwaliteitsproducten, dit zal zich altijd laten zien.
  • Gebruik niet al te veel kleuren maar kies er een stuk of 6 en ga even met een kladblaadje kijken of de kleurtjes goed bij elkaar passen.
  • Geniet van het maken van je Mandala, neem er vooral de tijd voor. Ontspan je en focus je op het kleuren!

 

https://nl.pinterest.com/greetbogaard/mandalas/

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

2 thoughts on “Mandala’s kleuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *