Schilderen met je vingers

Vingerverven of schilderen met je vingers is echt niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen kunnen prachtige dingen maken door hun vingers en zelfs de hele hand te gebruiken. Vingerverven kan met alle soorten verf worden gedaan. Echter, de verf die daadwerkelijk bedoelt is om met je handen te gebruiken, was je gemakkelijker af met water en zeep, dus dat heeft de voorkeur!

Vingerverven met baby’s en kleine kinderen

Vingerverf zit meestal in potjes. je kunt het direct vanuit deze potjes gebruiken zonder dat je water nodig hebt. Je kunt het ook overgieten in een papieren eierdoosje. Uiteraard heb je geen kwasten nodig! Zorg dat je papier bij de hand hebt (behangpapier is prettig voor kinderen) een vochtig doekje en een droog doekje.

Doop je vingers in een potje en zet deze op papier. En dan maar smeren en wrijven! Je kunt de mooiste figuren creëren met je vingers  of door gebruik te maken van  je hele hand.

Afdruk maken

Een leuk cadeautje voor opa, oma of vader-moederdag, is een afdruk maken van babyvoetjes of handjes. Smeer handen of voeten in en maak een stevige afdruk. Van deze afdruk kan weer, met behulp van een stift of wat verf, een leuke afbeelding worden gemaakt.

Gebruik de topjes van je vinger!

Onlangs heb ik voor een van onze kleinkinderen een voorbeeld gemaakt met afdrukjes van mijn vingertoppen. Ik gebruikte hiervoor gewone plakkaatverf.

Hoe ga je te werk

Vingertop in een eierdopje met water wat vochtig maken en over de verf wrijven. Nu een afdrukje maken met je vingertop. Met behulp van een dunne viltstift kunnen allerlei figuurtjes worden gerealiseerd.

Mijn voorbeeldjes

 

 

Dit is wat mijn kleindochter er van brouwde. Echt superleuk, omdat zijzelf haar eigen fantasie ging gebruiken!

 

Vingerverven voor volwassenen

Vingerverven associeer je eigenlijk altijd met kleine kinderen. Zij willen smeren met verf maar ook met modder, hun eten enzovoort. Voor volwassen mensen ligt dit iets anders. Vingerverven kan voor een volwassen persoon een prima uitlaatklep zijn.  Jezelf lekker laten gaan! Er zijn echter ook manieren van vingerverven waarbij je tot verrassende resultaten kunt komen. Bekijk maar eens het onderstaande filmpje. Geeft inspiratie om ook te gaan verven met je vingers.

 

Vingerverven op een muur

Vingerverven kan worden gedaan op een schildersdoek, papier en zelfs op een muur. Er zijn de mooiste creaties mogelijk.

 

Vingerverfkunstenares

Iris Scott is een bekende kunstenares uit Amerika, die haar schilderijen allemaal met haar vingers en handen heeft afgebeeld. Op een dag waren haar verfkwasten op en was ze te lui om naar de winkel te gaan om nieuwe te kopen. Dan maar met mijn vingers dacht Iris. De resultaten zijn geweldig!

 

Wat je nodig hebt

Je handen en vingers

Vingerverf of acrylverf

Een maagdelijk, wit canvasdoek

óf

Wit stevig papier

óf een muur waar je op mag kladderen

Géén voorbeelden, maar zelf je fantasie de vrije loop laten gaan.

Begin je net met vingerverven, ga dan eerst een beetje oefenen op papier voordat je bijvoorbeeld op een muur aan de gang gaat. Vingerverven moet helemaal vanuit jezelf komen. Wil je toch een soort van voorbeeld kijk dan eens op mijn pinterestpagina  https://nl.pinterest.com/greetbogaard/vingerverven-voor-jong-en-oud/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *