Werken met oliepastelkrijt

Oliepastelkrijt

Een poosje geleden kreeg ik van mijn man een prachtige kist vol met allerlei spullen om mee te tekenen en te schilderen. Er zaten ook oliepastelkrijtjes in deze kist. Als kind had ik wel eens met oliekrijt (wasco) getekend maar had er nou niet echt herinneringen aan. Ik ben zo is op internet gaan kijken wat er zoal met oliekrijt kan worden gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen, het verbaasde mij enorm. Wat een mooie vergezichten en portretten.

Ik dacht, dat wil ik ook!

Als eerste tekening met oliekrijt, heb ik op wit A3 papier, blauwe bloemen gecreëerd. Het is echt wel even wat anders dan het werken met soft-pastelkrijt. Oliekrijt kan niet worden gegumd en gewreven. Je moet dus direct de juiste afbeelding tekenen om daarna met krijt aan de gang te gaan.

De kleuren

De kleuren van oliekrijt zijn prachtig . Het rood en het blauw vind ik zelf het mooiste. Ik was, vooral door de heldere kleuren van het oliekrijt, helemaal om.  Om eens op ander papier te proberen heb ik  een rode gladiool gemaakt op velourspapier. Velourspapier is een fluweelachtig papier waar je heel goed met oliekrijt op kunt werken. De rode gladiool heb ik nog een keer met een zwarte viltstift nagetrokken en de ruimte rondom de gladiool voorzien van een felgeel pastelkrijt. Het is dus een combinatie geworden van pastelkrijt, oliepastelkrijt en viltstift.

Voor deze afbeelding heb ik een echte gladiool gebruikt die toevallig bij mij op de vaas stond. Maar van af een foto kan natuurlijk ook heel goed!

 

Oliekrijt zonnebloem

Over het werken met oliekrijt werd ik steeds enthousiaster. De volgende bloem die ik wilde maken was een zonnebloem. Toen ik eenmaal deze bloem op het witte papier had staan, bedacht ik me dat je oliekrijt zacht kunt maken met warmte. Ik ben toen aan de gang gegaan met een haarföhn. Deze houdt je op het oliekrijt en dan kun je het met je vingers gemakkelijk vegen. Er ontstaan dan supermooie effecten en de gele kleur van de bloem laat verschillende nuances zien.

Een aantal bloemblaadjes heb ik daarna nog met viltstift belijnd en de achtergrond heb ik met pastelkrijt gedaan. Ik vind het resultaat echt verrassend geworden en ben er blij mee.

 

Magnolia’s

De magnolia is een echte lentebloeier. Van een struik vol met bloeiende magnolia’s wordt je blij. De magnolia heb ik met oliepastelkrijt, een haarföhn en een kwastje op papier gezet. De achtergrond heb ik met blauw soft-pastelkrijt gedaan.

Opgezet met potlood op gewoon wit A-3 papier
Roze, rood, wit, oranje en lila zijn zo’n beetje de kleuren die ik heb gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het resultaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prachtige werken met oil pastel

Ik ben nog maar een beginner op het gebied van oliekrijt. Zie hieronder hoe mooi je kunt werken met dit medium. Op mijn pinterestpagina heb ik een bord waar je nog een aantal  voorbeelden op oliekrijtgebied vindt. Klik op:   https://nl.pinterest.com/greetbogaard/oliekrijt-inspiratie/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *