Boom gemakkelijk tekenen en schilderen

Bomen tekenen of schilderen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Een beetje realistische afbeelding is voorzien van bladeren, een stam en takken. Dit is een gewone loofboom. Maar er zijn ook dennenbomen waarvan de takken schuilgaan onder duizenden naalden. Allemaal verschillen die wanneer je een groot bos op papier zet, een heel werk is wanneer je boom voor boom realistisch wil tekenen. Teken je één boom (solitair) dan is het mooi om zoveel mogelijk van de boom te laten zien. Een aantal bomen bij elkaar hebben dat niet altijd nodig.

Bos,  olieverfschilderij

 

Prachtige, wat sprookjesachtige boom. Realistisch weergegeven.

Een boom tekenen

Ga jij zelf een boom tekenen of schilderen zorg dan dat je een goed voorbeeld hebt. Het leukste is natuurlijk om naar buiten te gaan en een boom uit te zoeken. Bomen hebben allerlei stadia. In het voorjaar zijn er bomen die voorzien zijn van bloesem. Bomen in de herfst zijn ook prachtig en dan zijn er nog de spookachtige kale bomen die je in de wintermaanden tegenkomt.

Voorjaar met bloesem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zomer
Herfst!
Spookachtige, kale boom in de wintermaanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oefenen met bomen tekenen

Bomen tekenen kun je helemaal gedetailleerd doen. Echter er zijn ook manieren om een echte boom af te beelden zonder elk blaadje te tekenen. Kijk maar eens naar het voorbeeld met het sponsje.

Deze boomstam is supergedetailleerd getekent. Met dank aan   marjondejong.nl

Hieronder vindt je een aantal voorbeelden om een boom te tekenen. Wil je ooit zo’n mooie boom als hierboven afbeelden, dan is oefening het beste wat je kan doen.

En zo teken je een naaldboom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stippelen met een wattenstaafje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stempelen met een sponsje

Een blad van een boom tekenen

Het zijn niet alleen bomen die je kunt tekenen maar de bladeren van een boom tekenen is ook een zinvol tijdverdrijf. Je leert ervan en ziet hoe een blad er precies uitziet. Verzamel wat willekeurige bladeren uit de natuur en ga aan de slag. Let op schaduwen en licht.

Onderstaande herfstbladeren tekende ik met potlood.

Mijn boompjes

 

Potlood
pastel

 

pastel

 

Hieronder een super functioneel filmpje bomen tekenen van Lineke Lijn! Doe er je voordeel mee!

Met dank aan Lineke Lijn!

Veelgestelde vragen

Op wat voor manieren kun je een boom afbeelden?

Je kunt een voorjaarsboom tekenen maar ook een boom die zijn blad laat vallen in de herfst. En wat te denken van een prachtige boom in de zomer die zich van zijn beste kant laat zien. Maar ook een boom die alleen maar takken laat zien kan een mooie uitstraling geven.

Welk materiaal kun je gebruiken om te tekenen?

Alle soorten materialen lenen zich om een boom op papier of doek te laten zien.

Is het zinvol om een boom buiten te gaan natekenen?

Dat is zeker leuk om te doen. Je zit niet alleen maar lekker buiten, maar leert ook hoe een stam en een blad er precies uitzien.

Is een blad van een boom moeilijk om na te tekenen?

Ik zou zeggen dat het niet gemakkelijk is. Maar wanneer je goed naar alle details kijkt kun je een blad van een boom prima natekenen. De details...daar gaat het om.

Wat is een van de gemakkelijkste manieren van een boom tekenen welke ook geschikt is voor kinderen?

Het stippelen met een wattenstaafje is simpel en leuk om te doen, zeker voor kinderen.

2 thoughts on “Boom gemakkelijk tekenen en schilderen

 1. Marjolein zegt:

  Zojuist deze site via Pinterest gevonden. Ik doe inspiratie op voor het geboortekaartje van ons zesde kindje. Ik teken ze graag met mijn andere kinderen erin. Vaak op een dier, maar wou nu graag iets met een boom waar alle kinderen samen in spelen. Grote bomen zijn fascinerend in hun hele uitstraling; majesteitelijk en geven geborgenheid.
  Bedankt voor deze samenvatting en verdere inspiratie! Prachtige tekeningen en pastels door jou ook gemaakt!
  Groetjes en Gods zegen, Marjolein

  • Greet zegt:

   Dankjewel Marjolein. Fijn dat je wat aan mijn blogjes hebt gehad. Een voorspoedige bevalling en veel geluk met jullie zesde kindje!

   Lieve groet Greet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *