Kunst met afvalproducten

Veel spullen die we zo maar in de prullenbak gooien is van veel waarde. We staan er niet zo bij stil wanneer we plastic petflessen en kartonnen dozen wegdoen, maar er is best nog wat van te maken. Vooral het knutselen met kinderen is leuk en gezellig, zeker wanneer we afvalproducten gebruiken. Het leert kinderen, maar ook volwassenen om zorgvuldig met afvalproducten om te gaan en deze te verduurzamen tot een mooi stukje kunst! Zelfvertrouwen, creativiteit en concentratie wordt met kunstknutselen ontwikkeld. Ontwikkeling en plezier zorgen voor een prettig tijdverdrijf.

 

Voorbeelden van kunstproducten gemaakt van afval

 

Kunst maken van teenslippers

 

Ocean Sole is een organisatie die kunst maakt van flip-flops. Grote en kleine dierfiguren worden van afgedankte slippers gemaakt en verkocht. Normaal worden de teenslippers weggegooid en komen op de afvalberg of nog erger in zee terecht als plastic afval. Ocean Sole werkt in Afrika en verspreid vanaf dit continent de afvalboodschap.

Ocean Sole biedt als organisatie werkgelegenheid. In Naïrobi is bijna 40% van de bevolking werkloos. De organisatie biedt honderden werkplekken en geeft mensen werk door de inzameling van afgedankte slippers. Ook biedt deze vorm van kunst een alternatief voor houtsnijwerk waardoor er minder hout wordt gekapt.

Van plastic kunst maken

Het ontgaat eigenlijk niemand. De afvalberg wordt steeds groter. De zee vervuilt en in bijna alle gebieden waar veel mensen wonen wordt grond steeds vuiler door plastic afval. Plastic is al sinds het jaar 1900 op de wereldmarkt te vinden. Eerst in de vorm van bakeliet (telefoon) maar later kwamen er steeds meer kunststof producten bij. Plastic is een prettig materiaal waar van alles van te maken is. Maar wanneer het  product wordt afgedankt komt het op de afvalberg en blijft jaren in het milieu rondzwerven. Plastic zakjes zijn daar een goed voorbeeld van.

Tegenwoordig echter zijn kunstenaars overal op de wereld bezig om plastic als basis te gebruiken voor nieuwe kunst. Ook in Nederland zie je regelmatig prachtige kunstvoorwerpen verschijnen.

In Rotterdam kun je een schelp van kunststof bekijken, welke is gemaakt van plastic afval wat door schoolkinderen is verzameld uit de Rotte. Op deze manier wordt aandacht gevraagd voor de vervuiling van de natuur. De schelp heeft kijkgaten waardoor je een prachtige onderwaterwereld kunt zien.

Kunst van Artur Borlado . Geen doorsnee kunst, maar ware kunstwerken van afval. Mensen bewustmaken is zijn motto!

Maak zelf kleine kunst van afval!

Maak een bloem van een petfles

Melkpakken

Ook lege melkpakken lenen zich uitstekend om kunstwerkjes van te fabriceren. Bekijk onderstaande plaatjes en ga aan de knutsel. Zo maak je iets leuks en help je het milieu op kleinschalige wijze.

Een boot

Superleuk en goedkoop vogelhuisje
Géén plastic doppen weggooien!
Van verschillende soorten bierdoppen maak je prachtige bloemen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *