Hoe gebruik je een paletmes

 

Ben je toe aan iets anders en een beetje uitgekeken op het schilderen met de kwast? Zoek dan een nieuwe uitdaging op schildergebied en ga eens aan de gang met paletmessen.  Werken met het paletmes is weer eens heel iets anders. Paletmesjes zijn er in een aantal gradaties die je allemaal kunt gebruiken om een mooi kunstwerk te maken.

Ga je voor de eerste keer aan de slag met een paletmes, gebruik dan niet te veel kleuren verf. Begin  met twee tinten acrylverf en voeg later wit en zwart toe om mee mengen en variatie aan te brengen. Gebruik flink wat verf. Niet van dat benauwde, laat alles gewoon gebeuren. Ga op een vrije manier schilderen met je palletmessen, zo ontstaat er iets moois.

 

Schildersmes of paletmes?          

links de gebogen schildersmessen en rechts de rechte paletmesjes

Een schildersmes wordt in de volksmond meestal paletmes genoemd.  De schildersmessen zijn de wat krommer gebogen messen, waarmee de verf op een doek wordt aangebracht. Het uiteindelijke paletmes heeft een rechte vorm waarmee verf op het palet wordt gemengd.

Schilderen met het schildersmes

De gebogen vorm van het schildersmes, zorgt ervoor dat je niet met je hand het doek kunt raken. Schildersmessen hebben een metalen spatel en zijn uitgerust met een houten handvat. Met elke vorm van deze messen kun je met de onderzijde van het mes (de spatel) verf van je palet pakken. Het is heerlijk om deze verf dan op je doek aan te brengen. Het aanbrengen van dikke structuren verf, wordt impasto genoemd. De vormen van een schildersmes kunnen langwerpig, druppelvorm, ruitvorm of een ronde vorm hebben.

Schildersmessen in vele variaties. Schildersmessen worden in de volksmond paletmessen genoemd

Met schildersmessen kun je leuke effecten aanbrengen in de dikke verf die je op het doek hebt

gespateld. Met de zijkanten kun je fijn door de verf heen krassen. Wil je een mooi korrelig effect dan kun je

een structuurgel met korrels door je acrylverf mengen. Succes verzekerd!

 

Proberen….

Lijkt het je leuk om eens met een palet of schildersmes aan de gang te gaan, probeer dat dan eerst eens uit met de goedkope schildermesjes (Action) die van plastic zijn. Vindt je werken met deze messen leuk dan kun je later altijd de duurdere, echte schilders en paletmessen aanschaffen.

 

 

Lagen aanbrengen

Met een schildersmes kun je dikke lagen over elkaar heel aanbrengen. Nadat de eerste laag goed droog is, ga je de volgende laag aanbrengen. Dikke lagen zorgen voor een drie-dimensionaal effect. Schaduwen komen beter uit en je kunt bijvoorbeeld in de bovenste laag krassen aanbrengen, waardoor de laag daaronder zichtbaar wordt. Dit wordt sgraffito genoemd.

 

Paletmesschilderijen

Paletmes schilderijen zijn over het algemeen spannend om te maken. Bedenk van te voren, wat je als onderwerp wilt gebruiken.  Breng een ruwe schets met potlood aan op je doek. Paletmes schilderijen ontstaan soms zomaar en het schilderen met dit schildergereedschap, geven je een gevoel van vrijheid en de sensatie van een echte kunstenaar te zijn…

Meestal wordt een een doek bewerkt met de kwast én het schilders of paletmes. Hieronder een paar prachtige voorbeelden van paletmes schilderijen.

 

Om het helemaal duidelijk te maken hoe je het beste met een schilders/paletmes kunt werken staat hieronder nog een aantrekkelijk you-tube filmpje

4 thoughts on “Hoe gebruik je een paletmes

  1. Ria Meyers zegt:

    FANTASTISCH: ik geniet volledig van het schilderen met palletmessen/schildersmessen… je komt er volledig los door…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *